Έρευνα Adecco: Τι πιστεύει η νέα γενιά για το μέλλον της εργασίας

    Από: Startup Team

Η νέα έρευνα της Adecco #CtheFuture2.0

  • Η ψυχική υγεία των εργαζομένων είναι ύψιστης σημασίας για τη νέα γενιά, κατατάσσοντας την ως πρώτιστη ανησυχία για το πώς διαμορφώνεται ο κόσμος της εργασίας – ακολουθούν οι ευκαιρίες πρόσβασης στην εργασία και οι ίσες αμοιβές των 2 φύλων
  • Το 87% των νέων θέλουν ευέλικτο ωράριο εργασίας αναζητώντας ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής
  • Οι νέοι πιστεύουν πως τα πτυχία παραμένουν ένα σημαντικό εφόδιο για την εξέλιξη ενός εργαζομένου σε ηγετικές θέσεις
  • Το 79% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τα soft skills θα είναι πιο σημαντικά από τα hard skills για τους μελλοντικούς ηγέτες

Η έρευνα #CtheFuture2.0, πραγματοποιήθηκε από το Adecco Group Foundation σε ένα δείγμα 1072 συμμετεχόντων από 64 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Στην έρευνα εξετάσθηκαν οι απόψεις της μελλοντικής γενιάς των ηγετών για τον κόσμο της εργασίας. Η έρευνα #CtheFuture2.0 διενεργήθηκε στους υποψήφιους του παγκόσμιου προγράμματος του Ομίλου Adecco CEO for One Month και περιελάβανε ερωτήσεις σχετικά με την εκπαίδευση και τις δεξιότητες, την πρόσβαση στην αγορά εργασίας, την πρόσφατη πανδημία και τις ευέλικτες πρακτικές εργασίας.

Η ψυχική υγεία των εργαζομένων μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των νέων ηγετών

Ένα από τα κύρια στοιχεία που ανέδειξε η έρευνα είναι ότι οι συμμετέχοντες κατατάσσουν την ψυχική υγεία των εργαζομένων ως το θέμα που τους ανησυχεί περισσότερο σε σχέση με το πώς διαμορφώνεται ο κόσμος της εργασίας. Ακολουθούν οι ευκαιρίες πρόσβασης στην εργασία και οι ίσες αμοιβές των 2 φύλων. Καθώς η στροφή προς πιο απομακρυσμένες και ευέλικτες πρακτικές εργασίας θεωρείται γενικά θετική εξέλιξη, υπάρχουν κάποια στοιχεία που χαρακτηρίζουν αυτό το νέο μοντέλο εργασίας στα οποία πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας, όπως η έλλειψη προσωπικής επικοινωνίας με τα μέλη της ομάδας και τους συναδέλφους και οι επιπτώσεις που αυτή η έλλειψη μπορεί να έχει στην ψυχολογία των εργαζομένων. Η εύρεση της σωστής ισορροπίας μεταξύ τηλεργασίας και παρουσίας στο γραφείο μπορεί να είναι το κλειδί για την ενίσχυση της ψυχικής ισορροπίας των εργαζομένων.

Η ευελιξία στον χρόνο και τόπο της εργασίας είναι το μέλλον

Η πανδημία του COVID-19 έχει μετασχηματίσει τα μοντέλα εργασίας με πολλούς τρόπους, αναδεικνύοντας την ευελιξία ως κυρίαρχο παράγοντα. Απαντώντας από νωρίς στην ανάγκη που διαφαινόταν για περισσότερη ευελιξία στην εργασία, πολλοί οργανισμοί στράφηκαν προς πιο ευέλικτα μοντέλα ακόμη και πριν από την πανδημία. Ο Covid-19 επιτάχυνε την επικράτηση των μοντέλων αυτών ακόμα και σε πιο συντηρητικούς οργανισμούς και έδωσε την ευκαιρία σε περισσότερους εργαζομένους να έχουν την εμπειρία της απομακρυσμένης εργασίας και της ευελιξίας του ωραρίου. Στον νέο κόσμο της εργασίας, οι μελλοντικοί ηγέτες επιθυμούν να διατηρήσουν την ευελιξία που επέβαλε η πανδημία.

