Πώς να φτιάξεις ένα βιογραφικό που θα σε πάει κατευθείαν στη συνέντευξη

    Από: Startup Team

Πλέον δεν είναι αρκετό να έχεις ένα καλό βιογραφικό και συστάσεις. Ο ανταγωνισμός μεγαλώνει, καθώς πολλοί άνθρωποι αξιοποίησαν το διάστημα του περιορισμού, για να αναπτύξουν δεξιότητες, να επιμορφωθούν και να εκπαιδευτούν σε νέα αντικείμενα.

Αυτό που είναι σημαντικό σήμερα και πολλοί αμελούν, είναι ένα καλοστημένο βιογραφικό που θα σε πάει στη συνέντευξη. Οι εργοδότες, μέσα από την εμφάνιση και τη δομή του βιογραφικού σου, διακρίνουν στοιχεία της προσωπικότητάς σου. Δώσε τους, λοιπόν, αρκετούς λόγους για να επιλέξουν εσένα για συνέντευξη!

Ας δούμε πώς θα το πετύχεις αυτό. Παρακάτω θα μιλήσουμε για τις έξι κινήσεις που πρέπει να κάνεις, αν θέλεις σύντομα να βρεθείς στη θέση του συνεντευξιαζόμενου.

Προσεγμένη εμφάνιση

Κάπως αυτονόητο, αλλά δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την αξία ενός φροντισμένου βιογραφικού. Κράτησε σταθερή τη δομή του και επίλεξε την αισθητική που σε αντιπροσωπεύει. Να είσαι συνεπής με τις γραμματοσειρές και τα μεγέθη τους, καθώς και με τα υπόλοιπα στοιχεία, που πλαισιώνουν την εμφάνιση του βιογραφικού σου.

Χρησιμοποίησε χρώμα αν το θεωρήσεις καλή ιδέα, αλλά μείνε σε εκείνα που δεν αποσπούν την προσοχή του αναγνώστη. Δηλαδή, απόφυγε έντονες αποχρώσεις και βοήθησε τον αναγνώστη του βιογραφικού να συγκεντρωθεί στις ουσιαστικές πληροφορίες.

Μοναδικότητα

Κάνε το βιογραφικό σου μοναδικό. Όταν χρησιμοποιείς έτοιμες φόρμες βιογραφικού, είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσεις ανάμεσα σε εκατοντάδες (ή και χιλιάδες) υποψηφίους. Προτίμησε να φτιάξεις ένα τελείως ξεχωριστό βιογραφικό ή έστω να προσαρμόσεις αρκετά την έτοιμη φόρμα που διάλεξες.

Είναι σημαντικό να κάνεις το βιογραφικό σου να ξεχωρίσει. Αν σου φαίνεται δύσκολο να φτιάξεις από την αρχή ένα εντυπωσιακό βιογραφικό, μπορείς να απευθυνθείς σε επαγγελματίες. Ναι, υπάρχουν άνθρωποι να σε βοηθήσουν στη σύνταξη  βιογραφικού, ώστε να καταφέρεις να ξεχωρίσεις από την αρχή!

Αναλυτικές περιγραφές

Μη ξεχνάς να δίνεις αναλυτικές περιγραφές μέσα στο βιογραφικό σου. Ανάφερε τους μήνες έναρξης και λήξης των συνεργασιών σου και τις χρονιές έναρξης και περάτωσης των σπουδών σου. Γράψε τον τίτλο σου και περίγραψε τις αρμοδιότητες που είχες σε κάθε θέση εργασίας με λέξεις κλειδιά.

Αν έχεις συμπεριλάβει και εκπαιδευτικά courses και πρακτικά σεμινάρια που παρακολούθησες, γράψε τον τίτλο τους και πότε τα ολοκλήρωσες. Αρκετοί εργοδότες λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψιν τους τέτοιες εκπαιδεύσεις, ειδικά όταν αυτές προέρχονται από διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς.

Φωτογραφία

Η φωτογραφία αν και προαιρετική, είναι απαραίτητη για έναν και μόνο λόγο. Όταν ο εργοδότης θα σε καλέσει για συνέντευξη, θα ήθελε να ξέρει με ποιον πρόκειται να μιλήσει. Φρόντισε να έχεις μια πρόσφατη φωτογραφία σου στο βιογραφικό σου. Ιδανικά, καλό είναι η φωτογραφία σου να δείχνει επαγγελματική και να έχει συνάφεια με τον κλάδο στον οποίο απευθύνεσαι.

Εάν, για παράδειγμα, αναζητείς μια θέση ως ασκούμενος ή  ασκούμενη δικηγόρος, ένα πουκάμισο σε μια σοβαρή πόζα σου αρμόζει καλύτερα στο βιογραφικό σου. Από την άλλη, αν είσαι καλλιτέχνης, μπορείς να έχεις μια εικόνα πιο ελεύθερη και casual.

