Πώς η κρίση του κορωνοϊού επηρέασε τις γυναίκες ιδρυτές εταιρειών

    Από: Startup Team

Θα περίμενε κανείς ότι οι γυναίκες ιδρυτές εταιρειών θα πλήττονταν ιδιαίτερα από την πανδημία του κορωνοϊού.

Πολλές πρέπει να ισορροπήσουν μεταξύ της λειτουργίας των εταιρειών τους και της φροντίδας των μικρών παιδιών τους. Άλλες διοικούν επιχειρήσεις που εστιάζονται στους καταναλωτές που έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό οικονομικά από τον ιό. Και όλες είναι πιθανό να έχουν εισέλθει στην κρίση με λιγότερη χρηματοδότηση από τους αντίστοιχους άνδρες ιδρυτές εταιρειών.

Όμως, παρ’ όλους αυτούς τους παράγοντες, νέα δεδομένα δείχνουν ότι, κατά κάποιο τρόπο, οι νεοσύστατες επιχειρήσεις που ιδρύουν οι γυναίκες μπορεί στην πραγματικότητα να είναι σε καλύτερη θέση για να επιτύχουν εν μέσω της οικονομικής ύφεσης από εκείνες των ομολόγων τους.

Μια έρευνα σε 111 εταιρείες που εδρεύουν στις ΗΠΑ από το Female Founders Fund διαπίστωσε ότι το 20% αυτών των επιχειρήσεων ανέφεραν αυξημένες προβλέψεις εσόδων για το επόμενο έτος. Και μια έρευνα τον Απρίλη από τη Startup Genome με τη συμμετοχή περίπου 1.000 νεοσύστατων επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο διαπίστωσε ότι το 12% των ερωτηθέντων ανέμεναν το ίδιο είδος ανάπτυξης.

Οι έρευνες δεν είναι άμεσα συγκρίσιμες, αλλά δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις που διευθύνονται από γυναίκες επικεντρώνονται, σε κάποιο βαθμό, σε τομείς που είναι έτοιμοι να επωφεληθούν από την παγκόσμια κρίση.

Οι εταιρείες που ιδρύθηκαν από γυναίκες και ανέφεραν αυξημένα έσοδα δραστηριοποιούνται στους τομείς της ευεξίας και της κατοικίας, σύμφωνα με την έρευνα του Female Founders Fund. Περιλαμβάνουν εμπορικά σήματα σεξουαλικής ευεξίας, προϊόντα περιποίησης μαλλιών στο σπίτι, καθώς και φυσικής κατάστασης και «εναλλακτικών ποτών για ενήλικες».

Η έρευνα του Female Founders Fund διαπίστωσε επίσης ότι λιγότερες εταιρείες είχαν απολύσει ή θέσει σε υποχρεωτική άδεια υπαλλήλους απ’ ό,τι ανέφερε η έρευνα της Startup Genome. Το 46% των ερωτηθέντων από το Female Founders Fund μείωσαν το κόστος του προσωπικού μέσω απολύσεων υπαλλήλων ή μειώσεων μισθών και 51 εταιρείες από το σύνολο των 111 προχώρησαν σε απολύσεις ή έθεσαν υπαλλήλους τους σε καθεστώς υποχρεωτικής άδειας. Αντίθετα, 74% των ερωτηθέντων της έρευνας για τη Startup Genome είχαν απολύσει εργαζομένους.

Πηγή: Fortunegreece.com