Συνέντευξη με τη Δάφνη τον Ανδρέα και τον Γιάννη από Clio Muse


Δημοσίευση : 2014-02-07

Η Clio Muse είναι η εφαρμογή ξενάγησης που παρουσιάζει τα εκθέματα μέσω σύντομων ιστοριών που κεντρίζουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Ξεχάστε τα τεράστια κείμενα με χιλιοειπωμένες ακατανόητες πληροφορίες. Δείτε τα αντικείμενα πριν επισκεφτείτε την έκθεση μέσω της εφαρμογής, ξεναγηθείτε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ή διαβάσετε περισσότερα για τα εκθέματα που σας άρεσαν ύστερα.

Μέσα από την εφαρμογή μπορείτε να

  1. -Δείτε τις εκθέσεις κοντά σας
  2. -Μάθετε εύκολα μέρες και ώρες επίσκεψης
  3. -Δείτε τον απαιτούμενο χρόνο κάθε ιστορίας και να επιλέξετε εσείς πόσο θα εμβαθύνετε
  4. -Ψηφίσετε τα αγαπημένα σας εκθέματα και ιστορίες
  5. - Κοινοποιήσετε την εμπειρία σας στο facebook.

Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη σε Android και iPhone στις 13 Φεβρουαρίου 2014, οπότε και θα παρουσιαστεί στην εκδήλωση “Μια βραδιά στο Μουσείο με την Clio Muse, στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία.

Πώς ξεκίνησε η Clio Muse;

Ανδρέας: Tα περισσότερα startups ξεκινούν από μια ιδέα… Στη δική μας περίπτωση δεν υπήρχε ακριβώς ιδέα. Εγώ ένα βράδι στο CoLab μίλησα για μια “παγκόσμια πλατφόρμα δικτύωσης πολιτιστικής κληρονομιάς”. Αυτό άρεσε στα παιδιά και σχηματίσαμε ομάδα. Ύστερα, όμως, μου ζήτησαν να τους εξηγήσω την ιδέα μου περισσότερο, αλλά εγώ δεν ήξερα τίποτα παραπάνω. Δεν μπορούσα να συλλάβω μόνος μου τι και πώς πρέπει να γίνει. Ένιωθα απλά ότι υπάρχει ανάγκη για μια τέτοια πλατφόρμα.

Γιάννης: Σε αυτό το σημείο εμείς, λοιπόν, απογοητευτήκαμε. Ποιός θα μας καθοδηγούσε αφού ο ιδρυτής της ομάδας δεν είχε τίποτα συγκεκριμένο υπόψιν; Αποφασίσαμε να μην εγκαταλείψουμε τον Ανδρέα και αφού μόνοι μας δεν μπορούσαμε να βρούμε τις απαντήσεις στραφήκαμε στους επισκέπτες εκθεσιακών χώρων και τα μουσεία της Αθήνας. Κάναμε πολλά ερωτηματολόγια και έτσι φτάσαμε σε κάποια συμπεράσματα που έγιναν η εφαρμογή μας.

Δάφνη: Είμασταν τελείως άγνωστοι ουσιαστικά όταν ξεκινήσαμε. Εγώ ήξερα τον Γιάννη ελάχιστα καθώς είχαμε συνεργαστεί μόνο για 2 ημέρες στο Athens Startup Weeken 2012, ενώ τον Ανδρέα δεν τον γνώριζα καθόλου. Όμως, είχαμε κοινό όραμα: να γυρίσει ο κόσμος στα μουσεία. Δουλέψαμε πολύ και τώρα πια είναι σαν να γνωριζόμαστε από παιδιά.

Συνεργάζεστε με κάποιο μουσείο;

Ανδρέας: Συνεργαζόμαστε με το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία. Η συνεργασία ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 2012. Επισκεφτήκαμε το Μουσείο για να αφήσουμε ένα ερωτηματολόγιο και μας δέχτηκε η διευθύντρια του Μουσείο, κ. Αγλαΐα Αρχοντίδου Αργύρη, χωρίς ραντεβού. Πρόκειται για ένα πολύ δραστήριο Μουσείο ανοιχτό σε πρωτοπόρες δράσεις. Της εξηγήσαμε το λόγο της έρευνας που κάνουμε και μας ζήτησε να ξεκινήσουμε την Clio Muse πιλοτικά σε αυτούς.

Γιατί κάποιος να χρησιμοποιήσει την Clio Muse;

Δάφνη: Από την έρευνα που κάναμε παρατηρήσαμε το εξής παράδοξο: οι επισκέπτες θέλουν να εμβαθύνουν στα αντικείμενα, αλλά κουράζονται και εγκαταλείπουν. Αυτό γίνεται γιατί συνήθως οι πληροφορίες παρέχονται με τρόπο απρόσιτο και βαρετό. Πρόκειται είτε για μεγάλα κείμενα που απαιτούν ειδικές γνώσεις ή πληροφορίες που μπορεί να βρει κάποιος με μερικές αναζητήσεις στο Google.

Αντίθετα, η Clio Muse διηγείται ιστορίες με γεγονότα που δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό και κεντρίζει το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Κάθε έκθεμα παρουσιάζεται μέσα από ιστορίες - μυστικά για αυτό, τον δημιουργό του και την εποχή του, αλλά και μεγαλύτερες ιστορίες που το συνδέουν με ένα ευρύτερο χρονικό διάστημα και δείχνουν πώς επηρέασε τον ρου της ιστορίας. Οι ιστορίες αυτές είναι έτσι δομημένες ώστε να επιλέγει ο επισκέπτης ακριβώς πόσο θα εμβαθύνει και ταυτόχρονα παρέχονται επεξηγήσεις για κάθε άγνωστο όρο.

