Ελληνικό: Επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ

    Από: Startup Team

Πλήρως έτοιμη να «τρέξει» τις επενδύσεις συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα απαιτηθούν για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της ανάπλασης της έκτασης στο Ελληνικό δηλώνει η διοίκηση της Lamda Development. Επιπλέον ποσό που προσεγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ έχει προγραμματιστεί να καταβληθεί κατά την πρώτη πενταετία για την αποπληρωμή των σχετικών δόσεων προς το ελληνικό Δημόσιο για τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων της έκτασης. Εξ αυτών, 300 εκατ. είναι άμεσα καταβλητέα με την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων.

Επομένως, το συνολικό κόστος για τη Lamda Development την πρώτη πενταετία της επένδυσης θα ανέλθει σε 2 δισ. Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση της εταιρείας έχει ήδη εξασφαλίσει ένα σημαντικό ποσοστό των απαιτούμενων κεφαλαίων. Συγκεκριμένα, ποσό 600 εκατ. ευρώ θα προέλθει από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, από την οποία αντλήθηκαν συνολικά έσοδα 650 εκατ.

Επιπλέον 850 εκατ. έχουν εξασφαλιστεί μέσω τραπεζικού δανεισμού, ενώ για τις δαπάνες του έργου θα αξιοποιηθεί κι ένα σημαντικό ποσοστό των εσόδων από το νέο ομόλογο που θα εκδώσει η Lamda Development και το οποίο θα κυμαίνεται μεταξύ 270 και 320 εκατ. Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε πρόσφατα η διοίκηση της εισηγμένης, ο κύριος όγκος των εσόδων της συγκεκριμένης έκδοσης θα κατευθυνθεί για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης των εμπορικών κέντρων που προβλέπονται εντός του Ελληνικού, συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας της τάξεως των 100.000 τ.μ.

Τα υπόλοιπα κεφάλαια που απαιτούνται, συνολικού ύψους 400 εκατ., αναμένεται να προέλθουν από τις προπωλήσεις κατοικιών και τα έσοδα από μισθώματα σε επιμέρους χρήσεις εντός του ακινήτου.

Συγκεκριμένα, ειδικά για την πρώτη πενταετία του έργου, σχεδιάζεται η ανάπτυξη 800 κατοικιών, εκ των οποίων ένα σημαντικό ποσοστό θα βρίσκεται στην παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά. Αυτές θα είναι πολυτελούς κατασκευής και ως εκ τούτου θα αποφέρουν ένα σημαντικό έσοδο. Στο πλαίσιο αυτό, το επιχειρηματικό πλάνο της Lamda Development προβλέπει ότι το 43% των εσόδων από χρήσεις του έργου θα προέλθει από τις κατοικίες (δηλαδή, περίπου 170 εκατ. ευρώ) κι ένα επιπλέον 35% ή 140 εκατ. ευρώ από την εκμετάλλευση των εμπορικών κέντρων. Το IRC, δηλαδή το συγκρότημα του καζίνο, αναμένεται να αποφέρει ένα πρόσθετο 10% ή 40 εκατ. κατά τη διάρκεια της πρώτης πενταετίας.

Επιπλέον κεφάλαια απαραίτητα για την ανάπτυξη των υπόλοιπων κτιρίων στο Ελληνικό, όπως για παράδειγμα το κτίριο γραφείων/συνεδριακού τουρισμού, ο πύργος επιπλωμένων διαμερισμάτων/ξενοδοχείου, η μαρίνα και το πολυτελές ξενοδοχείο στον Αγιο Κοσμά, θα αναζητηθούν σε συνεργασία με ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Μάλιστα, όπως προανήγγειλε στην πρόσφατη γενική συνέλευση της εταιρείας ο Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, «διαπιστώνουμε ήδη ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, ώστε να συμμετάσχουν στο έργο, από τις οικιστικές αναπτύξεις και τον πύργο κατοικιών μέχρι τα ξενοδοχεία. Μάλιστα, πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του έτους θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε και την πρώτη συνεργασία». Η αισιοδοξία του κ. Αθανασίου προφανώς δεν είναι τυχαία, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση έχει ήδη γίνει αποδέκτης κρούσεων και έχει προχωρήσει στις πρώτες διερευνητικές επαφές με ενδιαφερόμενους ομίλους.

Πηγή: Καθημερινή