Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας: αφιέρωμα στη γυναίκα αγρότισσα από τον οργανισμό νέα γεωργία νέα γενιά

    Από: Startup Team

Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι γυναίκες στον πρωτογενή τομέα αναδεικνύει  ο οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», που από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, στέκεται δίπλα στις γυναίκες της ελληνικής υπαίθρου. Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αγρότισσας στις 15 Οκτωβρίου, διοργανώνει ενημερωτική διαδικτυακή καμπάνια, η οποία έχει την στήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να αναδείξει 22 γυναίκες αγρότισσες από όλη την Ελλάδα, οι οποίες απασχολούνται στους κλάδους της κτηνοτροφίας, της βιοκαλλιέργειας, της ελαιοκομίας, της μελισσοκομίας, της πτηνοτροφίας, καθώς και της φυτικής παραγωγής σε τομείς, όπως αρωματικά φυτά, ρόδι-ροδόσταγμα, οπωροκηπευτικά, σιτηρά, ψυχανθή, δενδρώδεις καλλιέργειες κ.α. Η καμπάνια περιλαμβάνει ενημερωτικό υλικό και συνεντεύξεις από τις συμμετέχουσες και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 15 Νοεμβρίου 2021.

Στο πλευρό των Ελληνίδων της υπαίθρου βρίσκεται ο Σπήλιος Λιβανός, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος υποστηρίζει ότι: «Η Ελληνίδα αγρότισσα είναι ο αφανής ήρωας της ελληνικής υπαίθρου: μητέρα, παραγωγός, επιχειρηματίας. Ο κρίκος που συνδέει την παράδοση με το ελπιδοφόρο μέλλον του σύγχρονου, καινοτόμου, πρωτογενούς τομέα. Την τιμούμε και την στηρίζουμε.».

«Η στήριξη της Ελληνίδας αγρότισσας είναι ζήτημα ηθικής, ουσίας και εθνικής στρατηγικής για την επιβίωση και ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου», σημειώνει η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα, καθώς παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες εκπροσωπούν ένα μεγάλο ποσοστό του εργατικού δυναμικού στον αγροδιατροφικό κλάδο, ακόμη και σήμερα, αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης σε εκπαιδευτικές και χρηματοδοτικές ευκαιρίες, ενώ πολλές φορές ο ρόλος τους καταγράφεται ως «βοηθητικός».

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», Έφη Λαζαρίδου, αναγνωρίζοντας πως η συμβολή των γυναικών δεν περιορίζεται μόνο στην αγροτική παραγωγή, αλλά περιλαμβάνει την επισιτιστική ασφάλεια, τη διαχείριση των φυσικών πόρων και την ευημερία του αγροτικού νοικοκυριού, αναφέρει ότι: «Οι σύγχρονες Ελληνίδες αγρότισσες είναι καταλύτης της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της υπαίθρου. Οφείλουμε να τις στηρίξουμε και να τις ενδυναμώσουμε.»

Tα προγράμματα του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» υποστηρίζονται μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).