Τη χρήση κοινού φορτιστή για όλα τα κινητά τηλέφωνα συζητά εκ νέου η Ευρώπη

    Από: Startup Team

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να φέρει σχετικό νομοθετικό ψήφισμα τον Σεπτέμβριο.

Το θέμα της χρήσης ενός κοινού φορτιστή για όλα τα κινητά τηλέφωνα, επαναφέρει στο τραπέζι των συζητήσεων η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρόταση, η οποία επανέρχεται στο προσκήνιο ανά διαστήματα την τελευταία δεκαετία, δεν έχει μέχρι σήμερα τελεσφορήσει.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν από τις Βρυξέλλες, επαναφέρει εκ νέου το θέμα και ετοιμάζεται να φέρει τον Σεπτέμβριο σχετική νομοθετική πρόταση. Η πρόταση θα ανοίγει τον δρόμο για τον κοινό φορτιστή, ο οποίος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί απ’ όλα τα κινητά τηλέφωνα, τα tablets, τα ηλεκτρονικά βιβλία και άλλες φορητές συσκευές.

Με στόχο να μειωθούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα και να διευκολυνθούν οι καταναλωτές, η Ε.Ε. κατήρτισε το 2014 την Οδηγία για τον ραδιοεξοπλισμό. Σε μια προσπάθεια να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στην πρόκληση του αυξανόμενου αριθμού και της συνεχώς μεγαλύτερης ποικιλίας των συσκευών, οι ευρωβουλευτές θέσπισαν εναρμονισμένους κανόνες για τη διάθεση στην αγορά του ραδιοεξοπλισμού, όπως είναι τα κινητά τηλέφωνα, τα τηλεχειριστήρια αυτοκινήτου και τα μόντεμ.

Στόχος της Οδηγίας ήταν να διασφαλίσει ότι η κάθε συσκευή δεν θα επηρεάζει αρνητικά την ύπαρξη της άλλης, καθώς και ότι θα τηρεί κάποιες σημαντικές απαιτήσεις αναφορικά με την υγεία και την ασφάλεια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι παλιοί φορτιστές παράγουν περισσότερους από 51.000 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων ετησίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στο sepe.gr