Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εκδήλωση εγκαινίων του Γραφείου Europe Direct Αττικής – Δίκτυο ΠΡΑΞΗ με θέμα: «Συνδιαμορφώνοντας το Μέλλον της Ευρώπης: Ευκαιρίες & Προκλήσεις»

    Από: Startup Team

Το μέλλον της Ευρώπης ως άθροισμα επιλογών και δράσεων ενεργών πολιτών βρέθηκε στο επίκεντρο της εκδήλωσης για τα εγκαίνια λειτουργίας του Γραφείου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Αττικής, Europe Direct  Αττικής, που υποστηρίζει το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ.

Αναγνωρίζοντας την αξία της ενεργού συμμετοχής στη διαβούλευση, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης (Conference on the Future of Europe), το γραφείο Europe Direct Αττικής – Δίκτυο ΠΡΑΞΗ διοργάνωσε την Τρίτη 5 Οκτωβρίου τη διαδικτυακή εκδήλωση εγκαινίων του, με θέμα “Συνδιαμορφώνοντας το Μέλλον της Ευρώπης – Ευκαιρίες & Προκλήσεις” με στόχο την ουσιαστική συμβολή στον ανοικτό συμμετοχικό διάλογο.

Θεματικές παρουσιάσεις, πάνελ ομιλητών, καθώς και η παρουσίαση του προγράμματος των επερχόμενων συμμετοχικών δραστηριοτήτων του Γραφείου Europe Direct Αττικής – Δίκτυο ΠΡΑΞΗ συνέθεσαν το πλαίσιο της εκδήλωσης.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο κ. Αθανάσιος Κυριαζής, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, η κα Νέλλη Παλαιολόγου, Επικεφαλής του Τμήματος Επικοινωνίας, Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας, Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, Πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC). Ακολούθησαν παρουσιάσεις από τον κ. Δημήτριο Φιλιππίδη, Επικεφαλής Υλοποίησης Έργων και Προγραμμάτων στο Δίκτυο ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ, ο οποίος ανέπτυξε τη δραστηριότητα και τους προγραμματικούς στόχους του Γραφείου Europe Direct Αττικής – Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, από τον κ. Ιωάννη Μαστρογεωργίου, Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και Πρόεδρο της Ομάδας Εργασίας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού και Έρευνας για το Μέλλον στην Προεδρία της Κυβέρνησης και από την κα Ιριάννα Λιανάκη Δεδούλη, Επικεφαλής Futures Literacy & Social Innovation στο Δίκτυο ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ και σύμβουλο Foresight & Futures Literacy στην UNESCO, οι οποίοι παρουσίασαν το όραμα, την ομάδα, το έργο και το πλάνο των δράσεων της Ομάδας «Foresight» υπό τον Πρωθυπουργό καθώς και συγκεκριμένες προτάσεις για την υιοθέτηση ενός μοντέλου Προορατικής Διακυβέρνησης.

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με κεντρικό θέμα «Συνδιαμορφώνοντας το Mέλλον της Ευρώπης: Ευκαιρίες & Προκλήσεις» υπό τον συντονισμό της κας Σοφίας Εμμανουήλ, Δημοσιογράφου στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική». Στο πάνελ της συζήτησης συμμετείχαν ο κ. Ιωάννης Μαστρογεωργίου, η κα Αθηνά Χατζηπέτρου, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας – HDB, ο κ. Ανδρέας Παπανδρέου, Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ και Συμπροεδρεύων του Δικτύου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ στην Ελλάδα, SDSN Greece, η κα Ιριάννα Λιανάκη Δεδούλη και η κα Ελένη Πλέσσα, Δικηγόρος, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια Εκπαιδεύτρια στη Διαμεσολάβηση, Συνεργάτιδα Women on Top.

Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδωμένο από τις διαφορετικές σκοπιές της κοινωνίας, της οικονομίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της προοπτικής διερεύνησης (foresight) αποτέλεσε τη βάση ανταλλαγής απόψεων, εκτιμήσεων, αλλά και προσδοκιών σχετικά με την κατεύθυνση και τον μελλοντικό προσανατολισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο τραπέζι της διαδικτυακής εκδήλωσης.

Ειδικότερα, ο κ. Γιάννης Μαστρογεωργίου εστίασε μεταξύ άλλων στην ανάγκη συστηματικής διερεύνησης του μέλλοντος για την καλύτερη θωράκιση, προετοιμασία και συντονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι σε μελλοντικά σοκ. Η κα Αθηνά Χατζηπέτρου αναφέρθηκε στις αλλαγές που επιφέρουν οι χρηματοοικονομικές τεχνολογίες (fintech), επισημαίνοντας την ανάγκη εκσυγχρονισμού του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ειδικά σε σχέση με την υποστήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Ο κ. Ανδρέας Παπανδρέου αναφερόμενος στη βιώσιμη ανάπτυξη, υπογράμμισε την ανάγκη αναθεώρησης του τρόπου προσδιορισμού της ανάπτυξης, προκειμένου να μην αποτιμάται αποκλειστικά με όρους οικονομικής μεγέθυνσης αγνοώντας κοινωνικές ή περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Παράλληλα έκανε ειδική μνεία στην ανάγκη διαγενεακής αλληλεγγύης σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος στο πλαίσιο αντιμετώπισης και της κλιματικής αλλαγής. Η κα Ελένη Πλέσσα εστίασε από την πλευρά της στην ανάγκη ουσιαστικής συνδιαβούλευσης με την κοινωνία των πολιτών στη βάση της συμπερίληψης όλων των κοινωνικών ομάδων, υπογραμμίζοντας τη σημασία της εκπαίδευσης για την ενδυνάμωση σε θέματα ισότητας και απάλειψης των έμφυλων στερεοτύπων. Τέλος η κα Ιριάννα Λιανάκη-Δεδούλη τόνισε την ανάγκη εκδημοκρατισμού του μέλλοντος στην ΕΕ μέσω της ανάπτυξης του Αλφαβητισμού για το Μέλλον, προκειμένου πολίτες και κοινωνίες να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν το μέλλον, τόσο για την καλύτερη προετοιμασία και σχεδιασμό όσο και για την καινοτομία και ανακάλυψη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των δράσεων του Γραφείου Europe Direct Αττικής – Δίκτυο ΠΡΑΞΗ από τον κ. Γιώργο Παναγόπουλο, Στέλεχος του Europe Direct Αττικής – Δίκτυο ΠΡΑΞΗ.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά μέσω ΖΟΟΜ και Facebook Live. Μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ.

Σημειώνεται ότι οι παρουσιάσεις της εκδήλωσης πρόκειται να αναρτηθούν τις επόμενες μέρες στον παρακάτω διαδικτυακό τόπο: Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Αττικής – Δίκτυο ΠΡΑΞΗ .