TRANSZEROWASTE: Επανάσταση στην αναβάθμιση και την ανακύκλωση σιδηρομεταλλευματος με χρηματοδότηση της ΕΕ

    Από: Startup Team
zerowaste

Το TransZeroWaste, είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα έρευνας στην πρωτοπορία της αναβάθμισης του σιδηρομεταλλεύματος και της ανακύκλωσης της σιδηρούχου σκωρίας. Υποστηριζόμενη από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Horizon-CL4-2022-TWIN-TRANSITION-01 στο πλαίσιο της συμφωνίας χορήγησης επιχορηγήσεων με αριθμό 101091960, αυτή η πρωτοβουλία αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό προβάδισμα στη διαχείριση βιώσιμων υλικών και υποστηρίζει τη μετάβαση της ΕΕ προς μια κυκλική οικονομία.

Η παγκόσμια ζήτηση για υψηλής ποιότητας σιδηρομεταλλεύματος και η ανάγκη να εγκαταλειφθούν οι διαδικασίες παραγωγής που είναι εντάσεως άνθρακα, επιβάλλουν την ανάπτυξη νέων τεχνολογικών προσεγγίσεων. Το TransZeroWaste αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις πρωτοπορώντας με καινοτόμες λύσεις για την αναβάθμιση χαμηλής ποιότητας σιδηρομεταλλεύματος και την αποτελεσματική ανακύκλωση παραπροϊόντων της παραγωγής χάλυβα, όπως η σιδηρούχος σκωρία, η σκόνη και οι ιλύες, προκειμένου να αντικατασταθούν οι σημερινές διαδικασίες ανακύκλωσης που συμβαίνουν στα εργοστάσια σύντηξης BF-BOF.

Κύριοι Στόχοι του TransZeroWaste:

  1. Αναβάθμιση χαμηλής ποιότητας σιδηρομεταλλεύματος συνδυάζοντάς το με παραπροϊόντα πλούσια σε σίδηρο.
  2. Ανάπτυξη καινοτόμων τεχνικών για την παραγωγή υψηλής ποιότητας προ- υλικών για μελλοντικές διαδικασίες παραγωγής με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα.
  3. Διαχωρισμός ανεπιθύμητων συστατικών από τα παραπροϊόντα για την αντικατάσταση του scrap.
  4. Ανάπτυξη τεχνολογικής βάσης και ψηφιακών εργαλείων που υποστηρίζουν τη μετάβαση προς τη παραγωγή άνθρακα μηδενικών αποβλήτων.

Το TransZeroWaste στοχεύει να συμβάλει σημαντικά στην αναβάθμιση 27 εκατομμυρίων τόνων υλικών ετησίως και στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από εργοστάσια παραγωγής χάλυβα κατά 4,3 έως 9,9 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως. Με τη συνδυαστική χρήση χαμηλής ποιότητας σιδηρομεταλλεύματος με παραπροϊόντα πλούσια σε σίδηρο και τον διαχωρισμό ανεπιθύμητων συστατικών από τα παραπροϊόντα για την αντικατάσταση των ανακυκλώσιμων υλικών, το TransZeroWaste επιδιώκει να δημιουργήσει νέα δεδομένα που ενισχύουν τη βιωσιμότητα και την αποδοτικότητα των πόρων στην παραγωγή σιδήρου και χάλυβα. Με τη μετάβαση από την παραγωγή χάλυβα BF-BOF σε παραγωγή DR-EAF χαμηλών εκπομπών CO2 με βάση το υδρογόνο, οι τρέχουσες υψηλά αποδοτικές διαδικασίες ανακύκλωσης μέσω των υφιστάμενων εργοστασίων χάλυβα θα διακοπούν. Επομένως, αυτές πρέπει να αντικατασταθούν από νέες τεχνολογίες για να εξακολουθούν να συμμορφώνονται με τον στόχο της ΕΕ για μηδενική απόρριψη αποβλήτων.

Αυτό το καινοτόμο πρόγραμμα έρευνας συμβαδίζει με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Συμφωνίας για τον Καθαρό Χάλυβα, τονίζοντας περαιτέρω τη σημασία του στην οδήγηση της βιομηχανίας χάλυβα προς έναν πιο βιώσιμο και κυκλικό μέλλον.