Ρευστότητα 70 εκατ. σε 23 ελληνικές startups από Equifund το 9μηνο

    Από: Startup Team

Σε φάση σύστασης νέων επενδυτικών σχημάτων βρίσκονται ορισμένα από τα funds του χρηματοδοτικού ταμείου Equifund, κάποια εκ των οποίων θα λανσάρουν νέα σχήματα για τη στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων μέσα στο επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πιο κοντά βρίσκονται το Marathon Venture Capital και το VentureFriends, ενώ υπάρχουν και άλλα, όπως το Uni.Fund, που δρομολογούν αντίστοιχες κινήσεις. Η πανδημική κρίση δεν φαίνεται να ανέκοψε την όρεξη των επενδυτών να εντοπίσουν νέες ευκαιρίες, πόσο μάλλον να αναζητήσουν κεφάλαια που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους για τα επόμενα χρόνια. Αυτό αποτυπώνεται και στα πρώτα στοιχεία για το σύνολο των κεφαλαίων που έχουν διοχετευθεί κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου σε ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, με έδρα ή παρουσία στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις του Found.ation που δημοσιεύει η «Κ», το εννεάμηνο του 2020 συνεπενδύθηκαν (τόσο από 6 επενδυτικά κεφάλαια του Equifund –Metavallon VC, Velocity.Partners, Marathon Venture Capital, Big Pi Ventures, VentureFriends, Uni.Fund– όσο και από ιδιώτες επενδυτές που συμμετείχαν σε επενδυτικούς γύρους χρηματοδοτήσεων μαζί με το Equifund) τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ σε 23 εταιρείες. Αντίθετα, πέρυσι, το ποσό αυτό είχε ανέλθει, κατά το ίδιο διάστημα, στα 80 εκατ. ευρώ και αφορούσε περίπου 40 εταιρείες. Δηλαδή, από τα στοιχεία προκύπτει ότι φέτος έχουν επενδυθεί σχεδόν τα ίδια ποσά στις μισές εταιρείες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Found.ation, εάν σε αυτά τα ποσά συνυπολογιστούν και επενδύσεις σε νεοφυείς εταιρείες που προέρχονται αποκλειστικά από επενδυτές εκτός Equifund, τότε το σύνολο των επενδύσεων ανέρχεται το εννεάμηνο περίπου στα 120 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, όλη την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε πέρυσι το Found.ation σε συνεργασία με το ΕΙΤ Digital και την υποστήριξη του Velocity.Partners, είχαν καταγραφεί επενδύσεις άνω των 150 εκατ. ευρώ.

Τέτοια, για παράδειγμα, είναι η περίπτωση της Netdata του Κώστα Τσαούση, η οποία τον Σεπτέμβριο του 2020 εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 14,2 εκατ. δολ. από το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Bessemer Venture Partners αλλά και από άλλους Αμερικανούς επενδυτές, όπως το Bain Capital Ventures και Uncorrelated, χωρίς τη συμμετοχή κάποιου επενδυτικού σχήματος του Equifund. Στο παρελθόν είχε επενδύσει στο λογισμικό της το Marathon Venture Capital. Αντίστοιχη είναι και η περίπτωση της ελληνικής DeepSea των Κωνσταντίνου Κυριακόπουλου και Ρομπέρτο Κούστα. Η ομάδα της ελληνικής νεοφυούς επιχείρησης άντλησε τον περασμένο Απρίλιο, στην «καρδιά της πανδημίας», 3 εκατ. ευρώ, αποκλειστικά από το βρετανικό fund ETF Partners. Επίσης, κεφάλαια ύψους 20 εκατ. δολ. από ξένους επενδυτές άντλησε και η κυπριακή Omilia, της οποίας το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για την υποστήριξη πελατών προσείλκυσε εν μέσω πανδημίας το βρετανικό fund Grafton Capital.

Λίγο πιο κοντά στη σύσταση νέου επενδυτικού κεφαλαίου βρίσκεται το Marathon Venture Capital, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζει ένα νέο fund που θα διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 30 εκατ. Παράλληλα, ένα τρίτο επενδυτικό ταμείο δρομολογεί, μάλλον για το πρώτο εξάμηνο του 2021, και το επενδυτικό κεφάλαιο VentureFriends, στόχος του οποίου, κατά πληροφορίες, είναι να φτάσει να διαχειρίζεται γύρω στα 80-100 εκατ.

Βέβαια, πηγές της αγοράς εξηγούν πως για να προχωρήσει ένα επενδυτικό κεφάλαιο του Equifund στη σύσταση ενός νέου fund, θα πρέπει να έχει διαθέσει στην αγορά ποσοστό της τάξεως του 70%-80% των κεφαλαίων που ήδη διαχειρίζεται. Ωστόσο, τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια των venture capitals δεν κατευθύνονται όλα σε νέες επενδύσεις, αφού βάζουν στην άκρη ένα ποσό για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων επενδύσεων (follow-on) αλλά και για τα έξοδα διαχείρισης και λειτουργίας τους.

Πηγή: Καθημερινή