O ισραηλινός “μονόκερος” που άντλησε το 75% της χρηματοδότησής του το τελευταίο 6μηνο

    Από: Startup Team

Μόλις δύο μήνες αφότου η Papaya Global ολοκλήρωσε τον γύρο χρηματοδότησής της Series B, ύψους 40 εκατ. δολαρίων, το τηλέφωνο της διευθύνουσας συμβούλου και συνιδρύτριας Eynat Guez άρχισε και πάλι να χτυπά ασταμάτητα καθώς νέοι επενδυτές ανυπομονούσαν να επενδύσουν στην πλατφόρμα Ανθρώπινου Δυναμικού. Ήταν Νοέμβριος του 2020 και η Guez ούτε καν σκεφτόταν να προχωρήσει σε έναν ακόμα γύρο χρηματοδότησης τόσο σύντομα.

Αλλά με τη ζήτηση για λύσεις εργασίας να κινείται σε υψηλά επίπεδα, τροφοδοτούμενη από την πανδημία του κορονοϊού, όχι μόνο απάντησε στις κλήσεις αλλά δέχθηκε και νέα κεφαλαιακή “ένεση” 100 εκατ. δολαρίων.

“Ξεκινήσαμε τη συνομιλία και δεν ήμουν σίγουρη πού θα καταλήξει”, λέει η Guez για τον πρόσκαιρο δισταγμό της.

Η πλατφόρμα Ανθρώπινου Δυναμικού που έχει αναπτύξει η Papaya επιτρέπει απρόσκοπτη πρόσβαση για προσλήψεις προσωπικού, διαχείριση μισθοδοσίας και κανονιστική συμμόρφωση ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται μια εταιρεία ή αν οι εργαζόμενοί της είναι πλήρους απασχόλησης ή συμβασιούχοι.

Άλλωστε, καθώς οι εταιρείες συνεχίζουν την παγκόσμια επέκτασή τους στη μετά-κορονοϊό εποχή, η αναπτυξιακή δυναμική της Papaya ήταν εμφανής. “Θεώρησα ότι επρόκειτο για έναν πολύ καλό συνδυασμό από σημαντικούς επενδυτές που επέλεξαν στρατηγικά να μας βοηθήσουν να επιτύχουμε τον μακροπρόθεσμο τους στόχους μας: να αναπτύξουμε την εταιρεία, να την εισάγουμε στο χρηματιστήριο και να θέσουμε πραγματικά νέα πρότυπα στο πώς οι εταιρείες διαχειρίζονται το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό τους”, σημειώνει.

Η Papaya ανακοίνωσε την ολοκλήρωση έναν γύρου χρηματοδότησης Series C, ύψους 100 εκατ. δολαρίων την Πέμπτη. Του νέου αυτού γύρου ηγήθηκε η GreenOaks Capital Partners, ένας νέος συνεργάτης της εταιρείας, ενώ συμμετείχαν επίσης η IVP Capital, η Alkeon Capital και πολλοί από τους υφιστάμενους επενδυτές της ισραηλινής εταιρείας, όπως η Insight Venture Partners, η Bessemer Venture Partners και η Scale Venture Partners, η οποία ηγήθηκε του γύρου χρηματοδότησης Series Β τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η συνολική χρηματοδότηση που έχει αντλήσει πλέον η Papaya ανέρχεται σε 160 εκατ. δολάρια, με το 75% αυτό του ποσού να έχει εισρεύσει στην εταιρεία μέσα στους τελευταίου έξι μήνες. Η δε αποτίμηση της μόλις πέντε ετών νεοφυούς εταιρείας ανέρχεται στο 1,2 δισ. δολάρια, με την Papaya μάλιστα να είναι μία από τις ελάχιστες “εταιρείες-μονόκερους” που έχουν στο “τιμόνι” τους γυναίκα.

Πριν την ίδρυση της Papaya, η Guez είχε εργαστεί για περισσότερο από μια δεκαετία στον χώρου του ανθρώπινου δυναμικού, έχοντας διατελέσει διευθύνουσα σύμβουλος της ισραηλινής Relocation Source και στη συνέχεια ως διευθύνουσα σύμβουλος της Expert Source, αμφότερες εταιρείες συμβουλευτικών υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού που συνέδραμαν άλλες επιχειρήσεις να επεκταθούν σε νέες γεωγραφικές περιοχές.