Δείγμα δουλειάς

Πολλές φορές οι εργοδότες ζητούν δείγμα της δουλειάς σου. Αλλά ακόμη κι αν δεν σου το ζητήσει κάποιος, μπορείς να ενσωματώσεις ένα link που να οδηγεί στο portfolio σου. Έτσι, η δουλειά σου θα μιλήσει πριν από σένα και θα σου δώσει περισσότερες πιθανότητες να επιλεχθείς για το επόμενο βήμα της συνέντευξης.

Ακόμη κι αν θεωρείς ότι η δουλειά σου δεν είναι τέλεια ή δεν έχεις πολλά έργα να δείξεις, είναι προτιμότερο να δείξεις κάτι παρά να μη δείξεις τίποτα. Σκέψου ότι αυτή η κίνηση θα σε κάνει να ξεχωρίσεις από τους υποψήφιους, που δε θα στείλουν κανένα δείγμα δουλειάς.

Παραμετροποίηση για κάθε εργοδότη

Ένα πολύ συχνό λάθος που κάνει κάποιος προσπαθώντας να είναι early applicant σε ευκαιρίες εργασίας, είναι να στέλνει το ίδιο βιογραφικό σε όλες τις εταιρείες. Το μόνο σίγουρο με αυτή την πρακτική, είναι ότι το βιογραφικό σου ποτέ δε θα ταιριάξει ακριβώς στις ανάγκες της ανάλογης θέσης.

Πολλές μεγάλες εταιρείες που λαμβάνουν χιλιάδες βιογραφικά, είναι αδύνατο να τα ελέγξουν ένα-ένα. Συνεπώς, αρκετά βιογραφικά ελέγχονται με επιλεγμένα keywords από λογισμικά. Αν, λοιπόν δεν έχεις μορφοποιήσει το βιογραφικό σου για να ταιριάζει στα key-phrases που έθεσε ο εργοδότης, οι πιθανότητες να επιλεχθείς είναι πολύ λίγες έως και μηδαμινές.

Σημαντικό είναι, επίσης, το βιογραφικό σου να είναι στη γλώσσα που δημοσιεύτηκε η αγγελία εργασίας. Αν, λοιπόν, η εταιρεία δημοσίευσε αγγελία εργασίας στα αγγλικά, οφείλεις να απαντήσεις με βιογραφικό στα αγγλικά, ακόμη κι αν η εταιρεία έχει έδρα την Ελλάδα.

Μπορεί ένα βιογραφικό να είναι κατάλληλο για μία εταιρεία αλλά όχι  για κάθε εταιρεία που απευθύνεσαι. Κάνε τον κόπο, λοιπόν, και δώσε μικρές αλλαγές στις περιγραφές σου ή ολοκλήρωσε μία λεπτομερή μετάφραση βιογραφικού πριν το στείλεις, ώστε να έχεις το προφίλ του ιδανικού υποψηφίου για τη θέση.

Bonus: Άφησε περιθώριο για συζήτηση

Όπως ήδη αναφέραμε, το βιογραφικό σου πρέπει να είναι περιεκτικό, οργανωμένο και αναλυτικό. Όμως, πολλές φορές αξίζει να υπάρχει μια πληροφορία, η οποία φέρνει περισσότερη συζήτηση. Μπορείς, δηλαδή, με το βιογραφικό σου να δημιουργήσεις αίσθημα περιέργειας στον αναγνώστη, ώστε να θέλει να σε γνωρίσει.

Φυσικά δε θα βάλεις γρίφους στον εν δυνάμει εργοδότη σου, αλλά μπορείς να αναφέρεις κάποιο περίεργο χόμπι σου, ή κάποιο ασυνήθιστο σεμινάριο που παρακολούθησες, ώστε να θέλει ο εργοδότης να μάθει περισσότερα για σένα.

Ένα καλό παράδειγμα για αφορμή συζήτησης, είναι η συμμετοχή σε σεμινάρια αποτελεσματικής επικοινωνίας ή η συμμετοχή σε ομάδες αυτοβελτίωσης. Πολλές φορές, ενδιαφέρον προκαλεί και κάποια αθλητική δραστηριότητα, που μπορεί να ακολουθείς με πάθος, όπως εναέρια ακροβατικά, πεζοπορία βουνού κλπ.

Μη ξεχνάς ότι μια επαγγελματική συνέντευξη είναι στην ουσία επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων. Οπότε αν το βιογραφικό σου προξενήσει την περιέργεια σε κάποιον, είναι πιθανό να σου ζητήσει να έρθεις για συνέντευξη. Από κει κι έπειτα είναι στο χέρι σου να υποστηρίξεις τις θέσεις σου και να διεκδικήσεις τη θέση αυτή.

Η συνέντευξη είναι το επόμενο βήμα που χρειάζεσαι για να δείξεις ότι αξίζεις την ευκαιρία συνεργασίας. Αν χρειάζεσαι βοήθεια με την επαγγελματική σύνταξη του βιογραφικού σου οι καταρτισμένοι writers της iziPen είναι στη διάθεσή σου να συζητήσετε όλες τις απαιτήσεις σου.