Κρυπτονομίσματα: Κέρδη και φορολογία στην Ελλάδα ή δημιουργία offshore;

    Από: Startup Team

Η χρήση κρυπτονομισμάτων  έχει παρουσιάσει σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια. Είτε ως τρόπος πληρωμής είτε ως επένδυση με σκοπό την κερδοφορία, τα διάφορα κρυπτονομίσματα στα οποία επενδύουν νομικά και φυσικά πρόσωπα, ξεπερνούν σε συνολικό πλήθος τα οκτώ χιλιάδες.

Τι είναι τα κρυπτονομίσματα με δύο απλά λόγια; Είναι ψηφιακά νομίσματα που δεν έχουν  φυσική υπόσταση. Παράγονται σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές σύγχρονης τεχνολογίας και η διακίνησή τους γίνεται ψηφιακά μέσω internet, το λεγόμενο blockchain.

Τα κρυπτονομίσματα ήρθαν και απλοποίησαν τις διαδικασίες σχετικά με τη διακίνηση του χρήματος. Έδωσαν μεγαλύτερη οικονομική ευελιξία, μεγαλύτερη ταχύτητα στην έκβαση ενός επενδυτικού κεφαλαίου, μικρότερο κόστος και ανωνυμία στις συναλλαγές παγκοσμίως.

Κέρδη από τα κρυπτονομίσματα

Όταν τα κρυπτονομίσματα αντιμετωπίζονται ως επένδυση, από ιδιώτες ή από εταιρείες, αποφέρουν κάποια κέρδη μακροπρόθεσμα ή και άμεσα. Τα κέρδη αυτά είναι το προϊόν της αγοραπωλησίας κρυπτονομισμάτων, όταν η διακύμανση της αξίας του ευνοεί τον επενδυτή, δηαλδή όταν το τελικό ποσό ψηφιακών νομισμάτων στη διάθεσή του ξεπερνάει το αρχικό κεφάλαιο της επένδυσης.

Μοιάζει δηλαδή αρκετά με το κλασικό συνάλλαγμα φυσικών νομισμάτων ή την αγοροπωλησία μετοχών στο χρηματιστήριο, μόνο που στην περίπτωση αυτή, το νόμισμα δεν έχει σύσταση και βρίσκεται σε ένα “ψηφιακό πορτοφόλι”. Οι επενδυτές, δηλαδή, αποσκοπούν στην πώληση και αγορά κρυπτονομισμάτων όπως ακριβώς γίνεται και στις μετοχές στο χρηματιστήριο, αποσκοπώντας στη μέγιστη κερδοφορία από κάθε συναλλαγή τους.

Πώς φορολογούνται τα κέρδη από cryptos στην Ελλάδα;

Εφόσον κάποιος επενδύει συχνά σε κρυπτονομίσματα και δημιουργεί κέρδη, θα πρέπει να σκεφτεί τρόπους να χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα δεν υπάρχει μέχρι στιγμής φορολογικό καθεστώς για τα κέρδη από την υπεραξία πώλησης κρυπτονομισμάτων.

Αυτό που συνήθως γίνεται είναι η φορολόγηση ως επένδυση χαρτοφυλακίου. Ας δούμε όμως τις δύο περιπτώσεις που ακολουθούν, αυτή του ιδιώτη επενδυτή και του νομικού προσώπου.

Φορολογία φυσικών προσώπων

Η τοποθέτηση αρμόδιων λογιστών στο θέμα φορολόγησης ιδιώτη επενδυτή είναι ότι τα κέρδη του θα φορολογηθούν σύμφωνα με το άρθρο 43 του ΚΦΕ με αρχικό συντελεστή 15%, όπως γίνεται και με κάθε άλλο εισόδημα προέρχεται από κέρδη σε αγοροπωλησία μετοχών χρηματιστηρίου ή τυχερά παιχνίδια. Επίσης, είναι απαραίτητο να σημειώσουμε πως τα εισοδήματα αυτά συμμετέχουν και σε εισφορά αλληλεγγύης χωρίς καμία απαλλαγή.

Αφού, λοιπόν, αφαιρεθούν τα έξοδα προμήθειας που συλλέγει η εκάστοτε ψηφιακή πλατφόρμα φιλοξενίας και διαχείρισης συναλλαγών αγοραπωλησίας, προκύπτει το καθαρό ποσό που θα φορολογηθεί. Σε περίπτωση που παρουσιαστεί ζημία στις επενδύσεις αντί για κέρδη, αυτό μπορεί να συμψηφιστεί με επόμενα κέρδη που πιθανόν να προκύψουν στην επόμενη πενταετία υπέρ του επενδυτή.