Ο κοινός τρόπος που χρησιμοποιούν τα περισσότερα τμήματα Ανθρώπινου Δυναμικού είτε για τη διαχείριση της μισθοδοσίας είτε για την κατάταξη των εργαζομένων, καθιστούν τη νομιμότητα και την κανονιστική συμμόρφωση σε διαφορετικές χώρες όλο και πιο περίπλοκη διαδικασία. Όπως περιγράφει η ίδια χαρακτηριστικά, η διαχείριση των θεμάτων ανθρώπινου δυναμικού σε μια εταιρεία με παγκόσμια παρουσία είναι σαν “να διαβάζει την ίδια ώρα 10 βιβλία γραμμένο το καθένα σε διαφορετική γλώσσα”.

Η Guez και οι συνιδρυτές της Papaya, Ofer Herman (διευθυντής τεχνολογίας) και Ruben Drong, (διευθυντής προϊόντων), οραματίστηκαν λοιπόν την ανάπτυξη ενός λογισμικού που θα μπορούσε να προσφέρει απρόσκοπτα υπηρεσίες πρόσληψης εργαζομένων και διαχείρισης μισθοδοσίας, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται κάθε υπάλληλος ή εάν είναι πλήρους απασχόλησης ή συμβασιούχος ορισμένου χρόνου.

Έτσι, “γεννήθηκε” η Papaya Global, η οποία τώρα παρέχει τις υπηρεσίες της σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από 140 χώρες.

“Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο περιβάλλον εργασίας, ένα σύστημα και μια πλατφόρμα που θα προσφέρει μια κοινή εμπειρία χρήσης, αλλά που παράλληλα θα λαμβάνει υπόψη όλες τις λεπτομέρειες και τους κανόνες συμμόρφωσης που απαιτούνται ώστε να επιτρέπει τη διαχείριση της μισθοδοσία για κάθε χώρα ξεχωριστά”, εξηγεί η Guez.

Παρότι η ζήτηση πλέον για την πλατφόρμα της Papaya έχει πλέον εκτιναχθεί, μόλις δύο χρόνια πριν η Guez αντιμετώπισε προβλήματα στην εύρεση επενδυτών, κατά τον γύρο χρηματοδότησης Series A της εταιρείας.

Πιθανότητα το γεγονός πως ήταν γυναίκα, και μάλιστα πέντε μηνών έγκυος στο πρώτο της παιδί, δεν βοήθησε, όπως λέει σήμερα η Guez. Αποδίδει, δε, ένα μέρος της επιτυχίας της στη λιγότερο απτή επαφή που παρέχει η συνάντηση με υποψήφιους επενδυτές μέσω τηλεδιασκέψεων στο Zoom από ό,τι η φυσική παρουσία.

Ωστόσο, θυμάται πολύ καθαρά εκείνους τους άνδρες στη Σίλικον Βάλεϊ που δεν θέλησαν καν να ακούσουν για τις προοπτικές της εταιρείας της. Ορκίστηκε, μάλιστα, να μην συνεργαστεί ποτέ με αυτούς τους επενδυτές αν κάποια στιγμή η Papaya “απογειωθεί”, κάτι που, όπως προσθέτει, πολλοί εξ αυτών προσπάθησαν έκτοτε λόγω της επιτυχίας που σημειώνει η εταιρεία.

“Όταν ξεκινήσαμε πριν από πέντε χρόνια, ο κόσμος δεν το θεωρούσε μεγάλο πρόβλημα”, λέει η Guez. “Όμως ήδη πριν από την έλευση του κορονοϊού, άρχισε ο κόσμος να συνειδητοποιεί ότι επρόκειτο για ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που έπρεπε να λυθεί. Ξεκινήσαμε δυναμικά και ενισχύουμε αυτή τη δυναμική μας”, καταλήγει η διευθύνουσα σύμβουλος της Papaya.