ΑΓΝΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ FOTSI: O Γιώργος Μπερτσάτος μας παρουσιάζει μια επιχείρηση που αντέχει καλά στον χρόνο.

Η ψυχή πρέπει να αγαλλιάζει μέσω μιας αγοράς...


Δημοσίευση : 2013-12-04

Στον Άκη Αναγνωστόπουλο,

Σας γνωρίσαμε από τη συνέντευξή σας στο growing.gr το 2010. Τι έχει αλλάξει από τότε στην επιχείρησή σας;

Τρία χρόνια, όπως καταλαβαίνετε, είναι ένας αιώνας για μια σύγχρονη επιχείρηση. Γυρίζοντας πίσω τις σελίδες και συγκρίνοντας την επιχείρηση του τότε με του σήμερα, βλέπω μια πιο προσεκτική οργάνωση στον τρόπο που αντιμετωπίζεται ο κάθε πελάτης που μας προσεγγίζει, είτε για πρώτη φορά, είτε για πολλοστή. Τι εννοώ; Θα σας πω αμέσως! Μπορεί να ανακαλύψει τη γκάμα μας ευκολότερα και από τους πιο πλήρεις καταλόγους, τα ταξινομημένα και τακτοποιημένα ράφια αλλά και από το πιο καταρτισμένο προσωπικό.

Αφού δοθεί η παραγγελία, εφόσον αφορά χονδρική πώληση, έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην εκμηδένιση σφαλμάτων, στην ταχύτατη αποστολή, αλλά και παράλληλα στη διατήρηση της κορυφαίας ποιότητας που ανέκαθεν μας εξέφραζε, σε συνδυασμό με τις πιο σύγχρονες συσκευασίες!

Ταυτόχρονα συμμετείχαμε σε αρκετές, ιδιαίτερα επιτυχημένες εκδηλώσεις όπως, για παράδειγμα, αυτήν της AMC στο στάδιο ξιφασκίας , τη "Γεύση & Ζωή" στο Ζάππειο, αλλά και σε διαγωνισμούς με δώρα, τι άλλο, τα προϊόντα μας.

Τέλος, συμμετείχαμε σε διαφημιστικές καμπάνιες σε περιοδικά όπως το «OLIVE», «Ο Γαστρονόμος», σε site του επιμελητηρίου και άλλων φορέων υπεύθυνων για εξαγωγές. Επίσης, μέσω των ραδιοφωνικών διαφημίσεων στον 99,8, που κυριολεκτικά έκαναν πάταγο, καταφέραμε να μιλάμε και να καμαρώνουμε για μια αύξηση της τάξεως του 35% του ετήσιου τζίρου και για μια τεράστια αναγνωρισιμότητα του brand name μας ΑΓΝΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ FOTSI.

Σας έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση; Με ποιούς τρόπους προσπαθείτε να βγείτε αλώβητος αυτήν τη δύσκολη εποχή;

Δυστυχώς η οικονομική κρίση δεν έχει περάσει απαρατήρητη από κανένα νοικοκυριό, από καμία επιχείρηση. Άλλους τους αγγίζει, άλλους τους τσαλαπατάει. Όσον αφορά το δικό μας τομέα, βρισκόμαστε σε πιο πλεονεκτική θέση διότι είμαστε εισαγωγείς, δηλαδή «πρώτο χέρι» στα προϊόντα που εμπορευόμαστε.

Μια ολόκληρη κατηγορία πελατών μας χάθηκε αλλά, ταυτόχρονα, μια καινούρια μας προσέγγισε. Οι μεσάζοντες, δηλαδή τροφοδοσίες επαγγελματικών χώρων για παράδειγμα, εξαφανίστηκαν γιατί, όπως είναι λογικό, κάθε επιχείρηση –είτε είναι εστιατόριο, είτε ξενοδοχειακή μονάδα, είτε παντοπωλείο- αναζητά την πηγή που πλέον μέσω διαδικτύου αλλά και χάριν των καμπανιών που ανέφερα πρωτύτερα, είναι ευκολότερο να μας βρει από ότι πριν είκοσι ή ακόμη περισσότερο πριν πενήντα χρόνια!

Έγκαιρα λοιπόν αντιληφθήκαμε τον τρόπο που πρέπει να εξελιχθούμε και οι κινήσεις μας αυτές μας δικαίωσαν.

Διατηρείτε επίσης ένα online κατάστημα, κάτι πολύ καινοτόμο στην Ελλάδα για το κλάδο σας. Ποια ήταν τα αποτελέσματα αυτής της επιχειρηματικής κίνησης;

Παρέα με τη Βίκυ Ντάλλας - που όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε την ποιότητα των δουλειών που κάνει η εταιρεία της 9AM- φτιάξαμε αυτό το σύγχρονο και πρωτοποριακό e-shop, που συνεχώς όχι απλά εμπλουτίζεται αλλά ξεδιπλώνεται θα έλεγα.

Τα καλά αποτελέσματα ήρθαν άμεσα και ήταν εντυπωσιακά! Σαλέπι στη Δράμα, αρκτοστάφυλλο στη Λέρο, ταντούρι μιξ στην Καλαμάτα, τσάι Τρωικός Πόλεμος στη Ζάκυνθο! Χαμός…

Μας δίνει πολύ μεγάλη χαρά άνθρωποι που δεν μπορούν να έρθουν στο χώρο μας ή δεν υπάρχει κάποιο κατάστημα-πελάτης μας για να ψωνίσουν, με ένα κλικ, σε λίγες ώρες τα μπαχάρια μας να βρίσκονται στην κατσαρόλα τους!

