Τον Ιανουάριο στο Viasat History ανακαλύπτουμε την αιώνια Πομπηία

    Από: Startup Team

Υποδεχόμαστε τον Ιανουάριο στο Viasat History με ένα μεγαλειώδες ντοκιμαντέρ για την πόλη της Πομπηίας. Η «Αιώνια Πομπηία» θα προβληθεί στις 14 Ιανουαρίου και θα φέρει στο φως στοιχεία για μίας από τις μεγαλύτερες καταστροφές της ανθρώπινης ιστορίας. Μαθαίνουμε για πρώτη φορά τι συνέβη μετά την ολέθρια ηφαιστειακή έκρηξη, μια ιστορία για τον τρόπο διαχείρισης της φυσικής καταστροφής, για την αποφασιστική παρέμβαση του Ρωμαίου αυτοκράτορα Τίτου και για την οικονομική αναγέννηση της κατεστραμμένης περιοχής.

Ολόκληρος ο μήνας είναι αφιερωμένος στα μυστικά του πολέμου. Από τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου μέσα από μία σειρά ειδικών εκπομπών, ιστορικοί κι άλλοι επιστήμονες θα επιχειρήσουν να απαντήσουν σε σημαντικά ερωτήματα, όπως πώς κατόρθωσαν οι ναζί να πυροδοτήσουν τον κατακλυσμιαίο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με ελάχιστα χρήματα και αδύναμη οικονομία ή τι ρόλο έπαιξαν τα ναρκωτικά στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου; Και σε πολλά άλλα ακόμα.

Αιώνια Πομπηία

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου στις 23:00

Μια μεγάλη καταστροφή για την ανθρώπινη ιστορία συντελέστηκε το 79 μ.Χ. / Κ.Χ., όταν το ρωμαϊκό λιμάνι της Πομπηίας θάφτηκε κάτω από τις στάχτες του Βεζούβιου και αμέτρητοι άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο.

Η Πομπηία διατηρήθηκε άθικτη και έτσι είναι ένα στιγμιότυπο της ρωμαϊκής αρχαιότητας· η πόλη έγινε σύμβολο ολόκληρης εκείνης της εποχής, ωστόσο η ιστορία της Πομπηίας δεν τελειώνει με την τρομερή καταστροφή της. Μαθαίνουμε για πρώτη φορά τι συνέβη μετά την ολέθρια ηφαιστειακή έκρηξη, μια ιστορία για τον τρόπο διαχείρισης της φυσικής καταστροφής, για την αποφασιστική παρέμβαση του Ρωμαίου αυτοκράτορα Τίτου και για την οικονομική αναγέννηση της κατεστραμμένης περιοχής.

Αφιέρωμα: Αφιέρωμα στα μυστικά του πολέμου
Κάθε βράδυ Δευ-Παρ, από Δευτέρα 4 Ιανουαρίου στις 22:00

Συντονιστείτε αυτόν τον Ιανουάριο για να ερευνήσουμε νέα αποκαλυπτικά μυστικά και να μελετήσουμε τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο από διαφορετικές οπτικές· με τη βοήθεια μιας νέας γενιάς ιστορικών, απαντούμε σε σημαντικά ερωτήματα. Πώς κατόρθωσαν οι ναζί να πυροδοτήσουν τον κατακλυσμιαίο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με ελάχιστα χρήματα και αδύναμη οικονομία; Είναι αλήθεια ότι ο αδελφός του Χέρμαν Γκέρινγκ Άλμπερτ ήταν αντιναζιστής; Και με την εξάντληση και το μετατραυματικό στρες να σκορπίζουν το χάος στα στρατεύματα και των δύο πλευρών, τι ρόλο έπαιξαν τα ναρκωτικά στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου;

Στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, οι διοικητές των Συμμαχικών Δυνάμεων θεωρούσαν ότι η βενζενδρίνη ήταν η λύση για τα ψυχικά τραύματα που προκαλούσε ο πόλεμος γνωστά σήμερα ως Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες· είχαν την ελπίδα ότι η αμφεταμίνη θα αντιμετώπιζε όχι μόνο την ανάγκη του ύπνου αλλά παράλληλα και το άγχος και τον φόβο που καταλάμβαναν τους στρατιώτες. Το πώς αυτό το ναρκωτικό επηρέασε την εξέλιξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα που εξακολουθεί να μας προβληματίζει· σε αυτό το ντοκιμαντέρ παρακολουθήστε τον ιστορικό Τζέιμς Χόλαντ και την προσπάθειά του να κατανοήσει πώς η χρήση των αμφεταμινών επηρέασε την εξέλιξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και πυροδότησε την πρώτη κούρσα φαρμακευτικών όπλων στον κόσμο.

