Εκδήλωση για τις νέες προκηρύξεις και τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες στον τομέα “Ψηφιακές Τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα” του Ορίζοντα Ευρώπη

    Από: Startup Team

Διοργανώνεται διαδικτυακά τη Δευτέρα 19 Ιουλίου από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου

Ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) τη Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021 (12.00-15.00) για τις πρώτες προσκλήσεις της θεματικής ομάδας “Ψηφιακές Τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα” (Cluster 4: Digital, Industry and Space) του προγράμματος Ορίζοντας Ευρώπη, με τη συμμετοχή στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το ΕΚΤ είναι Εθνικό Σημείο Επαφής για τη συγκεκριμένη θεματική του προγράμματος, και, επιπλέον, συντονιστής του Enterprise Europe Network – Hellas, του ελληνικού κόμβου του μεγαλύτερου διεθνούς δικτύου υποστήριξης επιχειρήσεων.

Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και συγκεκριμένα τη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνιακών Δικτύων, Περιεχομένου και Τεχνολογιών (DG CONNECT), τη Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας (DG RTD) και τη Γενική Διεύθυνση Άμυνας, Βιομηχανίας και Διαστήματος (DG DEFIS). Στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Χρίστος Δήμας.

Επιχειρήσεις, startups, οργανισμοί έρευνας και καινοτομίας, πανεπιστημιακοί, καθώς και μεμονωμένοι ερευνητές, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις νέες προκηρύξεις που ανακοινώθηκαν πρόσφατα στη θεματική “Ψηφιακές Τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα” και να θέσουν απευθείας τα ερωτήματα τους στους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πιο συγκεκριμένα, ο Matthieu Delescluse, Deputy Head of Unit (DG CONNECT), θα παρουσιάσει τη θεματική των Ψηφιακών Τεχνολογιών, ο Nicholas Deliyanakis, Policy Officer for Industrial Transformation (DG RTD), θα παρουσιάσει τη θεματική της Βιομηχανίας, και ο  Francesco Barbato (DG DEFIS) θα παρουσιάσει τη θεματική του Διαστήματος, στο πρώτο πρόγραμμα εργασίας (2021-2022) του Cluster 4 στον Ορίζοντα Ευρώπη.

Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν ιστορίες επιτυχίας στους παραπάνω τομείς και σχετικές μελέτες για τον αντίκτυπο της Έρευνας στην Τεχνολογική Ανάπτυξη, από τους Ευάγγελο Γκιζελή (Γενικός Διευθυντής & Ιδρυτής της Gizelis Robotics), Νίκο Σέργη (Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος), Δημήτρη Εξαδάκτυλο (υποψήφιος διδάκτορας IMT School for Advanced Studies Lucca). Επιπρόσθετα, οι Εθνικοί Εκπρόσωποι για το Cluster 4 (Digital, Industry, Space), Μαρία Χαχαμίδου και Βασίλειος Γογγολίδης από τη ΓΓΕΚ, θα αναφερθούν στις ευκαιρίες χρηματοδότησης των ελληνικών ερευνητικών ομάδων στο πλαίσιο του Cluster 4 του Ορίζοντα Ευρώπη.

Τέλος, το ΕΚΤ, οργανισμός εποπτευόμενος από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα παρουσιάσει τις δράσεις και τις υπηρεσίες του προς την ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα της χώρας. Την εκδήλωση συντονίζει ο Γιώργος Μέγας, κύριο Εθνικό Σημείο Επαφής για το Cluster 4 στην Ελλάδα.

Ο Ορίζοντας Ευρώπη είναι το πρόγραμμα πλαίσιο της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία για την περίοδο 2021-2027, με προϋπολογισμό 95,5 δισ. ευρώ. Περισσότερα από 15 δισ. ευρώ αφορούν τη θεματική ομάδα «Ψηφιακές τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα» (Cluster 4), η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ελληνικές ερευνητικές ομάδες και επιχειρήσεις.

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στα αγγλικά και τα ελληνικά, η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται online εγγραφή. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης και η φόρμα συμμετοχής διατίθενται στην ιστοσελίδα www.ekt.gr/el/events/26200.  H εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά στο κανάλι του ΕΚΤ στο YouTube.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τo EKT, Εθνικό Σημείο Επαφής για το Cluster 4 στον Ορίζοντα Ευρώπη:  α) Ψηφιακές Τεχνολογίες: Γιώργος Μέγας, megas@ekt.gr & Αγγελος Αγγελίδης, aangelidis@ekt.gr, β) Βιομηχανία: Βαρβάρα Βασιλάκη, vasilaki@ekt.gr & Νίκος Μανιαδάκης, maniadakisn@ekt.gr, γ) Διάστημα: Θανάσης Χαρέμης, acharemis@ekt.gr & Γιώργος Μέγας megas@ekt.gr.

Σημειώνεται ότι το ΕΚΤ διοργάνωσε με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή της ελληνικής ερευνητικής, ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας, με περισσότερους από 1.100 συμμετέχοντες, δύο ακόμη ενημερωτικές διαδικτυακές ημερίδες που αφορούσαν τις νέες προκηρύξεις του Ορίζοντα Ευρώπη, σχετικά με τις Δράσεις Marie Skłodowska-Curie και τον τομέα της Υγείας.

ΚΑΝΤΕ ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΔΩ