Οι 6 ελληνικές fintechs που επιλέχθηκαν για τον 2ο κύκλο του Visa Innovation Program

    Από: Startup Team

Η Visa και η Crowdpolicy ξεκίνησαν το 2019 το Visa Innovation Program, μία συνεργασία που στοχεύει στην προώθηση νέων τρόπων πληρωμών ενώ παράλληλα εμπλουτίζει την εμπειρία του ψηφιακού εμπορίου για τους Έλληνες καταναλωτές και εμπόρους. Το Visa Innovation Program λειτουργεί ως μία συνεργατική πλατφόρμα όπου τα fintechs και οι συνεργάτες της Visa δουλεύουν μαζί για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της αγοράς μέσω συγκεκριμένων προτάσεων. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην αλλαγή της συμπεριφοράς στις πληρωμές από μετρητά σε χρήση καρτών σε τέσσερις βασικούς πυλώνες: τις ημερήσιες δαπάνες των Ελλήνων καταναλωτών, τα έσοδα από τον τουρισμό, τις μετακινήσεις καθώς και συναλλαγές προς καταναλωτή (G2C), καταναλωτή προς δημόσιο (C2G), επιχείρηση προς επιχείρηση (B2B) και Peer to Peer (P2P).

Το κοινό-στόχος του προγράμματος είναι κυρίως μεγάλες και μικρού μεγέθους fintech εταιρείες με ολοκληρωμένη ή ημι λειτουργική λύση που ανταποκρίνεται πλήρως ή εν μέρει στις ανάγκες της αγοράς. Το πρόγραμμα υποδέχεται επίσης μικρότερες εταιρείες καλύπτοντας τις ανάγκες τους για πρόσβαση στο φιλικό προς τη Visa οικοσύστημα παροχής υπηρεσιών και στην απόδειξη της αξίας της ιδέας τους. Το Visa Innovation Program αποτελεί την πρώτη φάση μιας καινοτόμας πορείας εξέλιξης και ανάπτυξης εφαρμογών από την Visa και στοχεύει στην άμεση συνεργασία με την τοπική startup και fintech κοινότητα.

Visa Innovation Program: ο 2ος κύκλος

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του 1ου κύκλου (Οκτώβριος 2019-Μάρτιος 2020), η Visa και η Crowdpolicy ξεκίνησαν τον 2ο κύκλο του προγράμματος Visa Innovation για την Ελλάδα και την Κύπρο, ο οποίος που αποσκοπεί στην προώθηση νέων τρόπων πληρωμής, ενώ παράλληλα ενισχύει τις εμπειρίες ψηφιακού και κινητού εμπορίου για καταναλωτές και εμπόρους.  Για την επιλογή των εταιρειών στον 2ο κύκλο του Visa Innovation Program διοργανώθηκε ένα Selection Day που πραγματοποιήθηκε online στις 10 Απριλίου με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή από το startup και fintech οικοσύστημα, καθώς και με στελέχη από Τράπεζες, την Visa Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας και τα Venture Capitals Unifund και  Metavallon.

Ο στόχος αυτού του κύκλου είναι να επεκταθεί περαιτέρω το πρόγραμμα και να επιταχύνει την ανάπτυξη Proof of Concepts (PoCs) μεταξύ των startups, των τραπεζών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, εδώ με αλφαβητική σειρά: Alpha Bank, Attica, Eurobank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Τράπεζα Πειραιώς και Visa. Οι Fintechs και οι νεοσύστατες εταιρίες που επιλέχθηκαν για τον 2ο κύκλο του Προγράμματος έχουν πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα συμβούλων,  mentors, coaches και του δικτύου της Visa, ενώ θα λάβουν υποστήριξη σε διάφορους τομείς σχετικά με την ανάπτυξη των επιχειρήσεων τους και άλλους σχετικούς τομείς.

Το πρόγραμμα ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες να ακολουθήσουν μια ανθρωποκεντρική σχεδιαστική προσέγγιση και θα αξιοποιήσουν τη μέθοδο της συνδημιουργίας καθώς και την μέθοδο ανοιχτής καινοτομίας σε μια προσπάθεια να προσαρμόσουν τις υφιστάμενες λύσεις τους σύμφωνα με τις συγκεκριμένες ανάγκες και προκλήσεις της αγοράς. Ο κύριος στόχος του Προγράμματος παραμένει η δημιουργία επιτυχημένων PoCs και πιλότων  (Pilots) με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και Visa. Το πρόγραμμα ενθαρρύνει επίσης τις fintech εταιρείες να αξιοποιήσουν την πλατφόρμα Visa Developer Platform (VDP), η οποία προσφέρει απλοποιημένη και φιλική προς το χρήστη πρόσβαση σε πολλά από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Visa, μέσω διασυνδέσεων προγραμματισμού εφαρμογών (ΑPIs), επιτρέποντας στον καθένα να μετατρέψει πρωτοπόρες ιδέες σε νέες εμπειρίες ψηφιακών συναλλαγών, καλύπτοντας ταυτόχρονα τα τεχνολογικά πρότυπα.