Ο άλλος Γκέρινγκ – δύο διαφορετικά αδέλφια

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου στις 22:00

Δεν είσαι πάντα υπεύθυνος για τα μέλη της οικογένειάς σου, ιδιαίτερα όταν είσαι αδελφός ενός από τους χειρότερους εγκληματίες πολέμου: του αρχηγού του Ράιχ Χέρμαν Γκέρινγκ. Ήταν δύσκολο να εμφανίζεται ως υπέρμαχος των ατομικών ελευθεριών την ίδια στιγμή που αποκαλύπτονταν τα στρατόπεδα θανάτου, που ο πόλεμος είχε ήδη στοιχίσει τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους, και κάθε μέσος Γερμανός διακήρυττε ότι ήταν αντιναζιστής το 1945, ωστόσο ο αδελφός του Χέρμαν, Άλμπερτ Γκέρινγκ, αυτοαποκαλούνταν προστάτης των αδύναμων και των καταπιεσμένων. Αλήθεια ή ψέματα; Θα διαπιστώσουμε ότι ο σατανάς είχε για αδελφό έναν αρχάγγελο…

Η συγκάλυψη των πυρηνικών επιθέσεων
Παρασκευή 8 Ιανουαρίου στις 22:00

Σηματοδοτώντας την 75η επέτειο από τη ρίψη των ατομικών βομβών στο Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα, αυτό το ντοκιμαντέρ ερευνά τον απόηχο των βομβαρδισμών και τις ολέθριες συνέπειές τους στον άμαχο πληθυσμό και των δύο πόλεων· μέσα από τις μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, των ανθρώπων που συνέλαβαν στον φακό τους τις φρικτές σκηνές που διαδραματίστηκαν, μπορούμε σήμερα να αποκαλύψουμε την ιστορία πίσω από αυτά τα επί μακρόν απόρρητα πλάνα που είναι οι μοναδικές έγχρωμες εικόνες που τραβήχτηκαν στις διαλυμένες πόλεις.

Αφιέρωμα: Πολιτισμοί: Ευρώπη
Κάθε Κυριακή από 10 Ιανουαρίου στις 17:00

Αυτή είναι η ιστορία της γέννησης του ευρωπαϊκού πολιτισμού όπως τον γνωρίζουμε σήμερα· πρόκειται για μια μακραίωνη και επική ιστορία για τη δημιουργία μιας ηπείρου, από τον αρχαίο κόσμο μέχρι τον σημερινό, από τις αυτοκρατορίες μέχρι τις ενώσεις, και από τους μικρούς οικισμούς μέχρι τα οχυρωμένα κάστρα και τις σημερινές μητροπόλεις.

Η Δημοκρατία των Παιδιών
Κυριακή 31 Ιανουαρίου στις 22:00

Βουδαπέστη 1945: ο Γκάμπορ Στέλο, Προτεστάντης πάστορας, προσφέρει καταφύγιο σε ορφανά παιδιά ανάμεσα στα ερείπια της ουγγρικής πρωτεύουσας. Μια μέρα, προτείνει την ιδέα να δημιουργήσουν τη δική τους δημοκρατία, τη δική τους πολιτεία· σύντομα, τα παιδιά αποκτούν σύνταγμα, πρόεδρο, ανώτατο δικαστήριο, αρχηγό αστυνομίας, εφημερίδα, ακόμα και πραγματικά χρήματα.

Αφιέρωμα: Αφιέρωμα στα μυστήρια της αρχαιότητας
Κάθε βράδυ Δευ.-Παρ., από Δευτέρα 11 Ιανουαρίου στις 23:00

Η νέα χρονιά φέρνει νέα μυστήρια που πρέπει να εξιχνιαστούν· έχουμε εξασφαλίσει ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα αυτόν το μήνα με συναρπαστικά ντοκιμαντέρ που μελετούν πρόσφατες ανακαλύψεις για την Πομπηία, τη διαδρομή του Αννίβα μέσα από τις Άλπεις, τους Βίκινγκ και τη Νεολιθική Εποχή.

Το φάντασμα της Νεολιθικής Εποχής
Δευτέρα 11 Ιανουαρίου στις 23:00

Αυτή είναι η ιστορία μιας αναζήτησης που έμεινε για πολλά χρόνια κρυφή από τους Ελβετούς αρχαιολόγους· το 2003 ένα παράξενο αντικείμενο ανακαλύφθηκε στους παγετώνες των Άλπεων: μια φαρέτρα της Νεολιθικής περιόδου, ηλικίας μεγαλύτερης των 5.000 ετών. Θορυβημένοι κάποιοι Ελβετοί αρχαιολόγοι έσπευσαν στην τοποθεσία στο ορεινό πέρασμα Σνίντεγιοχ· ήταν επιτακτική η ανάγκη να παραμείνει η είδηση μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας πάση θυσία, ενώ αυτή η τεράστιας σημασίας ανακάλυψη έπρεπε να προστατευθεί από τους ενδεχόμενους λαφυραγωγούς.

Το επιτελείο των αρχαιολόγων πολύ σύντομα ανακάλυψε ένα τόξο, μερικά βέλη, περικνημίδες και ένα παπούτσι -ο ιδανικός εξοπλισμός ενός κυνηγού της Νεολιθικής Εποχής-  και ονόμασε αυτόν τον κυνηγό Σνίντι· εντούτοις, κανείς δεν κατάφερε να ανακαλύψει το πτώμα του…

Ο χαμένος στρατός των Βίκινγκ
Τρίτη 12 Ιανουαρίου στις 23:00

Πριν από 40 χρόνια, ένα ήσυχο χωριό στην καρδιά της Αγγλίας ήταν το σκηνικό μιας αποτρόπαιης ανακάλυψης όταν 300 σκελετοί ανακαλύφθηκαν σε έναν μαζικό τάφο, κανένας όμως δεν κατάφερε να αποδείξει ποιοι ήταν εκείνοι οι άνθρωποι… μέχρι σήμερα.

