OpenFund-Γιώργος Τζιραλής

theopenfund.com


Δημοσίευση : 2012-12-19

Κατά την διάρκεια του διδακτορικού μου, προσπάθησα να βρώ έναν τρόπο ώστε τα αποτελέσματα της έρευνάς μου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν πέρα από το ακαδημαϊκό και από το ευρύτερο κοινό. Ξεκίνησα λοιπόν με την start-up, AskMarkets. Την ίδια χρονική περίοδο, δουλεύοντας στο εργαστήριο, αναρωτήθηκα εάν υπάρχουν και άλλοι νέοι επιχειρηματίες οι οποίοι μοιράζονται τις φιλοδοξίες ή αντιμετωπίζουν παρόμοιες δυσκολίες με τις δικές μου. Μαζί λοιπόν με κάποιους φίλους, δημιουργήσαμε το Open Coffee Greece.

Στην πορεία συνηδειτοποιήσαμε ότι τα θέματα τα οποία αντιμετωπίζαμε ως νέοι επιχειρηματίες ήταν λίγο ή πολύ τα ίδια σε μία τοπική κοινωνία. Προσπαθήσαμε λοιπόν να βρούμε μία κοινή λύση η οποία θα βοηθούσε τους νέους επιχειρηματίες σε προσωπικό επίπεδο αλλά θα βοηθούσε συνάμα και το γενικότερο πλαίσιο μίας κοινωνίας. Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκε το Openfund. Το μόνο που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι πώς βρισκόμαστε μόνο στην αρχή.

Γιατί επιλέξατε την Ελληνική αγορά; Mια χώρα που βρίσκεται σε ύφεση μπορεί να δώσει ευκαιρίες;

Ζούμε και εργαζόμαστε εδώ, έχουμε έντονα βιώματα και βαθιά πίστη ότι το εγχείρημά μας έχει λόγο ύπαρξης και ισχυρές προοπτικές ακριβώς εδώ. Κάθε πρόβλημα αναζητά τη λύση του και η ύφεση δεν είναι παρά ένας πολλαπλασιαστής της αξίας των λύσεων που θα επιβιώσουν.

Οι περισσότεροι σήμερα θα αναζητούσαν ασφαλέστερους τρόπους να επενδύσουν τα χρήματά τους από το να τα ρισκάρουν σε ένα startup. Ποιος είναι ο λόγος που συνεχίζετε να παίρνετε αυτό το ρίσκο;

Πρόσφατα αντιληφθήκαμε όλοι πως υπάρχει κίνδυνος ακόμη και στις πιο ασφαλείς επενδύσεις. Οφείλουμε να αφουγκραστούμε το ρίσκο ως αναπόσπαστο συστατικό της αγοράς, ή της ίδιας της ζωής αν θέλετε γενικότερα.

Στην Ελλάδα ακούμε συνεχώς τη λέξη ανάπτυξη, μπορείτε μέσα από την εμπειρία σας, να μας δώσετε μια εικόνα για το πως ένα startup, με όλα τα θετικά και τα αρνητικά του, μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας και σε τι βαθμό;

Θα πρότεινα να μετατοπίσουμε τη συζήτηση από την μάκρο κλίμακα στην μίκρο κλίμακα. Μία startup μπορεί να αντλήσει κεφάλαια, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να πραγματοποιήσει εξαγωγές. Αν όλοι κάνουμε το σωστό, η οικονομία δεν έχει επιλογή παρά να ακολουθήσει.

Έχετε κάποιο παράδειγμα από ένα startup το οποίο αναπτύχθηκε περισσότερο απ\' ότι περιμένατε; Αν ναι, ποιό στοιχείο του πιστεύετε ήταν εκείνο το οποίο οδήγησε σε αυτή την επιτυχία σε σχέση με άλλα startups;

Θα επικαλεστώ το ήδη αρκετά προβεβλημένο Taxibeat. Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικά για την αρχική του ανάπτυξη τα εξής στοιχεία: α) έμπειροι και αφοσιωμένοι ιδρυτές, με γνώση του κλάδου και νοοτροπία ταχείας αφομοίωσης γνώσης από κάθε δυνατή πηγή, β) μία μεγάλη αγορά που είχε ανάγκη το εν λόγω προϊόν και γ) ένα προϊόν που ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες κάθε εμπλεκόμενου με μοναδικό τρόπο

Οι μεγάλες εταιρίες έχουν να φοβηθούν κάτι από τα startups; Ακολουθώντας κατάλληλη στρατηγική είναι εφικτό σήμερα να \"απειλήσουν\" τα startups μεγάλες εταιρίες;

Κάθε μεγάλη εταιρεία υπήρξε μικρή και άσημη. Εκ φύσεως, κάθε νέα εταιρεία φέρει χαρακτηριστικά τα οποία είναι αξιοζήλευτα από κάθε μεγάλη, για παράδειγμα την ταχύτητα και ευελιξία στη λήψη αποφάσεων και την υλοποίησή τους, το διαφορετικό προφίλ κινδύνου και αρκετά άλλα.

Σε τι τύπου Startups είστε διατεθειμένοι να επενδύσετε; Από ποια industries;

Με το Openfund II επενδύουμε σε εταιρείες που ιδρύονται και λειτουργούν με έδρα την Ελλάδα, δημιουργούν προϊόντα με βάση το λογισμικό και διεθνή καινοτομία που απευθύνονται στις διεθνείς αγορές.

Σε τι είδους ανθρώπους είστε διατεθειμένοι να επενδύσετε; Έχει σημασία η προσωπικότητά τους;

Οι ιδρυτές συνιστούν το πιο σημαντικό κεφάλαιο μίας νέας εταιρείας. Η νοοτροπία και η προσωπικότητά τους είναι σημαντικό τμήμα αυτής, ωστόσο δεν υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια αποτίμησης των τελευταίων. Αν μη τι άλλο, και ένας επενδυτής κρίνεται πρωτίστως από τα αποτελέσματα της κρίσης του.

comments powered by Disqus

Screen Guru

Take clean screenshots of any website
17-12-2018 - 13:09
δείτε περισσότερα

LocalLink

Find & Join nearby groups to socialize & learn new things
17-12-2018 - 11:44
δείτε περισσότερα

StealthMail

Best-in-class secure email channel solutions 📧🔒
17-12-2018 - 10:41
δείτε περισσότερα

remove.bg

Remove the background of any image 100% automatically
17-12-2018 - 09:14
δείτε περισσότερα

FareFirst

Best meta search tool for booking cheap flights and hotels.
17-12-2018 - 08:29
δείτε περισσότερα

Giftopix

Find the perfect gift in minutes for everyone on your list
17-12-2018 - 08:27
δείτε περισσότερα

Optician Sans

A free font based on the historical eye charts
17-12-2018 - 08:10
δείτε περισσότερα

Tok 1.0

âš¡Instant & Non-Intrusive Calls for Slack
17-12-2018 - 08:01
δείτε περισσότερα

Scrola

Create scrolling website screenshots, easily
17-12-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα

Costie

Real-time meeting cost calculator.
17-12-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα