Η ξέφρενη πορεία της Tesla και του Elon Musk που οδηγεί στον S&P 500

    Από: Startup Team

Μετά από μια χρονιά εκρηκτικής ανάπτυξης, η βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων Tesla είναι έτοιμη για το ντεμπούτο της στον S&P 500 την ερχόμενη Δευτέρα. Το 2020 η εταιρεία παρουσίασε για πρώτη φορά κέρδη σε ετήσια βάση, οδηγώντας τον διευθύνοντα σύμβουλό της, τον Elon Musk, στη δεύτερη θέση των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη. Αν και είναι νωρίς για να δούμε πώς θα εξελιχθούν εντέλει τα πράγματα για την Tesla, είναι πολύ ενδιαφέρον να αναφέρουμε τα εννιά εντυπωσιακά αριθμητικά δεδομένα που δείχνουν την ξέφρενη πορεία της εταιρείας και του CEO.

655 δισ. δολ.

Αυτή ήταν η κεφαλοποίηση της Tesla το απόγευμα της Παρασκευής. Το πρώτο βήμα έγινε τον Ιούνιο, όταν η εταιρεία του Musk ξεπέρασε σε κεφαλαιοποίηση την Toyota. Πλέον, η Tesla αξίζει περισσότερο από τις Toyota, Volkswagen, BMW, GM και Ford, συνδυαστικά.

80 δισ. δολ.

Τόσα δαπανούν οι συντηρητικοί επενδυτές (passive indexers) σε μετοχές της Tesla ενόψει της ένταξής της στον S&P 500. Σημειώνεται πως η Tesla αναμένεται τη Δευτέρα να αποτελέσει την έβδομη εταιρεία του S&P με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση, πιο ψηλά από τον όμιλο Berkshire Hathaway και ακριβώς πίσω από τις Facebook και Alphabet.

705%

Τόσο αυξήθηκε η τιμή της μετοχής μέσα σε έναν χρόνο, αν και δεν ήταν μια εύκολη πορεία. Όταν πολλοί στη Wall Street περίμεναν να ενταχθεί τον Σεπτέμβριο στον S&P, η τιμή της μετοχής εκτινάχθηκε, κάνοντας τον Musk πολυεκατομμυριούχο. Ωστόσο, τελικά, τον Σεπτέμβριο επελέγη η Etsy από τον S&P, με αποτέλεσμα να πέσει η μετοχή της Tesla πάνω από 20% μέσα σε λίγες ημέρες. Τη Δευτέρα, όμως, η Tesla θα είναι η καλύτερη μετοχή του 2020, πολύ πιο ψηλά από την Etsy.

149 δισ. δολ.

Αυτή είναι η καθαρή περιουσία του Elon Musk. Στις αρχές της χρονιάς, είχε περιουσία 26,6 δισ. δολ. Πλέον, είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, μπροστά από τον  Bernard Arnault και τον Bill Gates – και πίσω από τον Jeff Bezos.

566 δισ. δολ.

Τόσα έσοδα αποταμίευσε η Tesla αυτήν τη χρονιά, μετά από πωλήσεις οχημάτων 17,2 δισ. δολ.

170x

Σε τόσα χρόνια η Tesla θα καταγράψει έσοδα που θα “ισοφαρίσουν” την κεφαλαιοποίησή της, σύμφωνα με την εκτιμώμενη κερδοφορία του 2022.

1,1 εκατ.

Τόσα ηλεκτρικά οχήματα παρέδωσε η Tesla στους πελάτες της στο τρίτο τρίμηνο-ρεκόρ της εταιρείας,

780 δολ.

Σε αυτό το επίπεδο αναμένει ο πιο “bullish” αναλυτής της Wall Street να φτάσει η τιμή της μετοχής. “Η στροφή προς την υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων επιταχύνεται και θα συμβεί γρηγορότερα από την προηγούμενή μας εκτίμηση”, έγραψε ο Mark Delaney.

40 δολ.

Αυτός είναι ο χαμηλότερος στόχος τιμής της Tesla στη Wall Street, σύμφωνα με τον Gordon Johnson της GLJ Research.

Πριν από 16 χρόνια…

Πριν από τόσα χρόνια ο Musk, ένας από τους ιδρυτές της PayPal, εντάχθηκε στο δυναμικό της Tesla, που μετρούσε έναν χρόνο λειτουργίας. Εκείνη την εποχή, επένδυσε περίπου 6,5 εκατομμύρια δολάρια στον γύρο χρηματοδότησης της σειράς Α και έγινε ο επικεφαλής της. Η Tesla μπήκε στον Nasdaq τον Ιούνιο του 2010 με την τιμή ανά μετοχή στα 17 δολ. Την Παρασκευή, η τιμή ανά μετοχή έφτανε τα 695 δολ.

Πηγή: Capital.gr