Η βιοαρχαιολόγος Κατ Τζάρμαν πιστεύει ότι τα οστά είναι ό,τι απέμεινε από τον «Μεγάλο Στρατό των Βίκινγκ», μια θρυλική πολεμική δύναμη που εισέβαλε στην Αγγλία τον 9ο αιώνα μ.Χ. / Κ.Χ. και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη της στην ιστορία· αξιοποιώντας τις πιο πρόσφατες επιστημονικές μεθόδους, η ομάδα της Κατ ανακαλύπτει εξαιρετικές ανθρώπινες ιστορίες από τα μετόπισθεν, όπως επίσης και τεκμήρια για την ύπαρξη πολεμιστριών, και έναν χαμένο βασιλιά που ξανάσμιξε με τον γιο του στον θάνατο, ενώ αναζητά και το χαμένο στρατόπεδο του στρατού χρησιμοποιώντας πρωτοποριακά τεχνολογικά μέσα.

Αννίβας: Νέα στοιχεία
Τετάρτη 13 Ιανουαρίου στις 23:00

Ο Αννίβας, ένας από τους γνωστότερους στρατηλάτες της ιστορίας, κατόρθωσε αυτό που οι Ρωμαίοι θεωρούσαν αδύνατο· με έναν τεράστιο στρατό 30.000 ανδρών, 15.000 άλογα και 37 πολεμικούς ελέφαντες διέσχισε τις μεγαλειώδεις Άλπεις σε μόλις 16 ημέρες για να εξαπολύσει επίθεση ενάντια στη Ρώμη από τον βορρά.

Για περισσότερα από 2.000 χρόνια, κανένας δεν ήταν σε θέση να αποδείξει ποιες από τις έξι πιθανές διαδρομές ακολούθησε ο Αννίβας για να διασχίσει τις Άλπεις, ή έστω να αποδείξει αν πράγματι ακολούθησε κάποια από αυτές, καθώς καμία απτή απόδειξη δεν υπήρχε για τον στρατό του Αννίβα… τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων -εξερευνητές, αρχαιολόγοι και επιστήμονες- συνδυάζει τα πιο εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα, πανάρχαια κείμενα και μια αναπαράσταση της διαδρομής προκειμένου να αποδείξει για πρώτη φορά και οριστικά ότι ο στρατός του Αννίβα πράγματι διέσχισε τις Άλπεις – και για να υποδείξει επακριβώς τον τρόπο αλλά και την πορεία που ακολούθησε.

Αφιέρωμα: Αφιέρωμα στη μνήμη του Ολοκαυτώματος
Κάθε Κυριακή από 17 Ιανουαρίου στις 22:00

Η ανάμνηση της μεγαλύτερης πράξης γενοκτονίας στην ανθρώπινη ιστορία είναι ένα σημαντικό θέμα – δεν πρέπει να ξεχνούμε. Για δύο εβδομάδες θα παρουσιάζουμε εκπομπές που ερευνούν μία από τις ειδεχθέστερες θηριωδίες του 20ού αιώνα και θα αποτυπώνουμε την αλήθεια και την τραγωδία μιας εκστρατείας τρόμου, βασανιστηρίων και φόνων που στοίχισαν τη ζωή έξι εκατομμυρίων Εβραίων.

Άουσβιτς – Μία ημέρα στο στρατόπεδο
Κυριακή 17 Ιανουαρίου στις 22:00

Στις 27 Ιανουαρίου 1945, το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς ελευθερώθηκε από τον Κόκκινο Στρατό· σήμερα, το Άουσβιτς θεωρείται συνώνυμο του Ολοκαυτώματος. Αυτό το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία μιας τυπικής μέρας του 1944 όπως την έζησαν θύματα και αυτουργοί· βασίζεται σε ένα μοναδικό έγγραφο το οποίο διατηρείται στο ισραηλιτικό μνημείο του Ολοκαυτώματος.

Τουρκικό διαβατήριο
Κυριακή 24 Ιανουαρίου στις 22:00

Η Τουρκία κράτησε ουδέτερη στάση στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, ωστόσο υπάρχει μια σχεδόν άγνωστη και παράξενη ιστορία που αξίζει να την αφηγηθούμε. Εδώ θα μάθουμε τις ιστορίες Τούρκων διπλωματών που βοήθησαν να σωθούν ζωές στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου· καθώς προϋποθέτει εκτεταμένη έρευνα και αποτελεί μια εντυπωσιακή παραγωγή, αυτό το ντοκιμαντέρ αφηγείται τις περιπέτειες Τούρκων διπλωματών στη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίοι έσωσαν τη ζωή δεκάδων χιλιάδων Εβραίων εκδίδοντάς τους τουρκικά διαβατήρια.