Σημαντικές ευκαιρίες σε όλους τομείς των ακινήτων στην Ελλάδα τα επόμενα πέντε χρόνια

    Από: Startup Team
  • Κορμάς: Η Ελλάδα είναι πλέον στο ραντάρ ξένων επενδυτών που δεν είχαν πλησιάσει τα προηγούμενα δέκα χρόνια της κρίσης
  • Πεχλιβανίδης: Η ψηφιοποίηση, η φορολογία και η καλή ”διεθνής” βαθμολογία της Ελλάδας έχουν συμβάλει στην προσέλκυση επενδυτών
  • Francis: Μετά από δέκα χρόνια, η Ελλάδα ξυπνά από το ”κώμα” της οικονομικής κρίσης και προσφέρει ευκαιρίες, σύμφωνα με τις τάσεις της διεθνούς κτηματαγοράς

Στο δεύτερο πάνελ του συνεδρίου με τίτλο «Επενδυτικό ενδιαφέρον: Ευκαιρίες επέκτασης στην ελληνική κτηματαγορά» η συνολική αίσθηση από τους συμμετέχοντες Γιώργο Κορμά, Αν. Γεν.  Δ/ντής, Επικ. Group Real Estate Ομίλου ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ & CEO ΠΕΙΡΑΙΩΣ Real Estate, Κωνσταντίνο Πεχλιβανίδη, Chief Property Investment Manager, Premia Properties και Aziz FrancisCEO, Brooklane Capital, είναι αυτή ενός ιδιαίτερα αισιόδοξου επενδυτικού περιβάλλοντος, όπου υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για Έλληνες και ξένους επενδυτές.

Ο Γιώργος Κορμάς, τόνισε ότι πλέον όλη η ατμόσφαιρα στην κτηματαγορά έχει αλλάξει και υπάρχουν πολλές επενδυτικές ευκαιρίες. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα είναι στο ραντάρ ξένων επενδυτών που δεν είχαν πλησιάσει κατά την διάρκεια της προηγούμενης, δεκαετούς κρίσης, ενώ πρόσθεσε ότι για τα επόμενα τέσσερα, πέντε χρόνια θα δούμε άνοδο σε όλους τους κλάδους της κτηματαγοράς.

Αυτό, κατά τον κ. Κορμά συνδέεται και με την παράλληλη ανάπτυξη κλάδων της οικονομίας όπως οι δομές R&D, τα εκπαιδευτικά κέντρα, τα data center, τα τουριστικά ακίνητα κλπ. Το στέλεχος της Πειραιώς, μάλιστα, μίλησε για πολλά ενδιαφέροντα κατασκευαστικά έργα που, ήδη, ”τρέχουν” σε όλες τις κατηγορίες ακινήτων αυτή την στιγμή στην Ελλάδα, αλλά και για άλλα που αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Πεχλιβανίδης, Chief Property Investment Manager, Premia Properties υποστήριξε ότι πλέον υπάρχει άνοδος τόσο στην ποιότητα όσο και στην ποσότητα των διεργασιών στην ελληνική κτηματαγορά και είναι πολλοί παράγοντες που έχουν συντελέσει σε αυτό όπως η ψηφιοποίηση των διαδικασιών, η καλή βαθμολογία της χώρας μας σε οικονομικούς δείκτες, αλλά και η φορολογία.

Κατά τον ίδιο, εξαρτάται από τους ιδιοκτήτες, αλλά και από τις τράπεζες να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο σε αυτή τη νέα εποχή της κτηματαγοράς, καθώς πλέον υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για αξιόλογα έργα. Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Πεχλιβανίδη, είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι η Ελλάδα γίνεται πλέον ελκυστικός ως επενδυτικός προορισμός τόσο στους εγχώριους, όσο και σε ξένους επενδυτές.

Παράλληλα, για τον Aziz Francisη Ελλάδα διέπεται πλέον από ένα αισιόδοξο επενδυτικό περιβάλλον, με την αγορά να προσφέρει πολύ μεγάλες ευκαιρίες, μετά από ένα κώμα 10 χρόνων. Κατά τον ίδιο, τα επόμενα τέσσερα, πέντε χρόνια, θα λάβουν χώρα μεγάλες αλλαγές στην ελληνική κτηματαγορά, με την χώρα μας να ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό τις τάσεις της παγκόσμιας κτηματαγοράς. Συμπλήρωσε, δε, ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα γίνονται πλέον όχι μόνο επειδή έχει καλές τιμές, αλλά επειδή έχει πολλά ενδιαφέροντα ακίνητα.

Ωστόσο, ο κ. Francis υποστήριξε το μεγαλύτερο εμπόδιο στην περαιτέρω ανάπτυξη της κτηματαγοράς είναι οι δυσκολίες των εγχώριων επιχειρηματιών να ανταποκριθούν στη ζήτηση των ξένων επενδυτών, κάτι το οποίο αναμένεται να ξεπεραστεί, καθώς τον τελευταίο καιρό η ποιότητα της συνεργασίας γίνεται όλο και καλύτερη, προσελκύοντας περισσότερους ξένους επενδυτές.

Tη συζήτηση συντόνισε ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, Γενικός Διευθυντής, ΔΑΝΟΣ, και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 22ης Prodexpo που διεξάγεται στις 25-26 Οκτωβρίου 2021 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Όλοι οι επιβεβαιωμένοι ομιλητές, το πρόγραμμα του συνεδρίου και περισσότερες πληροφορίες στο  www.prodexpo.gr/