Βραβείο Ανθρωπισμού ΣΠΕΚ 2023 Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, Λοΐζος Λοΐζου

    Από: Startup Team

«Βραβείο Ανθρωπισμού» ΣΠΕΚ 2023. Απονέμεται από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου ΣΠΕΚ.

Στις 9 Δεκεμβρίου του 2023, σε κλειστή τελετή, ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου τίμησε δύο κορυφαίους ανθρωπιστές, την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ και τον Λοΐζο Λοΐζου, με το Βραβείο Ανθρωπισμού του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου για το 2023, οι οποίοι με τη ζωή και το έργο τους αγωνίζονται για την αξία και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, με ακατάπαυστο ενδιαφέρον για την πρόοδο και την ευημερία της ανθρωπότητας, προωθώντας αξίες όπως η ειρήνη, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, έχοντας βαθιά γνώση των επιστημών που μελετούν τον άνθρωπο, τις κοινωνίες του και τον πολιτισμό του. Έπειτα, η απονομή των βραβείων τελέστηκε πανηγυρικά παρουσία επισήμων, μελών, συνεργατών και φίλων του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου στις 15/12/2023 στα εγκαίνια του 6ου Πολιτιστικού Πανοράματος ΣΠΕΚ στη Θεσσαλονίκη.

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου/ ΣΠΕΚ απονέμει από το 2020, στο τέλος κάθε χρόνου, το «Βραβείο Ανθρωπισμού» στην Προσωπικότητα – Έλληνα, Κύπριο ή Απόδημο – που με το έργο του / της, παιδαγωγικό ή/ και κοινωνικό, φιλανθρωπικό, ή/και πολιτισμικό, προήγαγε το επίπεδο ζωής, ευεργέτησε καθοριστικά την κοινωνία, τον συνάνθρωπο, τον πολίτη, τον νέο, και έδωσε παράδειγμα, οδηγό για το μέλλον. Για το Βραβείο Ανθρωπισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΠΕΚ διορίζει αυτόνομη Επιτροπή η οποία, με βάση υψηλά κριτήρια, επιλέγει (παμψηφεί ή κατά πλειοψηφία) για βράβευση ένα Έλληνα, Κύπριο ή Απόδημο.

Για ιστορικούς λόγους συνέχειας, να αναφέρουμε ότι μέχρι σήμερα ο ΣΠΕΚ έχει βραβεύσει τους ακόλουθους ανθρωπιστές.

  • 2020: Ζωή Σαμαρά, Ομότιμη Καθηγήτρια στο ΑΠΘ, Νατάλια Μορελεόν, Νεοελληνίστρια, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μεξικού
  • 2021: Μιχάλη Χριστοδουλίδης, Μουσικοσυνθέτης κλασικών έργων και τραγωδιών, Βάλτερ Πούχνερ, Ομότιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • 2022: Κύπρος Νικολαΐδης, Καθηγητής Ιατρός, Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Για το 2023 η Επιτροπή του Βραβείου Ανθρωπισμού, υπό την Εποπτεία της Προέδρου του ΣΠΕΚ κας Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, αποτελείται από:

  • Πρόεδρος Επιτροπής ΒΛΣΕ: Δρ Τίτος Χριστοφίδης, πρώην Υφυπουργός Παρά των Προέδρω,  Δ/ντης Οφθαλμολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Λάρνακας, συγγραφέας.
  • Αντιπρόεδρος Επιτροπής ΒΛΣΕ: Γιώργος Αρέστης, τέως Δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο,  ποιητής, συγγραφέας βιβλίων και άρθρων περί Δικαιοσύνης.
  • Πλεμμένος Γιάννης, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Cambridge, Κύριος ερευνητής στο Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητής-σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πρόεδρος της πρώτης εθνικής επιτροπής του Διεθνούς Συμβουλίου Παραδοσιακής Μουσικής (ICTM).
  • Σολωμού Αιμίλιος, Καθηγητής Ιστορίας, τ. Διευθυντής της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρίας Ιστορικών Σπουδών.
  • Χριστοδούλου Νικόλας, Διδάκτωρ Γαλλικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού Πρόεδρος Ακαδημαϊκού Φοίνικα Γαλλίας στην Ελλάδα, Directeur des examens et des certifications (GC)  Institut français de Grèce.
  • Χριστιάς Παναγιώτης, Αν. Καθηγητής Πολιτικής και Κοινωνικής Φιλοσοφίας και Πολιτισμικής Κριτικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.
  • Νάντια Μαχά – Μπιζούμη, Επίκουρη Καθηγήτρια Λαογραφίας (Λαϊκή Τέχνη), Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
  • Σοφία Μπαρουτσάκη – Τσιριγώτη, Διδάκτωρ γαλλικής,  γαλλόφωνης και συγκριτικής λογοτεχνίας, Επίτιμη Πρόξενος Γαλλίας σε Λέσβο και Λήμνο, Ιππότης του Ακαδημαϊκού Φοίνικα Γαλλίας, Υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστήμιου Paris Sorbonne.
  • Δριτσάκη Χάιδω, Καθηγήτρια, Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Σχολή Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
  • Σταματόπουλος Ανδρέας, PhDc, MA History | Δημοσιογράφος ΕΡΤ3 / Μέλος ΕΣΗΕΜ-Θ.
  • Αικατερίνη Σουλή, Οικονομολόγος, Σύμβουλος Εκδόσεων Αρχύτας.

Σύμβουλος Επιτροπής, τέως Πρόεδρος της Επιτροπής, Δρ Ιωσηφίδης Ιωσήφ Σ., οικονομολόγος, στατιστικολόγος, ερευνητής, ποιητής.

Με τη συμμετοχή τους τιμούν την τελετή για το Βραβείο Ανθρωπισμού 2023 – ΣΠΕΚ:

  • Η πρώην πρύτανη πανεπιστημίου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, που είχαμε την τιμή να βραβεύσουμε πέρσι με το ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΜΣΟΥ, Μαρία Νεγρεπόντη Δεληβάνη.
  • Η Κύπρια φιλόλογος, ζωγράφος, συγγραφέας Πόπη Μπίσσα, που ευγενώς φιλοτέχνησε τα βραβεία των δύο βραβευθέντων.

Τον ετήσιο θεσμό του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου “Βραβείο Ανθρωπισμού 2023” στηρίζουν οι ακόλουθοι αρωγοί και εγκάρδια τους ευχαριστούμε:

  • NET INFO
  • UNIVERSITY OF NICOSIA
  • LOGICOM

Στο πρόσωπο των δύο τιμώμενων, τιμάται η Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια, ο Σεβασμός προς τον Άλλον, η Κοινωνική Δικαιοσύνη, η Συμπόνια και η Αλληλεγγύη, αλλά και η Βιώσιμη Ανάπτυξη, ο Σεβασμός προς τη Φύση, η Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή,  η Εκπαίδευση και η Ευαισθητοποίηση, διότι η ενσωμάτωση του ευρέως νοούμενου ανθρωπισμού στη σκέψη και στη δράση ας μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο συνειδητές, δίκαιες και βιώσιμες κοινωνίες.