Πως μπορεί κάποιος να φτιάξει ένα Dashboard για Covid-19 με Maps, Visualizations και άλλες πληροφορίες

    Από: Vicky Dallas

Σίγουρα δεν είναι ότι καλύτερο για την ψυχική μας υγεία να κοιτάμε καθημερινά στατιστικά σχετικά με το πόσα νέα κρούσματα κορωνοϊού υπάρχουν, πόσοι θάνατοι ανά χώρα κ.ο.κ. Παρόλα αυτά, εγώ το κάνω… εσείς?. Φαντάζομαι πως οι περισσότεροι έχουμε στα αγαπημένα μας αποθηκεύσει το αγαπημένο μας dashboard το οποίο και ελέγχουμε καθημερινά (αρκετές φορές).

Ποιος φτιάχνει αυτά τα dashboards λοιπόν? Είναι εύκολο να φτιάξει κάποιος ένα τέτοιο dashboard η έναν παγκόσμιο χάρτη με τα κρούσματα για παράδειγμα? Έκανα μια μικρή έρευνα και σας γράφω τα αποτελέσματα παρακάτω!

Ένα απλό dashboard / map / απεικόνιση των δεδομένων είναι σχετικά εύκολο να το δημιουργήσει κανείς και για αυτό βλέπετε να υπάρχουν τόσα πολλά 😋! Ανάλογα βέβαια το τι δεδομένα θέλετε να παρουσιάσετε και με τι τρόπο αυτό το εύκολο task μπορεί να γίνει πιο περίπλοκο. 🧐🤓Βέβαια όσο πιο δύσκολο τόσο πιο ενδιαφέρον (?).

Ας δούμε για αρχή τι υπάρχει ήδη out there…

Coronavirus COVID-19 Global Cases by the Center for Systems Science and Engineering (CSSE) at Johns Hopkins University (JHU)
Outbreak.wtf by Adjust.gr

Projections & Simulations

Πως θα φτιάξω και εγώ ένα?

  1. ΤΙ ΘΑ ΦΤΙΑΞΩ: Μια καλή αρχή θα ήταν να σκεφτείτε και να προσπαθήσετε να φανταστείτε τι ακριβώς είναι αυτό που θα θέλατε να φτιάξετε.. Τι δεδομένα θα παρουασιάζεται, πως θα τα τοποθετήσετε μέσα στη σελίδα και πως θα μπορούσε να είναι το τελικό αποτέλεσμα! Αν δε μπορείτε ή δε σας “έρχεται” στο μυαλό ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ. Δε σκεφτόμαστε όλοι οι άνθρωποι το ίδιο, ο καθένας μας έχει άλλο τρόπο να πάει από την ιδέα στην πράξη! Κάποιοι ξέρουν ακριβώς τι θέλουν να φτιάξουν και μετά ξεκινάνε να το φτιάχνουν, και άλλοι θέλουν να ξεκινήσουν να βλέπουν αποτελέσματα και η σκέψη τους εξελίσσεται σιγά σιγά!
  2. DATA: Θα χρειαστούμε τα ιστορικά δεδομένα αλλά και τα καθημερινά updates για όλες τις χώρες. Που λοιπόν βρίσκω τα δεδομένα?!?! Καταρχάς στα περισσότερα links που ανέφερα παραπάνω, αν πάτε κάτω κάτω στη σελίδα, τα περισσότερα αναφέρουν τις πηγές τους και έχουν link προς αυτές. Κάποιοι προσφέρουν το δικό τους API για να αντλήσετε τα δεδομένα!

Παρακάτω μια λίστα από που μπορείτε να αντλήσετε τα δεδομένα:

Datasets

informationisbeautiful.net: Covid-19 Coronavirus infographic datapack
  • Για μια πιο πλήρη λίστα με APIs σχετικά με τον Covid-19 δείτε εδώ:  covid-19-apis.postman.com/ (Postman COVID-19 API Resource Center)

Και τώρα… τι?

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα….! Αν είσαι developer τώρα αρχίζει το ωραίο κομμάτι 😈. Αν δεν είσαι… ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ!!

Όπως πολύ σωστά διάβαστα στο Wiki page του Data is beautiful on Reddit, δεν πρέπει να υποτιμάμε η να …σνομπάρουμε… τη δύναμη του Excel, ή Google Docs, ή Plot.

