LOCTIO: Η 1η startup που έγινε αποδεκτή στην θερμοκοιτίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στην Ελλάδα

    Από: Startup Team

Η Loctio είναι η πρώτη startup που επιλέχθηκε στο ESA BIC Greece. Σκοπός της Loctio είναι να καταστήσει προσβάσιμες τις υπηρεσίες εντοπισμού θέσης σε δισεκατομμύρια συσκευές IoT που οι περισσότερες χαρακτηρίζονται από περιορισμένη επεξεργαστική ισχύ και διαθέσιμη ενέργεια. Βασικός στόχος της αποτελεί να επιτευχθεί ακριβής προσδιορισμός θέσης, με ασφάλεια και χαμηλή κατανάλωση ακόμα και στα πιο απαιτητικά περιβάλλοντα χρησιμοποιώντας τις δορυφορικές τεχνολογίες GNSS & LEO PNT καθώς και επίγειες, όπως το 5G.

Με την στήριξη της θερμοκοιτίδας ESA BIC Greece, η LOCTIO θα υλοποιήσει έναν πλήρη εμπορικό Edge GNSS δέκτη ο οποίος θα υποστηρίζεται από τον εξοπλισμό χρήστη (user’s equipment). Επιχειρηματικές, νομικές και υπηρεσίες προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας θα υποστηρίξουν τη LOCTIO στους επόμενους 12 μήνες. Η LOCTIO θα κάνει διαθέσιμο το πλαίσιο LaaS μέσω συνδρομών σε εταιρείες logistics, μεταφορών, υπηρεσιών παρακολούθησης, κοινής ωφέλειας και ασφαλιστικές που αναπτύσσουν εκατομμύρια συσκευές ΙοΤ και χρειάζονται ασφαλή και με ακρίβεια δεδομένα σε συνεχή βάση χωρίς να θυσιάζουν την διάρκεια ζωής της μπαταρίας των συσκευών.

Η λειτουργία του ESA BIC Greece είναι το αποτέλεσμα του προγραμματισμού του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) για την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Στρατηγική. Το Corallia του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία του ESA BIC Greece και στο πλαίσιο αυτό συνεργάζεται στενά με την ESA για την υποστήριξη 25 ελληνικών startups για με αντικείμενο σχετικό με τις τεχνολογίες και υπηρεσίες του Διαστήματος.

Αμέτρητες είναι οι τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί για το Διάστημα και χρησιμοποιούμε στην καθημερινή ζωή, συχνά χωρίς να το γνωρίζουμε. Κάνουμε καθημερινή και ευρεία χρήση διαστημικών δεδομένων, σημάτων και υπηρεσιών που λαμβάνουμε από τις συστοιχίες των δορυφόρων οι οποίοι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη. O τομέας του διαστήματος προσφέρει προοπτική για ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων καινοτομίας σε επιλεγμένους τομείς και, κατ’ επέκταση, δημιουργεί ευκαιρίες για νέες αγορές μέσα από την αξιοποίηση τόσο του upstream (υπηρεσίες και προϊόντα που επικεντρώνονται στην αποστολή δορυφόρων, ρομποτικών συστημάτων, αισθητήρων, κλπ. στο διάστημα, στοχεύοντας στην εκμετάλλευση και εξερεύνηση του διαστήματος) όσο και στο midstream (λειτουργία δορυφόρων και άλλων συσκευών και συστημάτων) και του downstream (αξιοποίηση των διαστημικών συστημάτων για την ανάπτυξη εφαρμογών και υπηρεσιών).

Το ESA BIC Greece προσφέρει 50.000€ σε μετρητά, 140 ώρες τεχνικής και επιχειρηματικής υποστήριξης, εκπαίδευση, πρόσβαση σε γραφειακούς χώρους και υποδομές καθώς και ένα εκτεταμένο δίκτυο περισσότερων από 70 υποστηρικτών και δικαίωμα χρήσης του λογότυπου ESA BIC.

H επόμενη προθεσμία υποβολής αιτήσεων στην Μόνιμη Ανοικτή Πρόσκληση του ESA BIC Greece είναι στις 18 Οκτωβρίου 2021. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν από νομικά πρόσωπα με έδρα στην Ελλάδα (όχι άνω των 5 ετών), και από φυσικά πρόσωπα, τα οποία κατοικούν με άδεια εργασίας εντός της Ελλάδας με υποχρέωση ίδρυσης νομικής οντότητας στην Ελληνική επικράτεια.

Υπόβαλε το επιχειρηματικό σου σχέδιο και γίνε μία από τις 25 επιχειρήσεις που θα υποστηρίξει η 1η θερμοκοιτίδα για startups στο διαστημικό τομέα στην Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες στο www.esa-bic.gr.