Σαββατοκύριακα και αργίες: η τέλεια περίοδος δράσης για το ψηφιακό έγκλημα

    Από: Startup Team

Όλοι αγαπούν ένα long weekend και τις αργίες, αλλά τέτοιες ημερομηνίες μπορεί να είναι σημειωμένες και στα ημερολόγια των εγκληματιών του κυβερνοχώρου. Μόλις μια κυβερνοεπίθεση αποκτήσει πρόσβαση σε ένα εταιρικό δίκτυο στη διάρκεια διακοπών, έχει περισσότερο χρόνο να εξαπλωθεί, καθώς τα γραφεία είναι άδεια, διευκολύνοντας τους δράστες να περάσουν απαρατήρητοι.

Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου διακοπών ή κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου, οι εταιρείες συχνά λειτουργούν με μια βασική ομάδα, που απαρτίζεται από μικρό αριθμό προσωπικού σε επιφυλακή για οποιοδήποτε είδος περιστατικού. Αυτό διευκολύνει τη λειτουργία των εγκληματιών στον κυβερνοχώρο με διάφορους τρόπους.

Από τη μία πλευρά, επιτρέπει την πλήρη ανάπτυξη ενός ransomware πριν το παρατηρήσει κανείς κι από την άλλη προκαλεί περισσότερο πανικό κατά τη διάρκεια των λειτουργιών απόκρισης, ειδικά αν οι ομάδες πληροφορικής του θύματος δεν είναι διαθέσιμες να ανταποκριθούν. Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες να πληρωθεί ένα αίτημα για λύτρα.

Αυστηρή προειδοποίηση σχετικά με τους κινδύνους κυβερνοασφάλειας, που ενέχει η εορταστική περίοδος απευθύνει η Check Point. “Το trend των επιθέσεων σε Σαββατοκύριακα και οι αργίες δεν είναι κάτι καινούργιο. Το FBI και η Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών (CISA) έχουν ήδη προειδοποιήσει για τους κινδύνους, μετά από τις μεγάλης κλίμακας επιθέσεις, που έλαβαν χώρα στις ΗΠΑ φέτος”, αναφέρει η εταιρεία.

Διαβάστε περισσότερα στο sepe.gr