Χρειάζεται να είναι κάποιος εντός του χώρου της έκθεσης για να λειτουργήσει η εφαρμογή;

Γιάννης: Όχι. Η εφαρμογή δεν ελέγχει εάν ο χρήστης είναι εντός του χώρου του μουσείου. Σκοπός μας είναι να κάνουμε τα μουσεία πιο ανοιχτό προς το κοινό, πιο συμμετοχικά. Αυτό που χρειάζονται τα μουσεία σήμερα είναι μεγαλύτερη εξωστρέφεια. Το πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι ανοίγωντας με αυτό τον τρόπο τα μουσεία αυξάνει και το πλήθος των επισκεπτών, καθώς οι έρευνες δείχνουν ότι το ισχυρότερο κίνητρο για να επισκεπτεί κάποιος ένα μουσεία ή μια έκθεση είναι να γνωρίζει τι θα δει στην έκθεση.

Υπάρχει κάποιο ώφελος για τα μουσεία που θα χρησιμοποιήσουν την Clio Muse;

Ανδρέας: Όταν σχεδιάζαμε την Clio Muse είχαμε υπόψιν πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους επισκέπτες αλλά και τα μουσεία. Αυτός είναι και εξαρχής ο λόγος που κάναμε ερωτηματολόγια στα μουσεία. Διαπιστώσαμε, λοιπόν, ότι τα μουσεία έχουν κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα και ότι βασικό τους μέλημα είναι ο επισκέπτης μετά την επίσκεψη να έχει αποκομίσει νέες γνώσεις. Έτσι, ενσωματώσαμε μηχανισμούς μέτρησης της αλληλεπίδρασης των χρηστών της εφαρμογής ώστε να παρέχουμε προς τα μουσεία χρήσιμα στατιστικά στοιχεία για να σχεδιάσουν τις δράσεις τους. Ταυτόχρονα παρέχουμε εργαλεία και μεθόδους για να αναπτύξουν σχέσεις με τους επισκέπτες τους και να τους καλούν ξανά και ξανά για να δουν τα ίδια μεν εκθέματα, αλλά από διαφορετική σκοπιά.

Τον περασμένο Νοέμβρη βραβευτήκατε σε 2 διαγωνισμούς. Πώς σας βοήθησε αυτό;

Δάφνη: Όντως κερδίσαμε την 1η θέση στο διαγωνισμό Creative Business Cup και την 4η στον διαγωνισμό Ennvation. Αυτό μας έδωσε δύναμη να συνεχίσουμε, κυρίως, και αποδείξεις ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Το μεγαλύτερο βραβείο από αυτό τον διαγωνισμό είναι ότι η επαφή με τον κόσμο, τους επισκέπττες, από όπου και πήραμε πραγματικά πολύ καλό feedback, αλλά και παρατηρήσεις. Ουσιαστικά, μέσα από κάθε αλληλεπίδραση με τους επισκέπτες η πλατφόρμα εξελίσσεται ακόμη περισσότερο.

Σε ποιό στάδιο βρίσκεται τώρα;

Γιάννης: Η εφαρμογή είναι έτοιμη για iOS και Android και στις 13 Φεβρουαρίου θα είναι διαθέσιμη για το κοινό. Θα την παρουσιάσουμε στην εκδήλωση “Μια βραδιά στο Μουσείο με την Clio Muse” στις 13 Φεβρουαρίου, στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα του φιλολογικού συλλόγου Παρνασσός (πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8) και μετά θα υπάρχει δυνατότητα ξενάγησης στο Μουσείο με συσκευές χορηγία της Vodafone, συζήτηση με ποτό και μπουφέ.

Τι συμβουλές δίνετε σε όσους ξεκινούν τώρα;

Ανδρέας: Να ξεκινήσουν χωρίς να φοβούνται τίποτα. Δεν χρειάζονται προηγούμενες γνώσεις. Μόνο δουλειά, αφοσίωση και μια καλή ομάδα. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μπορούν να βοηθήσουν νέους στο ξεκίνημα: επιχειρηματίες ενεργοί, συνταξιούχοι μάνατζερ από μεγάλες εταιρείες, άνθρωποι του χώρου και άλλες ομάδες. Κάθε αρχή και δύσκολη, αλλά πλέον έχουν ανοίξει το δρόμο άλλες ελληνικές ομάδες με παγκόσμια επιτυχία.

INFO!

comments powered by Disqus

FOR DAYS

Order Tees. Refresh Whenever. We Handle the Rest.
16-11-2018 - 23:17
δείτε περισσότερα

Case Law Access Project

6.5 million state and federal cases dating back to 1600s
16-11-2018 - 12:06
δείτε περισσότερα

Ranorex Studio

All-in-one test automation
16-11-2018 - 11:08
δείτε περισσότερα

GitScrum

Project management tool for agile teams.
16-11-2018 - 10:52
δείτε περισσότερα

40 Lessons from 40 Years of Apple Ads

The Ads that Helped Apple Reach a $1T Market Cap 💰💰
16-11-2018 - 10:30
δείτε περισσότερα

Job Board Fire

Create a free Job Board for your company
16-11-2018 - 10:23
δείτε περισσότερα

Puppy Cube

Interactive Touchscreen Projector
16-11-2018 - 10:10
δείτε περισσότερα

Income Rankings

Find the Best Methods to Make Money Online 🤑
16-11-2018 - 09:21
δείτε περισσότερα

Typito for Teams

Create stunning text videos with your team
16-11-2018 - 08:43
δείτε περισσότερα

Github Trending Plus

An experimental Github/trending user interface
16-11-2018 - 08:30
δείτε περισσότερα