Συνέντευξη στο Startup.gr: Νικόλας Μπεριστιάνος CEO της Vesseljoin

    Από: Startup Team

Η Vesseljoin είναι το πρώτο επαγγελματικό social network ειδικά σχεδιασμένο για το χώρο της ναυτιλίας. Ουσιαστικά είναι μία πλατφόρμα σαν το LinkedIn αλλά για τη ναυτιλία.

Στόχος της πλατφόρμας είναι η άμεση διασύνδεση ναυτιλιακών εταιρειών με ναυτικούς χωρίς τους ενδιάμεσους. Έτσι η διαδικασία του crewing γίνεται πιο άμεση, δωρεάν για το ναυτικό και αρκετά φθηνότερη για τη ναυτιλιακή εταιρεία. Αξίζει να αναφέρουμε πως αυτή τη στιγμή χιλιάδες ναυτικοί από 70 διαφορετικές χώρες χρησιμοποιούν την πλατφόρμα και 10 ναυτιλιακές με συνολικό στόλο 300+ πλοίων.

Ταυτόχρονονα έχουμε ανατπύξει εργαλεία για τους ναυτικούς τα οποία τους επιτρέπουν να φτιάξουν ένα επγγελματικό online profile, να λάβουν προσφορές για δουλειά, αλλά και να βρουν – επικοινωνήσουν με παλιούς ή νέους συναδέλφους.

Τέλος αναπτύσσουμε συνεχώς τις υπάρχουσες λειτουργείες της πλατφόρμας  χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες και βέλτιστους αλγορίθμους. Με αυτό τον τρόπο θέλουμε να διανθήσουμε την πλατφόρμα παρέχοντας όλη την τεχνολογική υποδομή ή περιεχόμενο που χρειάζονται οι χρήστες μας ώστε να εξελίξουν την καριέρα τους και το δίκτυό τους.

Η Ελλάδα είναι η πρώτη δύναμη στον κόσμο στην Ναυτιλία. Εμείς θέλουμε να συμβάλουμε ώστε η Ελλάδα να γίνει και η πρώτη δύναμη στο χώρο της τεχνολογίας στη Ναυτιλία.

Σε ποιους απευθύνεται και τι υπηρεσίες προσφέρετε?

Σήμερα στην πλατφόρμα συνυπάρχουν ναυτικοί και ναυτιλιακές εταιρείες. Η Vesseljoin παρέχει ήδη όλα τα απαραίτητα εργαλεία διασύνδεσης για την ανταλλαγή δουλειών, μηνυμάτων, προβολής και επικοινωνίας.

Από τη μία μεριά οι ναυτικοί μπορούν να φτιάξουν τελείως δωρεάν το online προφίλ τους στην πλατφόρμα, να στείλουν αιτήματα φιλίας (joins) σε άλλους ναυτικούς, να λάβουν απευθείας προσφορές για δουλειά από ναυτιλιακές εταιρείες, να βρουν ναυτικούς που έχουν δουλέψει σε συγκεκριμένα καράβια και να ανταλλάξουν μηνύματα.

Από την άλλη μεριά οι ναυτιλιακές εταιρείες μπορούν εύκολα να βρουν τον επόμενο ναυτικό που θα δουλέψει σε κάποιο καράβι. Μπορούν να ψάξουν και να εντοπίσουν ναυτικούς χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα φίλτρα (rank ναυτικού, όνομα καραβιού, εμπειρία συγκεκριμένου τύπου καραβιού, ηλικία, εθνικότητα). Επίσης μπορούν να σώσουν σε λίστες τα προφίλ ναυτικών που τους ενδιαφέρουν και να στείλουν προσφορές για δουλειά.

 

Τι είναι αυτό που σας κάνει να ξεχωρίζετε από άλλες εταιρείες?

Ενώ υπάρχουν και άλλες online πλατφόρμες οι οποίες προσφέρουν crewing υπηρεσίες ή διευκολύνουν την online ανταλλαγή δουλειών στο χώρο της ναυτιλίας, η Vesseljoin είναι το πρώτο επγγελματικό social network για τη ναυτιλία.

Πέρα από την ανταλλαγή δουλειών online και τις crewing υπηρεσίες που προσφέρουμε ήδη, έχουμε αναπτύξει: περριεχόμενο, εργαλεία διασύνδεσης – επικοινωνίας – πληροφόρησης, και διαχείρησης αρχείων για τους ναυτικούς. Συνεχώς βελτιστοποιούμε και αναπτύσσουμε αυτές τις λειτουργίες παρέχοντας όλη την τεχνολογική υποδομή ή περιεχόμενο που χρειάζονται οι χρήστες μας ώστε να εξελίξουν την καριέρα τους και το δίκτυό τους.

 

Ποια ήταν η κυριότερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε στο ταξίδι σας?

Όταν σκέφτεσαι να δημιουργήσεις ένα τόσο μεγάλο προτζεκτ και πλατφόρμα το πιο δύσκολο είναι ίσως να πάρεις την απόφαση να ξεκινήσεις.

Από τη στιγμή που ξεκινήσαμε να δουλεύουμε πάνω σε αυτό δημιουργήσαμε γρήγορα μια δεμένη αλλά και δυνατή ομάδα η οποία θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες και απαιτήσεις. Ταυτόχρονα λαμβάναμε καθημερινά εξαιρετικό feedback από ναυτικούς αλλά και εταιρείες. Αυτά για μένα αποτέλεσαν και αποτελούν πηγή έμπνευσης ώστε να συνεχίσουμε.

 

Πείτε μας 1-2 ελληνικά (ή μη) Startups που θαυμάζετε και γιατί?

Αυτό είναι σίγουρα το LinkedIn το οποίο αποτελεί πηγή έμπνευσης για εμάς.

Το LinkedIn είναι μία πλατφόρμα που δίνει όλα τα εργαλεία ώστε κάποιος να εξελίξει την καριέρα του αλλά και το επαγγελματικό του δίκτυο. Από την άλλη βέβαια ο χώρος της ναυτιλίας είναι εξαιρετικά ιδιαίτερος, εξειδικευμένος και διαφορετικός από τα περισσότερα άλλα industries.

Επίσης άλλη μία εταιρεία που θαυμάζουμε είναι η Orfium, η οποία πραγματικά εμπνέει το Ελληνικό startup οικοσύστημα.

 

Τι συμβουλές δίνετε για τους νέους επιχειρηματίες out there ?

Εάν πιστεύουν σε μια ιδέα και είναι πεπεισμένοι ότι λύνουν ένα μεγάλο πρόβλημα τότε να ξεκινήσουν.

Οι περισσότερες ωραίες ιδέες μένουν στα ράφια. Τολμήστε και ξεκινάτε!