Συνέντευξη στο Startup.gr με την ομάδα του job-pairs.gr


Δημοσίευση : 2014-05-12

Η Μαρία Βακόλα και ο Ιωάννης Νικολάου είναι Οργανωσιακοί Ψυχολόγοι και Επίκουροι Καθηγητές στο Οικονομικό Παν/μιο Αθηνών και καθημερινά έρχονται σε επαφή με άτομα που βρίσκονται στη φάση προετοιμασίας για την αγορά εργασίας, αλλά και στη φάση αναζήτησης, όχι μόνο εργασίας αλλά και του χώρου που τους ταιριάζει καλύτερα. Δεν ήταν δύσκολο να εντοπίσουν την αγωνία και επιθυμία όσων αναζητούν εργασία, αλλά και το μεγάλο κενό το οποίο παρατηρείται μεταξύ του ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κόσμου. Πριν από ένα χρόνο περίπου λοιπόν, μοιράστηκαν τους προβληματισμούς τους αλλά και την ιδέα που είχαν για να λύσουν το πρόβλημα αυτό με μια δραστήρια ομάδα, οι οποίοι την αγκάλιασαν εξ’αρχής και όλοι μαζί της έδωσαν ζωή.

Η ομάδα αυτή αποτελείται από άτομα που προέρχονται από διαφορετικούς τομείς της διοίκησης επιχειρήσεων, όπως η διοίκηση ανθρωπίνου δυναμικού, το μάρκετινγκ, η πληροφορική,  τα χρηματοοικονομικά κλπ. Μέσα στον τελευταίο χρόνο, η ιδέα χτίστηκε, το job-pairs έγινε πραγματικότητα, η ομάδα συνεχώς μεγαλώνει και όλο και περισσότερα επαγγελματικά ζευγάρια ολοκληρώνουν τις συναντήσεις τους. Υποστηρικτές της προσπάθειας αυτής είναι τόσο οι μέντορες και οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν αφιλοκερδώς στο πρόγραμμα, όσο και επιχειρήσεις οι οποίες προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες για τη λειτουργικότητα της πρωτοβουλίας αλλά και φυσικά η συμβουλευτική μας επιτροπή, με την οποία συζητάμε την πορεία, τις ιδέες, τους προβληματισμούς και τα επόμενα βήματα του job-pairs.

2. Ημερομηνία έναρξης δραστηριότητας και λίγα λόγια για το πώς ξεκίνησε η προσπάθεια jobpairs

Το job-pairs ξεκίνησε, όπως αναφέραμε παραπάνω, ως ιδέα λίγο πάνω από ένα χρόνο πριν. Τον περασμένο Απρίλιο, 15 άτομα που μοιράζονταν τους ίδιους προβληματισμούς σχετικά με τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα άτομα που αναζητούν εργασία συναντήθηκαν να συζητήσουν μια ιδέα που μπορεί να απαντά σε ακριβώς αυτούς τους προβληματισμούς. Πως υποστηρίζεις το άτομο που αναζητά εργασία και δεν ξέρει ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει; Και πως ένα στέλεχος επιχειρήσεων που θέλει να προσφέρει, ιδίως σε μια περίοδο όπου η αλληλεγγύη είναι απαραίτητη, αλλά δεν γνωρίζει τι εφαρμογή έχουν οι δικές του δεξιότητες, μπορεί τελικά να έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο;Έτσι συστάθηκε η αρχική ομάδα του job-pairs η οποία μεγαλώνει και εξελίσσεται συνεχώς. Από την προετοιμασία του βοηθητικού υλικού που θα παρέχεται στις συναντήσεις, την προσέλκυση των πρώτων μεντόρων, την οργάνωση της προώθησης και τη συνεχή προσαρμογή στα νέα δεδομένα, το job-pairs από ιδέα έγινε πράξη και συνεχώς προχωράει ένα βήμα παραπέρα. Όσο περνάει ο καιρός, περισσότερα επαγγελματικά ζευγάρια ολοκληρώνουν τις συναντήσεις τους και έρχονται στα μηνύματα της ομάδας του HR ευχαριστήρια λόγια και απο τις δύο πλευρές, ενώ δεν είναι λίγα και τα... successstories! Το πιο σημαντικό στοιχείο σε όλη μας την προσπάθεια μέχρι στιγμής είναι πως όλοι όσοι συμμετέχουν, το κάνουν επειδή θέλουν πραγματικά να υποστηρίξουν τη νέα γενιά, με μεγάλη συναίσθηση του ρόλου και της ευθύνης τους. Δεν προσπαθεί κανείς να δείξει την υπεροχή του ή να καρπωθεί τον τίτλο του μέντορα, αλλά όλοι όσοι είναι στο πλάι μας έχουν ως βασικό τους κίνητρο να μοιραστούν τη δική τους εμπειρία.

