Ας μη χάνουμε πια χρόνο, όταν ξέρουμε τον προορισμό. Έρχονται οι Busooders!

Το να καθόμαστε άπραγοι περιμένοντας τα πράγματα να αλλάξουν από μόνα τους, είναι ουτοπικό. Για να υλοποιήσει κάποιος την ιδέα του χρειάζεται μεγάλη υπομονή και ακόμη μεγαλύτερη επιμονή και αφοσίωση στο στόχο.


Δημοσίευση : 2013-12-09

Η Έρη και η Εύη, φοιτήτριες Ψυχολογίας, έκαναν την αρχή όταν αποφάσισαν να παρακολουθήσουν το εργαστηρίο Διαφήμισης και Δημοσίων Σχέσεων στη Πάντειο. Στα πλαίσια του μαθήματος έπρεπε να κάνουν ένα project και να παρουσιάσουν ένα εικονικό startup. Έχοντας πάρει πολύ θετικά σχόλια για την ιδέα από τους συντελεστές του εργαστηρίου, πήραν την απόφαση να το υλοποιήσουν! Και κάπως έτσι μπήκαν στον χώρο των startups! Σταδιακά η ομάδα ολοκληρώθηκε με την ένταξη της Λαμπρινής, ως designer, και των δυο developers, του Νίκου και του Παύλου. Η Λαμπρινή είναι φοιτήτια γραφιστικής στο ΤΕΙ  Αθήνας, ο Παύλος φοιτητής Πληροφορικής στο ΟΠΑ και ο Νίκος τελειόφοιτος Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Παρότι εντελώς άγνωστοι μεταξύ τους, είχαν την τύχη να δέσουν από την αρχή και να γίνουν οι «busooders»!

Πείτε μας λίγα λόγια για την εφαρμογή «busood».

H ιδέα ξεκίνησε μέσα από το καθημερινό πρόβλημα που αντιμετωπίζαμε με τα λεωφορεία καθώς πηγαίναμε στη σχολή μας. Ποτέ δεν ήμασταν στην ώρα μας και πάντα καθυστερούσαμε! Σκεφτήκαμε, λοιπόν, να δημιουργήσουμε μία έξυπνη εφαρμογή για τα κινητά που θα έδινε τη λύση σε αυτό το θέμα. Το «busood» έχει σκοπό να διευκολύνει τους επιβάτες στις καθημερινές τους μετακινήσεις δείχνοντας τους σε πραγματικό χρόνο  πάνω στο χάρτη πού βρίσκεται το λεωφορείο που περιμένουν και πόσο κόσμο ήδη μεταφέρει. Ο χρήστης το μόνο που έχει να κάνει είναι hop on, και να ενημερώσει το busood. Είναι, δηλαδή, μια εφαρμογή από τον χρήστη για το χρήστη.

Ποιοι είναι οι στόχοι και οι αξίες της ομάδας; Στηριχθήκατε σε κάποια προβλήματα/ δυσκολίες που αντιμετωπίζατε κι εσείς οι ίδιοι στην καθημερινότητα;

Πολλές φορές αργούσαμε είτε επειδή τα λεωφορεία καθυστερούσαν πολύ είτε γιατί ήταν απελπιστικά γεμάτα με  κόσμο,με αποτέλεσμα να χρειαστεί να περιμένουμε για το επόμενο και να αργούμε ακόμη περισσότερο. Το ίδιο θέμα βλέπαμε πως αντιμετωπίζανε και πολλοί γνωστοί μας στις μεταφορές τους και πως στις στάσεις επικρατούσε αρκετές φορές σύγχυση και εκνευρισμός καθώς τα λεωφορεία δεν ήταν στην ώρα τους βάσει δρομολογίων.Στόχος της ομάδας είναι να δώσει  λύση σε ένα πρόβλημα που αναμφίβολα αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι που χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε καθημερινή βάση. Μας ενδιαφέρει η πόλη μας και θα θέλαμε να τη δούμε να εξελίσσεται και να αναπτύσεται. Θα θέλαμε να υπάρχει περισσότερη οργάνωση στην Αθήνα και να ομορφαίνει τη καθημερινότητα των πολιτών της. Πιστεύουμε πως είναι δυνατό να συνεισφέρουμε όλοι και να δημιουργήσουμε μια έξυπνη και πράσινη Αθήνα. Στη συνέχεια θέλουμε να ακολουθήσουν και άλλες πόλεις της Ελλάδας και μακροπρόθεσμα και άλλες χώρες του κόσμου, όπου υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα.

Πόσο δύσκολο φαντάζει ως τώρα το επιχειρείν για μια ομάδα αποτελούμενη από δυναμικά μέλη προερχόμενα από διαφορετικούς κλάδους σπουδών;

Καθόλου δύσκολο. Πιστεύουμε πως πρέπει μέσα σε μια ομάδα να υπάρχουν διαφορετικά μυαλά και διαφορετικές απόψεις. Το διαφορετικό background όλων μας - ψυχολογία,γραφιστική, πληροφορική-  δίνει τη δυνατότητα να προσφέρουμε κάτι διαφορετικό στην ομάδα.  Ο ένας συμπληρώνει τον άλλον και είμαστε όλοι εξίσου σημαντικοί. Ο καθένας είναι επικεντρωμένος στο δικό του κομμάτι-ρόλο αλλά παράλληλα όλοι δουλεύουμε με όλους και συνεργαζόμαστε ώστε να επιτύχουμε το σκοπό μας.

