Ελληνικά Βραβεία Σχεδιασμού Οπτικής Επικονωνίας 2022

    Από: Startup Team

Την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου εκπνέει η προθεσμία υποβολής συμμετοχών στα Ελληνικά Βραβεία Σχεδιασμού Οπτικής Επικονωνίας 2022.
Εδώ και 20 χρόνια (2002-2022), τα ΕΒΓΕ βοηθούν τα μέγιστα στην καταγραφή, την επιβράβευση και την προώθηση του καλού σχεδιασμού, των ορθών πρακτικών και στην ανάδειξη των δημιουργικότερων προσώπων στο ευρύ κοινό και τον χώρο της αγοράς, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.
Ειδικά για φέτος, ετοιμάζουμε πολλές και φιλόδοξες δράσεις, με τον ίδιο στόχο: την προώθηση και ανάδειξη του καλού σχεδιασμού. Πριν φτάσουμε όμως εκεί, το πρώτο βήμα είναι απλό και κοινό για όλους: η υποβολή συμμετοχών στο διαγωνιστικό κομμάτι των ΕΒΓΕ.

 

Τι απαιτείται για τη συμμετοχή σας

Η όλη διαδικασία υποβολής είναι εξαιρετικά απλή, γρήγορη και εύκολη. Τέσσερα είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο κάθε ενδιαφερόμενος:

1. Για αρχή, πρέπει να δημιουργήσετε νέο λογαριασμό, ακόμα κι αν είχατε ήδη λογαριασμό στην παλιά μας ιστοσελίδα (Υποβολή Συμμετοχής > Εγγραφή).
2. Αφού έχετε εισέλθει στον λογαριασμό σας (Υποβολή Συμμετοχής > Είσοδος), πατάτε στο κουμπί “Νέα Συμμετοχή”, συμπληρώνετε τα απαραίτητα στοιχεία και μεταφορτώνετε ψηφιακά αρχεία υψηλής ανάλυσης.
3. Πληρώνετε το κόστος συμμετοχής σας (μόνο αν έχετε υποβάλει πάνω από τρία έργα).
4. Τοποθετείτε τα προς κρίση φυσικά αντικείμενα σε ένα φάκελο ή κουτί και το στέλνετε μέχρι και τις 11/2 (ημερομηνία αποστολής) στη διεύθυνση Graphopress / Σωκράτους 157 / 176 73 Καλλιθέα. (δείτε τις προδιαγραφές αποστολής εδώ).

Τρία βίντεο (tutorials) που θα σας βοηθήσουν στη διαδικασία εγγραφής και υποβολής, θα βρείτε εδώ.

 

Οι κριτικές επιτροπές των ΕΒΓΕ

Ένας θεσμός βραβείων είναι τόσο καλός όσο και οι κριτικές επιτροπές του που είναι υπεύθυνες για την αξιολόγηση των συμμετοχών και την επιλογή των καλύτερων έργων. Και φέτος τα ΕΒΓΕ διαθέτουν τέσσερις εξειδικευμένες επιτροπές για τις πλήρεις συνθέσεις των οποίων, υπεύθυνοι είναι οι αντίστοιχοι πρόεδροι. Αυτοί για φέτος είναι οι:

​α. Μιχάλης Γεωργίου (Ταυτότητας και Συσκευασίας)
β. Βαγγέλης Καρατζάς (Γραφιστικών Εφαρμογών)
γ. Ντανίελα Σταματιάδη (Εικονογράφησης)
δ. Μάιρα Μεταξά (Ψηφιακών Εφαρμογών)

Τις πλήρεις συνθέσεις όλων των κριτικών επιτροπών για τα φετινά ΕΒΓΕ θα βρείτε εδώ.

 

Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις

Ποιος μπορεί να λάβει μέρος στα ΕΒΓΕ;
Κάθε επαγγελματίας του χώρου, είτε είναι φυσικό είτε νομικό πρόσωπο. Επίσης, υπάρχει ειδική κατηγορία για τους φοιτητές και απόφοιτους σχολών γραφιστικής (πρόκειται για την “κατηγορία Νέων Δημιουργών”).

Ποια έργα μπορούν να λάβουν μέρος στα ΕΒΓΕ 2022;
Κάθε έργο design που έχει κυκλοφορήσει στην Ελλάδα ή την Κύπρο για πρώτη φορά μέσα στο 2021 και κάθε έργο που έχει κυκλοφορήσει στο ίδιο διάστημα από δημιουργό με έδρα την Ελλάδα και την Κύπρο, ανεξαρτήτως της αγοράς για την οποία έχει φτιαχτεί.

Υπάρχει κάποιο κόστος συμμετοχής στα ΕΒΓΕ;
Οι τρεις πρώτες συμμετοχές είναι δωρεάν. Για συμμετοχές από την τέταρτη και μετά ισχύει κόστος €30 (+ΦΠΑ) ανά συμμετοχή.