Οι έξι εταιρείες του 2ου Cohort for Visa Innovation Program είναι ώριμες νεοσύστατες επιχειρήσεις και fintechs που έχουν καινοτομία και επιχειρηματικό πυρήνα. Οι επιλεγμένες εταιρείες είναι οι ακόλουθες με αλφαβητική σειρά:

Giving Streets

Το GivingStreets είναι μια πλατφόρμα που επιτρέπει άμεσες, μη εγχρήματες δωρεές σε άστεγους, street artists ή φιλανθρωπικά ιδρύματα, καθώς και εξαργύρωση των χρημάτων που έχει συγκεντρώσει κάθε ωφελούμενος σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις για αγορά αγαθών ή υπηρεσιών. Πρόκειται για μια εφαρμογή smart phone που χρησιμοποιεί τεχνολογίες αιχμής (blockchain, distributed ledger, smart contracts) προκειμένου να εξασφαλίσει πλήρη διαφάνεια και ευθύνη στις συναλλαγές που πραγματοποιούνται. Το GivingStreets ενισχύει το θετικό αντίκτυπο των δωρεών, κάνοντάς τις άμεσα διαθέσιμες στον ωφελούμενο, ενισχύοντας το αίσθημα αλληλεγγύης μεταξύ των ανθρώπων. Στόχος μας είναι να επεκταθούμε στο μέλλον και σε ομάδες όπως οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο, με στόχο να τους εντάξουμε ομαλά στην τοπική κοινωνία και οικονομία. Όραμά μας είναι να μετασχηματίσουμε ψηφιακά τον τρίτο τομέα (φιλανθρωπία, δωρεές) και να κάνουμε τις κοινωνίες πιο ανοικτές σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμών.

Quadible

Η Quadible βοηθά τράπεζες να μειώσουν τα κόστη τους και να βελτιώσουν την ικανοποίηση των πελατών τους. Παρέχουμε μία πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης που πραγματοποιεί συνεχή έλεγχο ταυτότητας των χρηστών, χωρίς να απαιτείται κάποια είσοδος από τον ίδιο τον χρήστη. Η πλατφόρμα μαθαίνει και χρησιμοποιεί περισσότερα από 14 μοναδικά χαρακτηριστικά συμπεριφοράς όπως το πως κινείται ο χρήστης, πως χρησιμοποιεί το κινητό του, τα βιομετρικά του και τα χαρακτηριστικά των συναλλαγών του. Οι πελάτες μας λαμβάνουν έναν πολύ πιο ασφαλή και εύχρηστο τρόπο ελέγχου της ταυτότητας των χρηστών τους, που περιορίζει την οικονομική απάτη και απαλλάσσει τους χρήστες από το βάρος των κωδικών πρόσβασης και του έλεγχος ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων. Έτσι βοηθάμε τους πελάτες μας να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες τους και ταυτόχρονα να μειώνονται τα κόστη τους.

i-Spiral

Η iSPIRAL είναι ένας κορυφαίος πάροχος λογισμικού Ρυθμιστικής Τεχνολογίας που παρέχει λύσεις Onboarding, AML, KYC, Risk και Compliance τελευταίας τεχνολογίας. Τα τελευταία 13 χρόνια, η εταιρεία βοήθησε εκατοντάδες επιχειρήσεις να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις συμμόρφωσης και ρύθμισης τους απρόσκοπτα και αυτοματοποιημένα. Ο οργανισμός οραματίζεται έναν κόσμο χωρίς οικονομικό έγκλημα και για το λόγο αυτό οι λύσεις του περιλαμβάνουν πρωτοποριακές τεχνολογίες όπως cloud computing, machine learning και BI analytics με σκοπό την ανίχνευση απάτης και τη διαχείριση των κινδύνων γρηγορότερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια. Η τεχνογνωσία της iSPIRAL εκτείνεται σε διάφορους τομείς όπως είναι ο Τραπεζικός Τομέας, Επενδύσεις, Forex, Ασφάλειες, Πάροχοι Υπηρεσιών Πληρωμών, Έλεγχος, Νομικές εταιρείες, Πάροχοι Τηλεπικοινωνιών, Νοσοκομεία και Κλινικές, και Κυβερνητικοί φορείς.

Plum

Η Plum Fintech είναι ο AI οικονομικός βοηθός που ενισχύει το τραπεζικό υπόλοιπο των χρηστών της. Αναλύοντας το εισόδημα και τις δαπάνες τους, η Plum προσδιορίζει πως μπορούν να γίνουν μικρές αποταμιεύσεις για λογαριασμό τους. Επιπλέον, μπορεί να εντοπίσει πότε οι χρήστες της υποχρεώνονται σε λογαριασμούς και τους ειδοποιεί αυτόματα όταν υπάρχει καλύτερη προσφορά. Εάν οι χρήστες αποφασίσουν ότι θα ήθελαν να δοκιμάσουν να αυξήσουν τα χρήματά τους για το μέλλον, η Plum μπορεί να τους βοηθήσει και σε αυτό, καθώς προσφέρει μια σειρά επενδυτικών επιλογών που εξυπηρετούν ακόμη κι αυτούς που δοκιμάζουν τον κόσμο των επενδύσεων για πρώτη φορά.

SquareDev

Η αποστολή μας είναι να οικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη, μεταξύ δανειστών και δανειστών, από την αρχή. Είμαστε μια διαφορετική ομάδα νέων και εμπειριών, που χρησιμοποιεί την επιστήμη δεδομένων με το Open Banking (PSD2) για τη δημιουργία προγνωστικών λύσεων ανάλυσης για όλους.

Simply

Το Simply είναι ένα έξυπνο σύστημα εμπορικής και οικονομικής διαχείρισης για καταστήματα λιανικής που με όπλο την τεχνητή νοημοσύνη  βοηθά τους ιδιοκτήτες τους να παίρνουν σωστές αποφάσεις και να διαχειρίζονται τα καταστήματα τους αποτελεσματικότερα με λιγότερο κόπο. Τους απαλλάσσει από καθημερινές χρονοβόρες διαδικασίες όπως η διαχείριση του ηλεκτρονικού καταστήματος, οι παραγγελίες στους προμηθευτές, οι ηλεκτρονικές πληρωμές, το marketing, η παρακολούθηση των στατιστικών και πολλά άλλα.