Το 87% των νέων θέλουν ένα ευέλικτο ωράριο εργασίας που θα τους επιτρέπει να έχουν ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και επιθυμούν σταθερές εργασιακές συνθήκες, με το 54% να προτιμά σταθερές μακροχρόνιες συμβάσεις.

Αποτελεί η απόκτηση πτυχίου σημαντικό παράγοντα στην επαγγελματική εξέλιξη;

Ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση προσφέρει πολύτιμες δεξιότητες στους εργαζομένους, η άποψη πως για τα υψηλόβαθμα στελέχη τα πτυχία δεν είναι πια όσο σημαντικά θεωρούνταν στο παρελθόν είχε σε έναν βαθμό επικρατήσει. Την άποψη αυτή υποστήριζε και μεγάλη μερίδα CEOs, οι οποίοι τόνιζαν πως η εργασιακή τους εμπειρία μετά την τριτοβάθμια εκπαίδευση έπαιξε σημαντικότερο ρόλο στην εξέλιξή τους από ό,τι τα πτυχία τους.

Οι νέοι παρόλα αυτά φαίνεται να αναγνωρίζουν τη σημασία της ανώτερης εκπαίδευσης, καθώς το 54% πιστεύει πως τα πτυχία είναι σημαντικό εφόδιο για τα ηγετικά στελέχη, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019 (49%).

Τα Soft Skills στο επίκεντρο για τη μελλοντική γενιά ηγετών

Το 79% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τα soft skills θα είναι πιο σημαντικά από τα hard skills για τους μελλοντικούς ηγέτες (το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 69% για το 2019). Στο ερώτημα ποια από τα soft skills θεωρούν πιο σημαντικά, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων κατέταξε τη διοίκηση ομάδων πρώτη, με τις επικοινωνιακές δεξιότητες και τη συναισθηματική νοημοσύνη να έρχονται στη 2η και 3η θέση αντίστοιχα. Τη στιγμή που ο κόσμος της εργασίας στρέφεται προς περισσότερο ανθεκτικές πρακτικές με επίκεντρο την τηλεργασία, οι αναγκαίες δεξιότητες αλλάζουν. Η ικανότητα ουσιαστικής σύνδεσης με την ομάδα ακόμα και απομακρυσμένα είναι το ζητούμενο για τους σύγχρονους ηγέτες. Η ικανότητα αυτή συνδέεται άμεσα με τις δεξιότητες που αναδείχθηκαν στην έρευνα ως πιο σημαντικές (αποτελεσματική διοίκηση ομάδων, επικοινωνιακές δεξιότητες και συναισθηματική νοημοσύνη).

Ο Κωνσταντίνος Μυλωνάς, Cluster Head Ελλάδας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας του Ομίλου Adecco, με αφορμή τα αποτελέσματα της έρευνας #CtheFuture2.0, δήλωσε: «Στον Όμιλο Adecco προσπαθούμε διαρκώς να είμαστε ένα βήμα μπροστά προβλέποντας τις τάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της εργασίας. Σε αυτή μας την προσπάθεια, στρέψαμε το βλέμμα μας προς τους φιλόδοξους νέους που βλέπουμε ως τους ηγέτες του μέλλοντος. Η κατανόηση του τρόπου σκέψης της νέας γενιάς είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάνουμε κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες προβλέψεις για το μέλλον. Η παγκόσμια πανδημία έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη φύση της εργασίας και με αυτή την έρευνα θελήσαμε να κατανοήσουμε πώς αυτό άλλαξε τον τρόπο που προσεγγίζουν το θέμα οι μελλοντικοί ηγέτες μας. Ένα από τα βασικά και πιο ενθαρρυντικά ευρήματα είναι η υψηλή αξία που έχουν δώσει οι μελλοντικοί ηγέτες μας σε βαθιά ανθρώπινα χαρακτηριστικά. H συναισθηματική νοημοσύνη και η κατανόηση θεμάτων ψυχικής υγείας τονίστηκαν από τους συμμετέχοντες στην έρευνά μας, οι οποίοι αναγνώρισαν και επεσήμαναν τη σημασία της ανθρώπινης σύνδεσης για την αποτελεσματική ηγεσία».

Δείτε αναλυτικά την έρευνα (η παρουσίαση της έρευνας είναι στα αγγλικά).