Πώς ξέρω ότι έχω συμπληρώσει σωστά τη φόρμα συμμετοχής;
Μετά το πέρας της περιόδου υποβολής, όλες οι συμμετοχές αναρτώνται στην ιστοσελίδα των ΕΒΓΕ. Θα πρέπει να ελέγξετε μόνοι σας για να βεβαιωθείτε ότι η συμμετοχή σας βρίσκεται στις σχετικές λίστες. Αν υπάρχει κάποιο λάθος ή παράλειψη, οι υπεύθυνοι θα επικοινωνήσουν μαζί σας. Σε κάθε περίπτωση ισχύει μία περίοδος 7 ημερών, από τη στιγμή της δημοσιοποίησης των συμμετοχών, ώστε να διορθωθεί κάθε λάθος.

Πώς πραγματοποιούνται οι συναντήσεις των κριτικών επιτροπών;
Οι συνεδριάσεις των κριτικών επιτροπών γίνονται σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση γίνεται είτε διαδικτυακά (για τις κατηγορίες όπου αυτό είναι εφικτό, όπως π.χ. για τους λογότυπους) είτε με φυσικές συναντήσεις (σε κατηγορίες που είναι απαραίτητο όπως π.χ. ο σχεδιασμός βιβλίου).
Όλες οι δεύτερες φάσεις (είναι η στιγμή κατά την οποία αποφασίζονται τα έργα που θα βραβευθούν) πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία των μελών της κάθε επιτροπής.
Για τους παραπάνω λόγους, εφιστούμε την προσοχή των διαγωνιζομένων να συμπληρώνουν πλήρως τα online πεδία κάθε συμμετοχής και να μεταφορτώσουν το δυνατόν καλύτερο  οπτικό υλικό ώστε να βοηθήσουν το έργο των επιτροπών.

Προλαβαίνω να λάβω μέρος;
Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή σας χρειάζεται να έχετε συμπληρώσει την online φόρμα συμμετοχής και να έχετε πληρώσει το σχετικό κόστος (αν υπάρχει) μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής 11 Φεβρουαρίου. Στην περίπτωση που η κατηγορία απαιτεί να στείλετε και φυσικά δείγματα της εργασίας σας, αυτό θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου (ημερομηνία αποστολής).
Αν για κάποιο λόγο χρειάζεστε περισσότερο χρόνο θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τους διοργανωτές στο 210 95 23 617.

Θα γίνει φέτος τελετή απονομής;
Εκτός απροόπτου από φέτος επιστρέφουμε στις γνωστές τελετές απονομής που έχουν χαρακτηρίσει τα ΕΒΓΕ εδώ και τόσα χρόνια. Η τελετή για τα ΕΒΓΕ 2022 θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Μαΐου στην Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

 

Δράσεις προβολής των νικητών

Πέραν της τελετής απονομής, πέραν των δημοσιεύσεων σε εφημερίδες, blog και περιοδικά, πέρα από την έκθεση των έργων των νικητών, τα ΕΒΓΕ καταβάλουν κάθε προσπάθεια τόσο για να προβάλλουν τα έργα και τους δημιουργούς που διακρίνονται μέσα από τον θεσμό, όσο και να εκπαιδεύσουν την αγορά αναφορικά με την αξία του design.

Σε αυτό το πλαίσιο την τρέχουσα περίοδο έχει ήδη γίνει έκθεση των βραβευμένων τα τελευταία χρόνια βιβλίων κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίων της Θεσσαλονίκης (Νοέμβριος 2021). Παρόμοια, έχει προγραμματιστεί έκθεση με βραβευμένες συσκευασίες τροφίμων και ποτών κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης κλαδικής έκθεσης του χώρου στην Ελλάδα, Food Expo (Μάρτιος 2022).

Αυτές και άλλες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν συγκεκριμένα για τον εορτασμό των 20 χρόνων ΕΒΓΕ αποτελούν κομμάτι της ιδιαίτερης και πρακτικής συμβολής των ΕΒΓΕ στην πρόοδο και την ανάδειξη του χώρου της οπτικής επικοινωνίας.

 

Αποκλειστική συνεργασία ΕΒΓΕ – Art Directors Club Europe

Τα Ελληνικά Βραβεία Σχεδιασμού Οπτικής Επικοινωνίας είναι ο επίσημος συνεργάτης του Art Directors Club of Europe για την Ελλάδα.
Αυτό συνεπάγεται ότι όσα έργα από την Ελλάδα κερδίσουν το ΕΒΓΕ της κατηγορίας τους φέτος, αποκτούν το δικαίωμα να υποβληθούν δωρεάν στα ADC*E Awards.
Σημαντικές εκπτώσεις θα ισχύσουν και για τα έργα που θα βραβευθούν με επαίνους, αλλά και για τους φιναλίστ κάθε κατηγορίας.

Υποβολή συμμετοχής εδώ