Για λίγο πιο advanced:

Δωρεάν εργαλεία για visualizations:

Αν είσαι developer:

Freecodecamp.org: how-to-create-a-coronavirus-covid-19-dashboard-map-app-in-react-with-gatsby-and-leaflet

Είδες κάτι και σου άρεσε και αναρωτιέσαι με τι δημιουργήθηκε…? 

Δοκίμασε το Builtwith και δες με τι τεχνολογίες έχει δημιουργηθεί ένα Site.

Ας πάρουμε για παράδειγμα το corona.help/. Αν βάλετε το Corona Help στο Builtwith θα δείτε full technology profile (Analytics and Tracking, Widgets, Frameworks, Content Delivery Network, JavaScript Libraries and Functions, Advertising etc.). Στην περίπτωση του Corona.help μπορούμε να δούμε ότι χρησιμοποιούν το Chartist JS για τα γραφήματα. gionkunz.github.io/chartist-js/

Πριν ξεκινήσω να φτιάξω ένα νέο Dashboard:

Καλό θα ήταν να είναι μοναδικό ή λίγο διαφορετικό από αυτά που υπάρχουν ήδη! Εύκολα μπορείτε να το καταφέρετε αυτό αν προσθέσετε κάποια πληροφορία που έχει ενδιαφέρον για τον κόσμο που το διαβάζει 👩‍💻👨‍💻.

Μια ιδέα: Ο μπαμπάς μου για παράδειγμα (εκτός από την καθημερινή του παρακολούθηση των dashboards Covid-19 που υπάρχουν και ανέφερα παραπάνω), παρακολουθεί το FlightRadar24, και τουλάχιστον 1 φορά την ημέρα, γυρίζει και μου λέει: “Βίκυ.. αυτή τη στιγμή ένα τεράστιο αεροπλάνο έρχεται προς Ελλάδα από την Κίνα και μας φέρνει ιατρικό εξοπλισμό”.

RapidApi

Ορίστε λοιπόν μια ιδέα: θα μπορούσαμε να βάλουμε πληροφορίες για πτήσεις cargo στο dashboard μας (αναχωρήσεις και αφήξεις ανά χώρα, που παρατηρείται περισσότερο air-movement κ.ο.κ). Υπάρχουν δεδομένα και για αυτό!! Δείτε το RapidApi 🦸‍♂️ 🦹‍♀️ (RapidAPI is the world’s largest API marketplace).

Ένα Aviation API με Freemium μοντέλο είναι το AeroDataBox. Παρόλα αυτά δείτε όλα τα API της κατηγορίας αυτής και δείτε τι πληροφορία είναι χρήσιμη για αυτό που θέλετε να δημιουργήσετε: Travel, Transportation, APIs.

Αυτά λοιπόν!!! Αν κάποιος / κάποια φτιάξει κάτι να μου το στείλετε να το προσθέσουμε σε αυτή τη λιστα!!!

Ελπίζω σύντομα να τελειώσει όλο αυτό και να φτιάχνουμε dashboards με τα αισιόδοξα data που υπάρχουν!!!!

από: Vicky Dallas

Η Βίκυ Ντάλλας, σπούδασε στην Αγγλία - Bachelor σε Interactive Multimedia Communications και Master σε E-Commerce. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 2006 και δημιούργησε τη 9AM (Εταιρεία Κατασκευής Web Applications). Το 2007 παράλληλα με τη 9AM έκανε Master σε Business Administration (MBA) στο ALBA Graduate Business School το οποίο ολοκλήρωσε το 2009. Κύρια δραστηριότητά της είναι η 9AM που έχει εξειδικευτεί στην κατασκευή Tailor Made Web Applications + Websites. Από το 2009 ασχολήθηκε με την προώθηση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα μέσω του Startup.gr. Το 2016 το APPOCALYPSIS (appocalypsis.com) που βοηθάει στο Conversion των Ιστοσελίδων δίνοντας χρήσιμα εργαλεία στους ιδιοκτήτες ιστοσελίδων για να επικοινωνήσουν μηνύματα με τους επισκέπτες τους ή να αποθηκεύσουν E-mails.