Ανοδική πορεία ακολουθούν οι πωλήσεις υπολογιστών στην Ευρώπη

    Από: Startup Team

Σε θετικό έδαφος παραμένουν οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (EMEA), αν και η έλλειψη ημιαγωγών και μικροτσίπς, όπως και η άρση των lockdowns, επιβραδύνουν την ταχεία ανάπτυξη, που παρατηρείται τα τελευταία τρίμηνα.

Η παραδοσιακή αγορά υπολογιστών (επιτραπέζιοι, φορητοί υπολογιστές και σταθμοί εργασίας) σημείωσε αύξηση κατά 6,5% σε ετήσια βάση το 2ο τρίμηνο του 2021, φθάνοντας συνολικά στα 22,2 εκατ. μονάδες.

Στη Δυτική Ευρώπη και όσον αφορά τις επιμέρους προϊοντικές κατηγορίες, οι πωλήσεις επιτραπέζιων ηλεκτρονικών υπολογιστών αυξήθηκαν το εξεταζόμενο διάστημα κατά 6,2% σε ετήσια βάση. Η ανάκαμψη τους, σύμφωνα με τα στοιχεία της IDC, αποδίδεται στη συνεχιζόμενη αύξηση της ζήτησης για συσκευές παιχνιδιών, με τους καταναλωτές να θέλουν να διασκεδάσουν και να κοινωνικοποιηθούν διαδικτυακά με φίλους.

Από την άλλη, πάντως, η ανάπτυξη των chromebooks (+6,6% σε ετήσια βάση) στη Δυτική Ευρώπη επιβραδύνθηκε, μετά από τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα διψήφιας ανάπτυξης. Στο μεταξύ, αν και οι αποστολές φορητών υπολογιστών στη Δυτική Ευρώπη το 2ο τρίμηνο του 2021 συμβαδίζουν με τα προηγούμενα τρίμηνα, οι μεγάλοι ρυθμοί ανάπτυξης του περασμένου έτους καθιστούν δυσμενείς τις συγκρίσεις.

 

Συσκευές για προσωπική χρήση

Η καταναλωτική αγορά στη Δυτική Ευρώπη μετριάστηκε σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σημειώνοντας άνοδο 18,6% σε ετήσια βάση, με 6,3 εκατομμύρια μονάδες να αποστέλλονται. Παρά τις μειώσεις ανά τρίμηνο, τόσο οι επιτραπέζιοι υπολογιστές, όσο και οι φορητοί υπολογιστές, σημείωσαν διψήφια ανάπτυξη σε σύγκριση με πέρυσι ( +36,1% ετησίως και +15,5% ετήσια αντίστοιχα).

Στην αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών για επαγγελματική χρήση στη Δυτική Ευρώπη, το 2ο τρίμηνο του έτους σημειώθηκε πτώση 0,8% σε ετήσια βάση. Η πτώση στα desktops ήταν της τάξης του 7,3% σε ετήσια βάση, με την πτώση να μην αντισταθμίζεται από τις επιδόσεις της αγοράς φορητών υπολογιστών, οι πωλήσεις των οποίων σημείωσαν επίπεδη αύξηση 0,7% σε ετήσια βάση.

Η ανάκαμψη των επιτραπέζιων υπολογιστών αναμένεται στο 2ο εξάμηνο του 2021, καθώς οι επιχειρήσεις εξοπλίζουν περισσότερους υπαλλήλους που επιστρέφουν στο γραφείο για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στο sepe.gr