To Πρόγραμμα Be Your Own Boss μπήκε στη φάση πλήρους ανάπτυξης με ψηφιακό μετασχηματισμό και online παραδόσεις

    Από: Startup Team

Μετά από ένα έτος πιλοτικής εφαρμογής, το Πρόγραμμα Επιχειρηματικότητας του Prince’s Trust International στην Ελλάδα, που υλοποιείται από το Corallia, εισέρχεται πλέον στην πλήρη φάση ανάπτυξης του και με ψηφιακές παραδόσεις.

Το Πρόγραμμα Be Your Own Boss προσφέρεται δωρεάν σε νέους ηλικίας 18-35 ετών. Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα 4ήμερο διαδραστικό και δωρεάν Κύκλο Μαθημάτων Εξερεύνησης Επιχειρηματικότητας (Explore Enterprise Course), όπου μέσα από εργαστήρια εξερευνούν την πρακτική πλευρά της έναρξης και λειτουργίας μιας επιχείρησης και αποφασίζουν εάν η αυτοαπασχόληση είναι κατάλληλη για αυτούς. Μετά τον Κύκλο Μαθημάτων, όσοι συμμετέχοντες επιθυμούν λαμβάνουν ατομική καθοδήγηση έως και 12 μήνες προκειμένου να αναπτύξουν, σχεδιάσουν και δοκιμάσουν την επιχειρηματική τους ιδέα και στη συνέχεια να ωριμάσουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο. Οι συμμετέχοντες που είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν την επιχείρησή τους μπορούν να παρουσιάσουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο στην Ομάδα Εκκίνησης Επιχειρήσεων, μία ομάδα επιχειρηματικών συμβούλων που αξιολογεί τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού τους σχεδίου. Τέλος, οι συμμετέχοντες που φτάνουν σε αυτό το στάδιο μπορούν να υποβάλουν αίτηση για δάνειο εκκίνησης και να λάβουν περαιτέρω επιχειρηματική καθοδήγηση.

Στο διάστημα της πιλοτικής εφαρμογής, παραπάνω από 6500 ενδιαφερόμενοι ενημερώθηκαν για το Πρόγραμμα. Περισσότερες από 700 αιτήσεις συμμετοχής ελήφθησαν και πάνω από 250 νέοι ενημερώθηκαν αυτοπροσώπως για το Πρόγραμμα. Συνολικά, 164 νέοι παρακολούθησαν τον Κύκλο Μαθημάτων και 64 συνέχισαν στο στάδιο του Mentoring, ενώ 7 ίδρυσαν τη δική τους επιχείρηση και έγιναν «αφεντικά του εαυτού τους». Οι συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα υποστηρίζονται από περισσότερους από 50 εθελοντές μέντορες, που πραγματοποιούν συναντήσεις 1 προς 1 με τους καθοδηγούμενους κάθε μήνα.

Η μεγάλη ανταπόκριση των νέων κατά τη διάρκεια της πιλοτικής φάσης έδωσε την ώθηση στο Πρόγραμμα να προσαρμοστεί άμεσα και στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας SARS-COV-2. Ήδη από τις αρχές Μαρτίου 2020, το Πρόγραμμα πραγματοποίησε online ενημερωτικές παρουσιάσεις ενώ κατέστη εφικτό ήδη στο τέλος Μαρτίου να παραδώσει τον πρώτο Online Κύκλο Μαθημάτων, μετασχηματίζοντας ψηφιακά το υλικό των μαθημάτων και τα διαδραστικά εργαστήρια. Παράλληλα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός έδωσε τη δυνατότητα σε νέους από όλη την Ελλάδα να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα.

Τα τρία Online Explore Enterprise Courses που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί έχουν συγκεντρώσει πολύ θετικά σχόλια και σημαντικότατη συμμετοχή. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της κατάρτισης, η Δήμητρα δήλωσε για την εμπειρία της: «Νιώθω απίστευτη ευγνωμοσύνη για όλη την διοργάνωση και τους συμμετέχοντες ομιλητές. Ήταν ένα όμορφο πρώτο ταξίδι στον κόσμο της επιχειρηματικότητας. Σας ευχαριστώ πολύ!». Η Ολυμπία ανέφερε για τη συμμετοχή της: «Σας ευχαριστώ θερμά για τη δυνατότητα συμμετοχής μου! Θα ήθελα πάρα πολύ, όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα, να παρακολουθήσω και δια ζώσης κάποιες από τις δράσεις σας.»

Στις Online Παραδόσεις του Προγράμματος, παρατηρείται μια πολύ μεγάλη αύξηση στα επίπεδα ικανοποίησης των νέων ως προς την ζωή τους, και τη διάθεσή τους για περαιτέρω ενεργοποίησή τους στην εκπαίδευση ή την κατάρτιση. Η πρόσβαση που δόθηκε σε πιο απομονωμένες περιοχές της Ελλάδας μέσω της ψηφιακής παράδοσης αλλά και ένα αίσθημα «διαφυγής» από τις πρωτόγνωρες συνθήκες της καραντίνας έπαιξαν κρίσιμο ρόλο σε αυτή την αύξηση.

Τα σχόλια είναι πραγματικά ενθαρρυντικά για το σύνολο του Προγράμματος Be Your Own Boss. Περισσότερο από το 75% των συμμετεχόντων, έχουν βαθμολογήσει την εμπειρία τους μεταξύ 8 και 10 (σε κλίμακα του 10). Ακόμη και όταν οι συμμετέχοντες δεν προχωρούν στη  δημιουργία επιχείρησης, δηλώνουν ότι έχουν βελτιώσει τα soft skills τους που σχετίζονται με την απασχόληση και την εκπαίδευση.

Το Πρόγραμμα στοχεύει να εδραιωθεί ακόμα περισσότερο στην Ελλάδα την περίοδο 2020-2021 και να εξελιχθεί στο καλύτερο πρόγραμμα προσανατολισμού επιχειρηματικότητας στην χώρα. Μέσω των ψηφιακών μέσων, θα συνεχίσει να στηρίζει τους νέους από όλη την Ελλάδα και να τους οδηγήσει στην ίδρυση της επιχείρησής τους.

Το Πρόγραμμα Be Your Own Boss υποστηρίζεται κατά κύριο λόγο από το Prince’s Trust International, και τους δωρητές και υποστηρικτές του. Σε τοπικό επίπεδο, το Πρόγραμμα υποστηρίζεται ακόμα από το Corallia, το Stelios Philanthropic Foundation, την Action Finance Initiative, το ΚΕΜΕΛ, τη διαΝΕΟσις, τη Makios Logistics, την ΟΛΥΜΠΟΣ και εθελοντές μέντορες.

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση και να λάβουν υποστήριξη από το Enterprise Programme στην Ελλάδα δεν έχουν παρά να συμπληρώσουν την αίτηση τους στο www.beyourownboss.gr