Νέα όπλα επιστράτευσε το ψηφιακό έγκλημα το 2ο τρίμηνο του 2021

    Από: Startup Team

Ψεύτικες παραδόσεις και spam στο WhatsApp: Οι απατεώνες σκάρωσαν νέα κόλπα το 2ο τρίμηνο του 2021.

Νέες μεθόδους, προκειμένου να κλέψουν χρήματα και στοιχεία, επιστρατεύει το ψηφιακό έγκλημα είτε πρόκειται για αυξανόμενη χρήση εφαρμογών messenger, είτε για συνεχιζόμενο πρόβλημα με την παράδοση αλληλογραφίας εν μέσω πανδημίας. Τα συστήματα ανεπιθύμητης αλληλογραφίας και phishing εξακολουθούν να είναι μερικοί από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους εκκίνησης επιτυχημένων επιθέσεων, επειδή παίζουν με τα ανθρώπινα συναισθήματα.

Το 2ο τρίμηνο του 2021, εν μέσω συνεχούς διαταραχής στις αλυσίδες εφοδιασμού και τις υπηρεσίες ταχυδρομείου, οι απατεώνες προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν αυτό το γεγονός για να κλέψουν χρήματα και στοιχεία πιστωτικών καρτών. Από πέρυσι, οι απατεώνες εκμεταλλεύονται τη διακοπή στις παραδόσεις για να πείσουν τους χρήστες να ανοίξουν phishing links.

Αυτό το τελευταίο τρίμηνο, όχι μόνο συνεχίστηκε αυτή η τάση, αλλά οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο έχουν γίνει πιο έμπειροι στην προσαρμογή των spam emails τους ανάλογα με την εκάστοτε χώρα. Οι χρήστες αντιμετώπισαν μια αύξηση στα τιμολόγια σε διάφορες γλώσσες, που ζητούσαν χρήματα που σχετίζονται με οτιδήποτε, από τελωνειακούς δασμούς μέχρι έξοδα αποστολής.

Με αυτά τα μηνύματα, τα θύματα συχνά μεταφέρονται σε έναν πλαστό ιστότοπο, όπου κινδυνεύουν όχι μόνο να χάσουν χρήματα, αλλά και να μοιραστούν στοιχεία τραπεζικής τους κάρτας. Οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο δημιούργησαν, επίσης, ιστότοπους που υποτίθεται ότι προσέφεραν στους ανθρώπους την ευκαιρία να αγοράσουν δέματα, που δεν μπορούσαν να φτάσουν στους παραλήπτες για τους οποίους προορίζονταν.

Όπως επισημαίνει η Kaspersky, τέτοιες ιστοσελίδες δημιουργήθηκαν με τη μορφή της λοταρίας. Οι χρήστες δεν γνώριζαν το περιεχόμενο του πακέτου. Υπέβαλλαν προσφορά με βάση το βάρος του πακέτου που – αν “κέρδιζαν” – δεν έφτανε ποτέ, ακόμη και μετά την πληρωμή της προσφοράς που κέρδισαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στο sepe.gr