Ως χρόνος φορολόγησης των κερδών  είναι ο χρόνος πώλησης των crypto και όχι η μεταφορά των κερδών προς τους τραπεζικούς λογαριασμούς ενός φυσικού προσώπου. Τέλος, τα ποσά για την απόκτηση κρυπτονομίσματος αποτελούν τεκμήριο και θα πρέπει να δικαιολογούνται από τον ιδιώτη κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής του δήλωσης.

Φορολογία νομικών προσώπων

Στην περίπτωση νομικών προσώπων, δηλαδή μιας εταιρείας, το κέρδος που θα προκύψει από την επένδυση σε κρυπτονομίσματα, θα φορολογηθεί με τις γενικές διατάξεις φορολογίας νομικών προσώπων της τρέχουσας περιόδου. Σήμερα το ποσοστό αυτό παραμένει σταθερό στο 15%.

Αξίζει να προσέξουμε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι στις πράξεις που απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ συγκαταλέγονται και συναλλαγές μεταξύ συμβατικών νομισμάτων και Bitcoin. Αυτές θεωρούνται ανταλλαγές συναλλάγματος.

Τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται από επιχειρήσεις για εξόφληση συναλλαγών. Η είσπραξη και η πληρωμή σε κρυπτονομίσματα δε φορολογούνται, αλλά ταυτόχρονα δεν αντιμετωπίζονται ως επίσημο μέσο πληρωμής.

Σύμφωνα με τα ελληνικά δεδομένα για την εξόφληση τιμολογίων άνω των 500€, αυτά πρέπει να εξοφλούνται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικού συστήματος. Οι συναλλαγές με κρυπτονομίσματα δεν πληρούν την παραπάνω προϋπόθεση.

Σε κάθε περίπτωση και επειδή η κατάσταση είναι ακόμη θολή σχετικά με τη νομική και φορολογική διαχείριση των κερδών από επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα, αναμένονται μελλοντικές νομοθετικές και ρυθμιστικές παρεμβάσεις του κράτους πάνω στο θέμα.

Είναι η ίδρυση offshore μια λύση;

Μια πρόταση η οποία ξεκαθαρίζει τους προβληματισμούς σχετικά με τη διαχείριση της κερδοφόρας ροής από επενδύσεις σε cryptos, είναι η δημιουργία υπεράκτιας εταιρείας.

Με τη σύσταση offshore εταιρείας μπορείτε να διαχειρίζεστε τα κέρδη από επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα απολύτως νόμιμα και χωρίς θολά σημεία και άλλους δασμούς στη φορολογία. Το πιο σημαντικό σε αυτή την απόφαση είναι ότι μπορείτε να επιλέξετε την έδρα της νέας εταιρείας χωρίς να οφείλετε να βρίσκεστε εκεί και χωρίς να εκθέτετε την προσωπική σας διεύθυνση ως ιδιώτης.

Πού και πώς να ιδρύσεις μια offshore;

Η πιο έξυπνη κίνηση για τη δημιουργία μιας offshore εταιρείας, είναι η επιλογή ενός κράτους με ευνοϊκή φορολογία και νομικές διευκολύνσεις για επιχειρήσεις. Με ένα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς και την ασφάλεια ενός εξειδικευμένου συνεργάτη, μπορείτε να μεγαλώσετε την κερδοφορία σας χωρίς περιορισμούς και προκλήσεις με αβέβαια μέτρα.

Χώρες που προσφέρουν ένα εύφορο έδαφος είναι η Αγγλία και οι Η.Π.Α. και συγκεκριμένα η ίδρυση εταιρείας στο Delaware. Αναζητήστε λύσεις νόμιμης διαχείρισης πλούτου και επενδύσεων με τους συνεργάτες του GoJack.

Στo gojack.gr θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το νομικό και φορολογικό καθεστώς τρίτων χωρών. Επιπλέον, ένας εκπρόσωπός μας θα είναι πάντα διαθέσιμος να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε λύσεις και δοκιμασμένες πρακτικές στον κόσμο των επενδύσεων. Το παρών άρθρο έχει δημιουργηθεί με βάση την προσωπική ερεύνα που έχουν διενεργήσει οι εξειδικευμένοι σύμβουλοί μας και η παράθεση των παραπάνω πληροφοριών παρέχεται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς. Επικοινωνήστε με την ομάδα μας για θέματα global entrepreneurship και γράψτε το επόμενο κεφάλαιο της ανάπτυξης στην κερδοφορία σας.