Πόσο σημαντικές είναι για εσάς αυτό που λέμε «αξίες», στην πορεία σας, επαγγελματικά αλλά και γενικότερα;

Αυτή η ερώτηση αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές μου σαν συνεχιστής μιας επιχείρησης που ιδρύθηκε το 1930, αλλά και σαν πολύτεκνος γονιός.

Δεν θα πω πολλά γιατί προτιμώ οι φίλοι και πελάτες μας να μιλήσουν για τις αξίες που διατηρούμε.

Ένα πολύ απλό παράδειγμα θα αναφέρω, ότι ο πατέρας μου Ηλίας Μπερτσάτος, ως πρόεδρος του συνεταιρισμού μπαχαροπωλών, προέτρεψε κανένα κατάστημα να ανοίγει τις Κυριακές… Αυτό δεν είναι αξία;

Πώς αντιλαμβάνεστε την ποιότητα;

Ποιότητα vs κόστος.

Δίνουμε την επιλογή στον πελάτη μας να επιλέξει την ποιότητα; Δοκιμάστε το και θα δείτε!

Ποιότητα όμως δεν είναι μόνο στο προϊόν, να είναι αγνό, αρωματικό και συμφέρον σαν αγορά. Πρέπει να πάμε ένα ή και περισσότερα βήματα παραπέρα! Οι πελάτες μας είμαστε εμείς, αφού είναι άνθρωποι που συναναστρεφόμαστε στο χρόνο μας και σίγουρα κανένας μας δεν είναι ρομπότ! Δεν είμαστε επιχείρηση fast food! Η ψυχή πρέπει να αγαλλιάζει μέσω μιας αγοράς –και μην το πάρετε σαν ένα φτηνιάρικο marketing, αλλά σαν τη δικιά μου αντίληψη περί ποιότητας.

Come and see.

Φαίνεται να κυνηγάτε την εξέλιξη. Ποιό είναι το όραμα που έχετε για το μέλλον;

Όραμα; θα σας πω! Περισσότεροι πελάτες, περισσότερα προϊόντα, περισσότερη αναγνωρισιμότητα σαν επιχείρηση, αλλά και περισσότερα ρεπό σαν Γιώργος! Δώστε έμφαση στο τελευταίο παρακαλώ!

Έχετε μια επιχείρηση με ιστορία, παρόν και μέλλον! Τι θα συμβουλεύατε τους νέους επιχειρηματίες που ξεκινάνε τώρα;

Μια και μόνο συμβουλή. Την απόλυτη συμβουλή. Τη συμβουλή κλειδί. Που απαιτεί ένα τεράστιο ψυχικό υπόβαθρο.

Σε κάθε δυσκολία, σε κάθε αναποδιά, σε κάθε άσχημη συμπεριφορά του διπλανού μας να χαμογελάτε, να χαμογελάτε! Να σκέφτεστε θετικά, καλό λογισμό που ‘λεγαν και οι παππούδες μας! Μόνο έτσι μπορείς να επιβιώσεις και να προοδεύσεις σε αυτό που θα επιλέξεις!

Κλείνοντας, θέλω να σας ευχαριστήσω όλους και να σας παροτρύνω: βοηθήστε το διπλανό σας να ξαναβρεί τις χαμένες γεύσεις και μυρωδιές, τις μικροχαρές της φύσης, με ένα μικρό σακουλάκι κύμινο, πάπρικα, κανέλλα ή ό,τι άλλο φανταστείτε, που θα του δώσει τη χαρά.

Ευχαριστώ,

ΣΑΣ ΑΓΑΠΩ ΟΛΟΥΣ

Βρείτε τους:

www.fotsi.gr

Και Ευριπίδου 39, ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ FOTSI

comments powered by Disqus

TalkSearch by Algolia

An interactive search experience for conference videos
15-12-2017 - 16:40
δείτε περισσότερα

Eliot & Me

When & where to travel free by listing your home on Airbnb
15-12-2017 - 15:41
δείτε περισσότερα

Hashcut

Video Highlights Made Easy
15-12-2017 - 13:22
δείτε περισσότερα

Twain

News app to escape your filter bubbles & discover new stuff
15-12-2017 - 12:54
δείτε περισσότερα

Code To Go

Find updated snippets for common JavaScript use cases
15-12-2017 - 10:40
δείτε περισσότερα

Thor ET-One

Fully electric. Fully capable at 80,000 pounds.
15-12-2017 - 09:51
δείτε περισσότερα

Cominsoon

Building your audience before building your product
15-12-2017 - 09:40
δείτε περισσότερα

CoinShilling

List of crypto currency activity on Reddit and Twitter
15-12-2017 - 09:38
δείτε περισσότερα

Tall Tweets

Tall Tweets, now with support for 280 characters
15-12-2017 - 09:31
δείτε περισσότερα

Bing Intelligent Answers

Bing makes answers smarter using Reddit
15-12-2017 - 09:20
δείτε περισσότερα