Ξεπέρασε κάθε ρεκόρ η περιουσία του Τζεφ Μπέζος: Πάνω από τα 200 δισ. δολάρια

    Από: Startup Team

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ο Τζεφ Μπέζος, μόλις έγινε ακομη πλουσιότερος και μάλιστα, νωρίς την Τετάρτη πέρασε ένα ορόσημο που προηγουμένως φάνταζε αδιανόητο ακόμα και να το πλησιάσει κάποιος, εδώ και τέσσερις δεκαετίες, που το Forbes καταγράφει την περιουσία δισεκατομμυριούχων: Με τις μετοχές της Amazon να κερδίζουν 2%, η περιουσία του Μπέζος αυξήθηκε πάνω από 4,9 δισ. δολάρια, καθιστώντας τον 56χρονο, τον πρώτο στον κόσμο που συγκεντρώνει περιουσία 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Amazon έχει περιουσία που αξίζει 204,6 δισ. δολάρια -σχεδόν 90 δισ. δολάρια περισσότερο από το δεύτερο πλουσιότερο άτομο στον κόσμο, τον Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος σήμερα έχει περιουσία 116,1 δισ. δολάρια.

Ακόμα και μετά την προσαρμογή για πληθωρισμό, το Forbes πιστεύει ότι η περιουσία του Μπέζος είναι η μεγαλύτερη που έχει συγκεντρωθεί ποτέ. Το άτομο που πλησίασε περισσότερο σε αυτό είναι ο Γκέιτς, ο οποίος ήταν ο πρώτος εκατομμυριούχος στον κόσμο. Πλησιάζοντας στο ζενίθ της φούσκας dot-com, όταν η Microsoft έφτασε στο peak της το 1999, η περιουσία του Γκέιτς ξεπέρασε τα 100 δισ. δολάρια, κάτι που ισοδυναμεί με περίπου 158 δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα.

Παίρνοντας ώθηση από την αλλαγή στις συνήθειες των καταναλωτών ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορονοϊού, η μετοχή της Amazon κέρδισε σχεδόν 80% από τις αρχές του έτους και η περιουσία του Μπέζος, η οποία ήταν περίπου 115 δισ. δολάρια την 1η Ιανουαρίου, αυξήθηκε παράλληλα. Το μερίδιο 11% του Μπέζος στην Amazon αποτελεί πάνω από το 90% της περιουσίας του. Διαθέτει επίσης την Washington Post, την αεροδιαστημική εταιρεία Blue Origin και άλλες ιδιωτικές επενδύσεις.

Ο Μπέζος θα ήταν ακόμη πιο πλούσιος αν δεν είχε αναγκαστεί να υπογράψει το πιο ακριβό διαζύγιο στην ιστορία, πέρυσι. Όταν χώρισε από την πρώην σύζυγό του, την Μακένζι Σκοτ, τον περασμένο Ιούλιο, συμφώνησε να της δώσει το 25% του μεριδίου του στην Amazon, ένα κομμάτι μετοχών αξίας τώρα 63 δισ. δολαρίων. Ακόμα και μετά τη δωρεά 1,7 δισ. δολαρίων σε φιλανθρωπίες νωρίτερα φέτος, η Σκοτ είναι σήμερα το 14ο πλουσιότερο άτομο στον κόσμο και η δεύτερη πλουσιότερη γυναίκα, πίσω από την κληρονόμο της L’Oréal, Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μάγερς.

Ο Μπέζος δεν είναι ο μόνος που είδε την περιουσία του να εκτοξεύεται. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ της Facebook μπήκε την Τρίτη στο κλαμπ αυτών που έχουν πάνω από 100 δισ. δολάρια, με περιουσία που ξεπέρασε τα 103,1 δισ. δολάρια, αφού πρόσθεσε 3,4 δισ. δολάρια στην περιουσία του σε μια μέρα, λόγω των κερδών του στο Facebook. Αυτή η αύξηση συνεχίστηκε νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, με τον Ζούκερμπεργκ να κερδίζει ακόμα 6 δισ. δολάρια την Τετάρτη.

Υπάρχουν τώρα περισσότεροι centibillionaires (πάνω από 100 δισ. δολάρια περιουσία) στον πλανήτη από ποτέ. Μαζί με τον Μπέζος, τον Γκέιτς και τον προσφάτως εισαχθέντα Ζούκερμπεργκ, είναι ο πρόεδρος της LVMH, Μπερνάρ Αρνό, ο οποίος εντάχθηκε για πρώτη φορά στο κλαμπ πέρυσι. Αν και η περιουσία του έπεσε στα 80 δισ. δολάρια στο αποκορύφωμα της πανδημίας του κορονοϊού τον Μάρτιο, ο Αρνό μπήκε στο κλαμπ τον Μάιο και σήμερα έχει περιουσία που αξίζει περίπου 115 δισ. δολάρια. Αυτό τον καθιστά το τρίτο πλουσιότερο άτομο στη γη, αν και είναι… 90 δισ. δολάρια φτωχότερος από τον Τζεφ Μπέζος.

Πηγή: Capital.gr