Ελλάδα, Ρουμανία, Κροατία: τα αναδυόμενα κέντρα για τα διεθνή Venture Capital

    Από: Startup Team

Ελλάδα, Ρουμανία και Κροατία κερδίζουν έδαφος στην προσέλκυση επενδύσεων από Venture Capital Funds.

Αυξανόμενη βαίνει η δραστηριότητα των Venture Capital Funds, καθώς η συνεχιζόμενη πανδημία δεν φαίνεται να κάμπτει το φρόνημα των επενδυτών. Το 1ο εξάμηνο του 2021 τα Venture Capital Funds (Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών) συνέχισαν να επενδύουν σε κέντρα ανά τον κόσμο, που συγκεντρώνουν πολλά υποσχόμενες νεοφυείς και όχι μόνο εταιρείες.

Το εξεταζόμενο διάστημα η Ευρώπη βρέθηκε στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, ενώ συγκεκριμένες περιοχές, όπως – παραδοσιακά – το Ηνωμένο Βασίλειο λειτούργησαν ως πόλος έλξης για τους επενδυτές. Ποσοστό μεγαλύτερο από το 70% των κεφαλαίων, που επένδυσαν τα VCs στην Ευρώπη το 1ο εξάμηνο του 2021, κατευθύνθηκε σε πέντε χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία και Σουηδία.

Η Ελλάδα, αν και δεν ανήκει στην πρώτη γραμμή των προτιμήσεων των επιχειρηματικών κεφαλαίων, ωστόσο, φαίνεται ότι αναβαθμίζει το προφίλ της ως πόλος έλξης σχετικών επενδύσεων. “Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους μικρότερες αναδυόμενες αγορές, όπως η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Κροατία, επωφελήθηκαν από αυτήν την αύξηση των επενδύσεων κεφαλαίου στην Ευρώπη. Οι χώρες αυτές προσελκύουν όλο και μεγαλύτερο αριθμό επενδυτικών κεφαλαίων, καθώς πολλές τεχνολογικές εταιρείες συνεχίζουν να αναδύονται επί των εδαφών τους”, σχολιάζει σχετική έρευνα της εταιρείας Factset.

Η Ελλάδα δείχνει να βγαίνει κερδισμένη από τη συνεχώς αυξανόμενη δυναμική της Ευρώπης ως προορισμού επενδύσεων των Venture Capital Funds. Μόνο κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2021, οι εταιρείες χαρτοφυλακίου, που εδρεύουν στην Ευρώπη, συγκέντρωσαν σχεδόν $50 δισ.

Αυτό ξεπερνά τα $38 δισ. που συγκεντρώθηκαν σε όλη τη διάρκεια του 2020. Οι εταιρείες χαρτοφυλακίου με έδρα την Ευρώπη προσέλκυσαν το 2ο τρίμηνο του έτους κεφάλαια αυξημένα κατά 229,6% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ sepe.gr