Η Ομάδα του WinterChallenge μοιράζεται μαζί μας όλα τα οφέλη για τον διεθνή διαγωνισμό που κάθε νέος θα ήθελε να συμμετέχει! | Θα προλάβεις;

    Από: Startup Team

Το WinterChallenge είναι ένας διεθνής διαγωνισμός ο οποίος πραγματοποιείται διαδικτυακά και είναι συνδεδεμένος με τη Διεθνή Οικονομική Ολυμπιάδα. Διοργανώνεται από την alumni κοινότητα των συμμετεχόντων της, επιτρέποντας τους να διαμορφώσουν τα θέματα στα οποία οι ίδιοι θα ήθελαν να εξεταστούν κατά τη συμμετοχή τους. Αποτελεί, έτσι, μια καινοτόμο εκπαιδευτική εμπειρία για τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες, οι οποίοι θα συναντήσουν πρωτότυπα θέματα που μπορούν να τους εμπνεύσουν, μακριά από τη στείρα αποστήθιση.

Σε ποιους απευθύνεται ο διαγωνισμός και μέχρι πότε μπορούν να λάβουν συμμετοχή;

Φέτος, το WinterChallenge καλεί όλους τους νέους, κάτω των 21 ετών να συμμετέχουν διαδικτυακά σε αυτόν. Οι συμμετοχές έως τώρα έχουν ξεπεράσει τις 400, από πάνω από 30 χώρες και αναμένεται να αυξηθούν, καθώς οι αιτήσεις κλείνουν στις 31 Ιανουαρίου. Έτσι λοιπόν, αν σε ενδιαφέρουν τα οικονομικά, χρηματοοικονομικά ή και οι επιχειρηματικές αναλύσεις, είναι μια καλή ευκαιρία να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου και να εξερευνήσεις τις δυνατότητές σου σε αυτούς τους τομείς. Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος και ομάδες με έναν εκπαιδευτικό/”προπονητή”, ενω είναι δυνατό να εκπροσωπούν (εάν το επιθυμούν) κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Τι θα κερδίσει μέσα από αυτό το διαγωνισμό ένας νέος διαγωνιζόμενος;

Η συμμετοχή στο WinterChallenge έχει πολλά οφέλη, ακόμα και για άτομα που έως τώρα δεν είχαν κάποια ιδιαίτερη επαφή με τα εξεταζόμενα αντικείμενα. Είναι μια ευκαιρία να μάθουν για αυτά, με μια διαφορετική προσέγγιση πολύ πιο ζωντανή από ότι στο σχολείο, να γνωρίσουν άτομα από όλο τον κόσμο, να συμμετάσχουν μαζί σε δράσεις και να γίνουν μέλη μια διεθνούς κοινότητας και εμπειρίας. Οι μέχρι σήμερα συμμετέχοντες στην Διεθνή Ολυμπιάδα Οικονομικών, αλλά και στο περσινό WiC μας εντυπωσιάζουν ήδη με τα σχολικά και ακαδημαϊκά τους επιτεύγματα.

Ποιο είναι το «έπαθλο» των νικητών;

Το WinterChallenge αναγνωρίζει ως νικητές τα μέλη των ομάδων που κατακτούν τις τρεις πρώτες θέσεις στον τελικό του Business Case round, μια τελετή όπου λαμβάνουν μέρος εξαιρετικές προσεγγίσεις του σχετικού θέματος, αλλά και ατομικούς νικητές, σύμφωνα με την πορεία τους σε όλους τους γύρους. Πέρα από τα βραβεία/μετάλλια που θα κερδίσουν, προβλέπεται και κάποιο συμβολικό δώρο για τους πρώτους, ώστε να ανταμειφθεί η προσπάθεια τους και να κινητοποιηθούν να συνεχίσουν την προσπάθεια.

 

Πόσο σημαντικό για εσάς είναι ένας νέος να συμμετέχει σε «δράσεις» πέραν της εκπαίδευσης;

Η εκπαίδευση είναι η βάση για την διαμόρφωση της κοινωνίας μας. Χωρίς να παραγνωρίζεται η αξία του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, που προσφέρει σημαντικές γνώσεις, το WinterChallenge φέρνει τους νέους σε επαφή με διαφορετικές εκπαιδευτικές προσεγγίσεις από όλο τον κόσμο διευρύνοντας έτσι τους ορίζοντες του. Ο μαθητής ή ο φοιτητής δέχεται προσλαμβάνουσες, κοινωνικές και επιστημονικές, από μια διευρυμένη κοινότητα, πέραν της θεμελιώδους, της σχολικής. Κοινωνικοποιείται έτσι και αφομοιώνει πληροφορίες από τη σύγχρονη διεθνή εκπαιδευτική κοινότητα.

Τι συμβουλές θα δίνατε στους νέους φοιτητές;

Εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις δυνατότητες που δίνει το διαδίκτυο και τα προγράμματα κινητικότητας. Μάθετε γόνιμα, σταθείτε κριτικά στις εναλλακτικές προσεγγίσεις, επικαιροποιήστε ο,τι γνωρίζετε. Γνωρίστε τον κόσμο, χτίστε το δικό σας δίκτυο και αξιοποιήστε κάθε ευκαιρία να βγειτε από το comfort zone σας. Τέλος, εξερευνήστε όσο πιο πολλά πεδία γνώσεων και περιβάλλοντα μπορείτε, έτσι ώστε να είστε σε θέση κάθε στιγμή να διαλέγετε αυτό που σας εκφράζει καλύτερα. Κάντε οτιδήποτε σας κάνει να νιώθετε καλά.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας για τον διαγωνισμό WinterChallenge;

Το WinterChallenge είναι παιδί της alumni κοινοτητας του IEO. Την πρώτη χρονιά καταφέραμε να συγκεντρώσουμε 586 αιτήσεις συμμετοχής, ενώ “γνωρίσαμε” την Ολυμπιάδα και σε χώρες που δεν έχουν ακόμη εθνικό διαγωνισμό (όπως ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Οικονομικών στην Ελλάδα), ώστε να κινητοποιηθούν και να αποκτήσουν.

Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί, για πρώτη φορά, προβλέψαμε τους όρους για να μπορέσουν να συμμετέχουν νέοι που ενδεχομένως να δυσκολεύονται και να έχουν ανάγκη ειδικής υποστήριξης. Πλέον, είμαστε έτοιμοι να τους συμπεριλάβουμε, ως οφείλαμε από την πρώτη στιγμή.

Φέτος, θέσαμε σαν πρώτο στόχο να θεμελιώσουμε τη σχέση της Διεθνούς Ολυμπιάδας Οικονομικών με ολες τις χώρες του κόσμου. Να δώσουμε την ευκαιρία σε όσους θα λάβουν μέρος το καλοκαίρι να προετοιμαστούν. Σε όσους δεν συμμετέχουν στην εθνική ομάδα να ωφεληθούν από αυτή τη διαδικασία, που τη θεωρούμε πρωτίστως εκπαιδευτική και έπειτα διαγωνιστική. Να δώσουμε την ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς που έχουν όρεξη να προσφέρουν στους μαθητές τους μια νέα προοπτική.

Ελπίζουμε, φέρνοντας σε επαφή όλο το μωσαϊκό της διεθνούς εκπαιδευτικής κοινότητας να δώσουμε στους νέους την καλύτερη δυνατή θέση, για να διακρίνουν όσο πιο μακριά μπορούν και να δουν τις απεριόριστες ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά τους.

Μπορείτε να υποβάλετε την αίτησή σας εδώ μέχρι 31 Ιανουαρίου.