Πείτε μας μια δυσκολία που αντιμετωπίσατε και πως την αντιμετωπίσατε;

Η κύρια δυσκολία που αντιμετωπίζουμε από την αρχή της λειτουργίας μας, είναι πως θέλουμε να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία σε όλους. Αυτό πολλές φορές καθιστά χρονοβόρα και δύσκολη τη διαδικασία του matching των επαγγελματικών ζευγαριών, καθώς πρέπει να λάβουμε υπ’όψιν μας πολλούς παράγοντες για να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα. Ακόμη προσπαθούμε συνεχώς να είμαστε κοντά στα άτομα που προχωράνε με τις συναντήσεις τους, προκειμένου να εντοπίσουμε ποια σημεία είναι τα πιο χρήσιμα και σημαντικά και τί παραπάνω θα μπορούσαμε να κάνουμε για να εμπλουτίσουμε την εμπειρία όλων των μερών. Όλα αυτά όμως είναι παράλληλα πολύ δημιουργικά και μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα μας κάνουν να ξεχνάμε τα πάντα στο τέλος της μέρας!

Τέλος, ο Αριστοτέλης είχε πει: "Ελπίδα είναι το όνειρο κάποιου που δεν κοιμάται". Τι θα συμβουλεύατε τους νέους στην Ελλάδα για να συνεχίσουν να ελπίζουν σε νέες ευκαιρίες;

Ανοιχτό μυαλό είναι μια συμβουλή που πρέπει να έχουμε όλοι κατά νου. Πολύ συχνά περιορίζουμε τις επιλογές μας από μόνοι μας, βλέποντας μόνο τα προφανή ή αυτά που μας έχουν ήδη υποδείξει. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ πιο περίπλοκη, και ενδιαφέρουσα εν τέλει. Οι επιλογές που έχει ένας απόφοιτος για την επαγγελματική του πορεία δε προδιαγράφονται μόνο από τον τίτλο του πτυχίου του. Άλλοι παράγοντες όπως τα ενδιαφέροντά του, οι υπόλοιπες δραστηριότητές του, τα softskills του, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του, αλλά και οι τάσεις στην αγορά που συνήθως αργούν να φτάσουν να εφαρμόζονται στην Ελλάδα, μπορούν να αποκαλύψουν εναλλακτικές πορείες. Οι συνθήκες είναι αδιαμφισβήτητα δύσκολες, αλλά η θετική αντιμετώπιση των δυσκολιών και εμποδίων, η ανθεκτικότητα σε μια δύσκολη διαδρομή, η διάθεση για συνεργασία και η φαντασία με την οποία αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις, είναι που τελικά μας βγάζουν νικητές.

Εάν θέλετε να δημοσιεύσετε κάποιο video, και ό,τι άλλο σχετικό πιστεύετε ότι θα θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το job-pairs, μπορείτε να μπείτε στο www.job-pairs.gr, ή να συνδεθείτε μαζί μας στοfacebook, στο twitter και στο LinkedIn. Μπορείτε ακόμα να μας γνωρίσετε από κοντά στις 14 και 15 Μαΐου στοJobFairAthens 2014. Επιπλέον εδώ θα βρείτε την παρουσίαση από το workshopDoyouhavewhatittakes?” το οποίο οργανώθηκε σε συνεργασία με το TEDxAUEBEmergingPaths, ως μια ακόμη ευκαιρία που θελήσαμε να δημιουργηθεί μέσα από την κοινότητα του job-pairs!

comments powered by Disqus

Scrola

Create scrolling website screenshots, easily
17-12-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα

Costie

Real-time meeting cost calculator.
17-12-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα

Maybe Musk

Generated Elon Musk Wisdom
17-12-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα

photos2webgallery

Create lovely web galleries directly from macOS Photos app.
17-12-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα

Updowntoday

Allows you to check whether the website is down or not
17-12-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα

OrCam MyMe

The first facial recognition wearable
17-12-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα

Nizo

New wave filmmaking
17-12-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα

Fight4.fun

Fight4.fun is an .io styled RTS browser based game.
16-12-2018 - 08:56
δείτε περισσότερα

Link2Sheet

From LinkedIn to Google Sheets!
16-12-2018 - 08:55
δείτε περισσότερα

Quitopia

A motivation + tracker + journal to quit bad habits
16-12-2018 - 08:53
δείτε περισσότερα