Education Revolution Conference – Το μέλλον της εκπαίδευσης αποτυπώθηκε στην 85η ΔΕΘ

    Από: Startup Team

– Με μία πλούσια ατζέντα, που περιελάμβανε σειρά από εργαστήρια, ομιλίες και συζητήσεις σε πάνελ με επίκεντρο το μέλλον της εκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου το Education Revolution Conference, αποτελώντας μέρος των δράσεων του Found.ation και της Socialinnov, με τη χρηματοδότηση της Πρεσβείας των Η.Π.Α., στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

To Education Revolution Conference φιλοξενήθηκε στο Digital Greece Pavilion, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον όσων παρακολούθησαν την ημερίδα για επίκαιρα θέματα που αφορούν στην εκπαίδευση, όπως ο ρόλος της τεχνολογίας και της καινοτομίας, η σημασία της παραπλανητικής ή λανθασμένης πληροφόρησης, ο αντίκτυπος της κοινωφελούς δράσης, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η ένταξη του IoT, καθώς και το πώς η εκπαίδευση στην επιχειρηματικότητα μπορεί να έχει επίδραση την καινοτομία των νέων, ενώ προηγήθηκαν μία σειρά από ενδιαφέροντα workshops.

Ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου, Partner της Socialinnov, τόνισε στην έναρξη του συνεδρίου: “Η σημερινή συζήτηση είναι, στην πραγματικότητα, μία εκκίνηση ενός διαλόγου για το ρόλο του STEM Education στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, για το ρόλο της επιχειρηματικότητας μέσα στα σχολεία και για το πώς μπορούν να αποτελέσουν απαρχή για νέους ανθρώπους και κυρίως κορίτσια και γυναίκες να ασχοληθούν με αυτά”.

“Η εκπαίδευση αλλάζει. Νομίζω ότι το αισθανθήκαμε όλοι μέσα στην προηγούμενη χρονιά. Από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση που βίωσαν μαθητές όλων των ηλικιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έως τις νέες ψηφιακές δεξιότητες που καθίστανται υποχρεωτικές για φοιτητές και επαγγελματίες σε διάφορους τομείς, αυτή είναι μια στιγμή όπου συμβαίνει μία θεμελιώδης αλλαγή (disruption) στην εκπαίδευση” σημείωσε η Shanna Dietz Surendra, Πολιτιστική Ακόλουθος της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα. “Όσο η Ελλάδα τιμά τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και γιορτάζουμε 200 χρόνια φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε δίπλα-δίπλα με τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, προκειμένου να εξοπλίσουμε την επόμενη γενιά όλων εκείνων που καινοτομούν, ταξιδεύουν και λύνουν προβλήματα, με τις δεξιότητες που χρειάζονται για τη μελλοντική ψηφιακή οικονομία”.

Η Ζέττα Μακρή, Υφυπουργός Παιδείας, Αρμόδια για Θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά την ψηφιακή διάσταση της εκπαίδευσης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι “η νέα πραγματικότητα στην ελληνική εκπαίδευση έχει ισχυρό ψηφιακό αποτύπωμα”, ενώ αναφέρθηκε στο νέο ψηφιακό εργαλείο edupass.gov.gr, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην 85η ΔΕΘ, σημειώνοντας ότι “στόχος του είναι να συμβάλει στην προστασία της δημόσιας υγείας, στη θωράκιση της δια ζώσης λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών όλων των βαθμίδων, αλλά και στην απλούστευση των διαδικασιών ελέγχου για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που αφορούν στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.”.

Οι εκπαιδευτές της Socialinnov παρουσίασαν μία ιδιαίτερη σειρά εργαστηρίων για παιδιά που συνδυάζει τέχνη και μηχανική με το unplugged STEM, αλλά και η εισαγωγή στην υπολογιστική σκέψη με το Raspberry Pi, την οποία είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παιδιά από τις δομές των Παιδικών Χωριών SOS. Πλήθος εκπροσώπων φορέων, εκπαιδευτικών και κοινωφελών ιδρυμάτων, καθώς και εταιρειών με πλούσια δράση στο χώρο της εκπαίδευσης παρουσίασαν τη δική τους οπτική και πρωτοβουλίες, διοργανώνοντας ενδιαφέροντα workshops αλλά και συμμετέχοντας στις ομιλίες και τις συζητήσεις σε πάνελ: Ίδρυμα Λαμπράκη, Κολλέγιο Ανατόλια, Αμερικανική Γεωργική Σχολή, Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, Ε.Π.Υ. – Παράρτημα Μακεδονίας-Θράκης, Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου”, Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, Harmony Square Game, National SMART Technology Innovation Center – Tennessee State University, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, Envolve Entrepreneurship Greece, ActionAid και Sourcefabric.

To Education Revolution Conference είχε ως στόχο να φέρει περισσότερα παιδιά, εκπαιδευτικούς και σχολεία κοντά στο STEAM, να παρακινήσει περισσότερους μαθητές – και ιδιαίτερα κορίτσια – να ακολουθήσουν καριέρα σε αυτούς τους κλάδους, να ενημερώσει το κοινό και ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις για την καινοτομία στην εκπαίδευση, αλλά και να ξεκινήσει έναν διάλογο σχετικά με τον αντίκτυπο τεχνολογιών όπως το Internet of Things και το Artificial Intelligence στην εκπαίδευση τα επόμενα χρόνια.

Η συμμετοχή στο συνέδριο ήταν δωρεάν, ενώ οι ομιλίες καθώς και επιλεγμένα εργαστήρια μεταδόθηκαν και μέσω live streaming.

Το Education Revolution Conference, μαζί με τη δράση TechCamp Thessaloniki που πραγματοποιήθηκε επίσης από τους ίδιους φορείς στο πλαίσιο της ΔΕΘ 2021, αποτελούν τη συνέχεια μιας μακρόχρονης επιτυχημένης συνεργασίας μεταξύ του Found.ation, της Socialinnov και της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, που ξεκίνησε πριν τέσσερα χρόνια, όταν οι Η.Π.Α. ήταν η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.