Τα ¾ των εταιρειών θα αυξήσουν τις δαπάνες για τεχνολογία το 2020

    Από: Startup Team

Την επενδυτική ατζέντα των επιχειρήσεων ανά τον κόσμο αναδιατάσσει η πανδημία του COVID-19. Οι εταιρικοί προϋπολογισμοί εστιάζουν όλο και περισσότερο στην τεχνολογία, προκειμένου να εξασφαλίσουν στις επιχειρήσεις αφενός την επιβίωση και αφετέρου μια καλύτερη θέση στην επόμενη ημέρα.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα ¾ των διοικητικών συμβουλίων (69%) των εταιρειών ανά τον κόσμο δηλώνουν ότι σκοπεύουν να επιταχύνουν τις ψηφιακές τους επενδύσεις το 2020, ως απάντηση στην κρίση του νέου κορωνοϊού. Σύμφωνα με νέα έρευνα της Gartner, σχεδόν οι μισοί επικεφαλής προβλέπουν αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου των οργανισμών τους, ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα “The 2021 Gartner Board of Directors Survey”, η πλειονότητα των διοικητικών συμβουλίων (67%) αναμένει αύξηση του διαθέσιμου προϋπολογισμού για το ΙΤ ως αποτέλεσμα της κρίσης. Την ίδια στιγμή, άλλοι λειτουργικοί τομείς, όπως το μάρκετινγκ και η διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, αναμένεται να υποστούν περικοπές.

Οι διοικήσεις των επιχειρήσεων προχωρούν σε αύξηση κατά 7% των προϋπολογισμών για την Πληροφορική το 2020. Τα Analytics και η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) αναμένεται να αναδειχθούν σε τεχνολογίες – κλειδί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, καθώς οι επιχειρήσεις στηρίζονται σε αυτές, για να εξασφαλίσουν τη λήψη των καλύτερων δυνατών αποφάσεων στο νέο περιβάλλον απομακρυσμένης εργασίας.

“Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, που βασίζεται στην τεχνολογία, μπορεί και πρέπει να είναι ένας ισχυρός παράγοντας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης στο εργατικό δυναμικό, στην πελατειακή βάση, στην αλυσίδα εφοδιασμού και στη γενικότερη θωράκιση του brand, ώστε να βγουν οι επιχειρήσεις ισχυρότερες από την κρίση”, σχολιάζουν οι αναλυτές.

Ψηφιακές προτεραιότητες των ΔΣ
Οι ψηφιακές πρωτοβουλίες θα βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας των προτεραιοτήτων των ΔΣ ανά τον κόσμο τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια. Δεύτερη πιο σημαντική προτεραιότητα είναι η διατήρηση της αφοσίωσης των πελατών και τρίτη – κατά σειρά – η διαχείριση του εργατικού δυναμικού σε καθεστώς απομακρυσμένης εργασίας.

Το 86% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η τεχνολογία διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην αντιμετώπιση των στρατηγικών επιχειρηματικών προτεραιοτήτων. Ως αποτέλεσμα, όλο και περισσότεροι οργανισμοί αναμένεται να δημιουργήσουν έναν νέο ρόλο “Chief Digital Officer”, για να ανταποκριθούν στον COVID-19 μακροπρόθεσμα.

Την ίδια στιγμή, τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών, παγκοσμίως, προσανατολίζονται στην αύξηση του προϋπολογισμού για εξαγορές και συγχωνεύσεις κατά 3,3%, ενώ οι δαπάνες για την επιχειρηματική αναδιάρθρωση αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,6%. Επίσης, οι εταιρικές δαπάνες για την ανάπτυξη προϊόντων θα διευρυνθούν κατά 2,4% φέτος, με τις επενδύσεις για έρευνα και ανάπτυξη να αυξάνονται κατά 1,5%.

Η έρευνα
Η έρευνα του Διοικητικού Συμβουλίου του Gartner 2021 διεξήχθη από τον Μάιο έως τον Ιούνιο του 2020 σε δείγμα επικεφαλής εταιρειών σε ΗΠΑ, EMEA και APAC. Στόχος της ήταν να διερευνήσει πώς αντιμετωπίζουν τα διοικητικά συμβούλια το επιχειρηματικό μοντέλο των εταιρειών τους στο πλαίσιο της κρίσης του COVID-19.
Πηγή: Sepe.gr