Ποιο είναι το όνειρό σας για το μέλλον; Ποιο είναι το επόμενο βήμα για το busood; Υπάρχουν ευκαιρίες;

Σκεφτόμαστε αρχικά, να ξεκινήσουμε από την Αθήνα, όπου το πρόβλημα το μεταφορών αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα. Στη συνέχεια, θα θέλαμε να επεκταθούμε και σε άλλες ελληνικές πόλεις που βιώνουν ίδιο ή παρόμοιο πρόβλημα με την πρωτεύουσα. Μακροπρόθεσμα, θα θέλαμε, να πάμε και σε άλλες χώρες, όπως είναι για παράδειγμα η Ινδία η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί μια καλή αγορά. Ενδεικτικά στο Δελχί λειτουργεί ο μεγαλύτερος στόλος λεωφορείων με πάνω από 22.500 οχήματα και 7.763 λεωφορειογραμμές. Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του φετινού Απρίλη ο αριθμός των επιβατών που μεταφέρονται καθημερινά είναι σχεδόν 15.46 εκατομμύρια. Συνεπώς, φαίνεται πως υπάρχουν ευκαιρίες εξέλιξης και ανάπτυξης πέρα από τα ελληνικά σύνορα.

Τέλος, ο Αριστοτέλης είχε πει: Ελπίδα είναι το όνειρο κάποιου που δεν κοιμάται. Τι πιστεύετε πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα για να αποκτήσουμε περισσότεροι νέοι ελπίδα και συνεπώς δράση;

Σαν ομάδα συμφωνούμε πως πρέπει όλοι να βοηθάνε για να ξεκινήσει κάτι δυναμικά και να υπάρξει η αναμενόμενη αλλαγή που ζητάμε. Η αλλαγή ,πιστεύουμε πως έρχεται πιο εύκολα μέσα από τη συλλογική προσπάθεια, θέληση, διάθεση και θετική ενέργεια όλων μας. Βλέπουμε πως η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον υπάρχει και πως οι νέοι είναι αρκετά δραστήριοι σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Μία επιτυχημένη προσπάθεια, για παράδειγμα , εθελοντισμού και δράσης είναι η GloVo, η οποία μέσα σε ένα χρόνο έχει πάνω από 1400 μέλη και αυτό δείχνει πως πολλοί νέοι είναι δραστηριοι και θέλουν να αλλαξουν τη πολη τους. Πιστεύουμε ότι  κάθε πρόβλημα έχει και λύση, αρκεί όμως να εστιάζει κανείς σε αυτή και όχι να εμμένει στο ίδιο το πρόβλημα. Το δύσκολο και ανταγωνιστικό περιβάλλον της κρίσης αποτελεί πρόκληση, αλλά απαιτεί ελαστικότητα και προσαρμοστικότητα,πολλή υπομονή κι επιμονή.

Υπάρχει κάποια άλλη σκέψη/ ιδέα ή κάτι άλλο σχετικό που ίσως θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας από την προσωπική σας εμπειρία;

Σκοπός μας είναι,το “busood” να είναι έτοιμο σε λίγο καιρό και να διατείθεται δωρεάν στον κόσμο. Προς το παρόν λειτουργεί το site μας «www.busood.com», όπου ο καθένας μπορεί να κάνει “hop on” αφήνοντας το mail του, ώστε να ενημερωθεί όταν η εφαρμογή είναι έτοιμη για χρήση. Θα θέλαμε, επίσης, να παροτρύνουμε όσους έχουν κάποια ιδέα ή διάθεση να συμμετέχουν σε δράσεις, απλά να το κάνουν! Το να καθόμαστε άπραγοι περιμένοντας τα πράγματα να αλλάξουν από μόνα τους, είναι ουτοπικό. Για να υλοποιήσει κάποιος την ιδέα του χρειάζεται μεγάλη υπομονή και ακόμη μεγαλύτερη επιμονή και αφοσίωση στο στόχο. Αυτό που έχουμε δει από την μέχρι τώρα εμπειρία μας είναι ο σημαντικός ρόλος που παίζει η ομάδα και η συνεργασία. Οι άνθρωποι που είσαι μαζί τους κάθε μέρα, έχεις μοιραστεί το όνειρο σου και στηρίζεσαι πάνω τους, είναι ότι πιο σημαντικό! Το ωραίο στο τέλος είναι ότι φεύγεις από τις καθημερινές πολύωρες συναντήσεις μας στο Found.ation -που μας φιλοξενεί- με ένα ακόμα μεγαλύτερο όραμα και με μεγαλύτερη θέληση να λυθεί ένα καθημερινό πρόβλημα χιλιάδων ανθρώπων.

comments powered by Disqus

TalkSearch by Algolia

An interactive search experience for conference videos
15-12-2017 - 16:40
δείτε περισσότερα

Eliot & Me

When & where to travel free by listing your home on Airbnb
15-12-2017 - 15:41
δείτε περισσότερα

Hashcut

Video Highlights Made Easy
15-12-2017 - 13:22
δείτε περισσότερα

Twain

News app to escape your filter bubbles & discover new stuff
15-12-2017 - 12:54
δείτε περισσότερα

Code To Go

Find updated snippets for common JavaScript use cases
15-12-2017 - 10:40
δείτε περισσότερα

Thor ET-One

Fully electric. Fully capable at 80,000 pounds.
15-12-2017 - 09:51
δείτε περισσότερα

Cominsoon

Building your audience before building your product
15-12-2017 - 09:40
δείτε περισσότερα

CoinShilling

List of crypto currency activity on Reddit and Twitter
15-12-2017 - 09:38
δείτε περισσότερα

Tall Tweets

Tall Tweets, now with support for 280 characters
15-12-2017 - 09:31
δείτε περισσότερα

Bing Intelligent Answers

Bing makes answers smarter using Reddit
15-12-2017 - 09:20
δείτε περισσότερα