Broke in London - Μανώλης Ζωγραφάκης

Αν κάποιος σκέφτεται να εγκαταλείψει την Ελλάδα και να κυνηγήσει το όνειρό του στο Λονδίνο θα τον συμβούλευα να κάνει κουράγιο και να μην τα εγκαταλείψει με την πρώτη δυσκολία ή απόρριψη.


Δημοσίευση : 2013-05-01

Πως ξεκίνησε η ιδέα του Broke in London;

Όπως φανερώνει και το όνομα, προέκυψε από την ίδια την κατάσταση. Τον Οκτώβριο του 2011, έχοντας ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές σπουδές μου έβαλα πλώρη για να στήσω τη ζωή μου στο Λονδίνο και όπως σε κάθε νέο ξεκίνημα σε μία νέα πόλη έτσι και στο δικό μου χρειάστηκε να αφιερώσω πολύ χρόνο στην αναζήτηση εργασίας και μόνιμης κατοικίας. Παρατηρώντας λοιπόν τις δυσκολίες στην εύρεση έστω των βασικών ιστοσελίδων που θα με βοηθούσαν να βρω οικονομική κατοικία καθώς και εργασία στον κλάδο μου συνειδητοποίησα πως δεν υπήρχε στο διαδίκτυο κάποια ιστοσελίδα η οποία προμηθεύει τους χρήστες στην ιδια φαση με τη δικιά μου με πληροφορίες για τις ιστοσελίδες εύρεσης εργασίας, κατοικίας, φτηνής ή δωρεάν διασκέδασης, οικονομικών αγορών και μεταφοράς. Για αυτό το λόγο αποφάσισα να κάνω το βήμα και  να δημιουργήσω μια διαδικτυακή πλατφόρμα η οποία θα παρέχει στους κάτοικους του Λονδίνου καθώς και σε εκείνους που επιθυμούν να μετακομίσουν στη πρωτεύουσα και δεν διαθέτουν δουλειά, σπίτι και οικονομική άνεση γενικότερα, κάθε χρήσιμη πληροφορία και συμβουλή

Τι ακριβώς μπορεί να κερδίσει κάποιος χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα σας;

Βασικά πρώτα απ’ολα θα πρέπει να γίνει κατανοητό το τι προσφέρει το BrokeinLondon. Συμπεριλαμβάνει και αξιολογεί μια συλλογή από: ιστοσελίδες αναζήτησης εργασίας και γραφεία ευρέσεων εργασίας (κατηγορία Job hunting), παρόχους μόνιμης καθώς και προσωρινής στέγασης (κατηγορία Room search), ιστοσελίδες οι οποίες προωθούν καταστήματα, εστιατόρια και διαφόρων ειδών επιχειρήσεις για οικονομικές αγορές φαγητού και προϊόντων (κατηγορία Food and Shopping), δωρεάν ή χαμηλού κόστους επιλογές ψυχαγωγίας και διασκέδασης (κατηγορία Entertainment) καθώς επίσης και δωρεάν αγαθά και υπηρεσίες (κατηγορία Free goodies). Ο χρήστης δεν χρειάζεται να σπαταλήσει χρόνο για να ανακαλύψει τις υπηρεσίες και τα χαρακτηριστικά της κάθε μια από τις ιστοσελίδες, οι οποίες καταχωρούνται στο BrokeinLondon, καθώς παρέχεται ανάλυση των χαρακτηριστικών και απευθείας σύνδεσμοι-direct links για κάθε λειτουργία και υπηρεσία της εκάστοτε ιστοσελίδας, την οποία ο αναγνώστης επιχειρεί να  ανατρέξει. Επιπλέον μέσω της πλατφόρμας παρέχονται χρήσιμες συμβουλές (κατηγορία General Advice) και  μυστικά (κατηγορία Tips) για όλες τις προαναφερθείσες κατηγορίες. Τέτοια tips μπορεί να έχουν να κάνουν με τη συγγραφή ενός βιογραφικού-CV ή με το πώς θα προσεγγίσει κάποιος μία συνέντευξη για δουλειά, το τι να προσέξει όταν θα ψάξει για μόνιμη κατοικία στο Λονδίνο και ούτω καθεξής.

Έτσι, με λίγα λόγια, ο κάθε χρήστης θα κερδίσει σίγουρα γνώση, χρόνο, χρήματα και κυρίως ‘ενέργεια’.

Πόσο δύσκολο είναι για κάποια/ον το να ξεκινήσει τη ζωή του στο Λονδίνο και ποιες είναι λύσεις που του προσφέρετε;

Θα έλεγα πως δεν είναι καθόλου έυκολη η «άφιξη» και η προσαρμογή στο Λονδίνο, βασικά για τους νέους χωρίς οικονομική άνεση και σίγουρη εργασία, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους συναντούν παρόμοιες και ίσως μεγαλύτερες δυσκολίες από τις δικές μου. Για τη διαμονή καταλήγουμε οι περισσότεροι στη συγκατοίκηση κυρίως απο ανάγκη και όχι επιλογή καθώς το να νοικιάσει κάποιος νεοεισερθείς στο Λονδίνο το δικό του σπίτι χωρίς να συγκατοικήσει φαντάζει όχι απλά δύσκολο αλλά τις περισσότερες φορές ακατόρθωτο. Για να δώσω ένα απλό παράδειγμα, για την ενοικίαση ενός δωματίου σε ένα σπίτι με άλλους 2-3 συγκάτοικους στη ζώνη 2 του Λονδίνου θα χρειαστεί τουλάχιστον 450-500 ευρώ το μήνα.  Μέσω του BrokeinLondon μπορεί κανείς να βρει κάθε χρήσιμη πληροφορία και ιστοσελίδα που θα τον βοηθήσει να ορθοποδήσει.

Από την εμπειρία σας στο Λονδίνο πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να ξεκινήσει κάποια/ος μόνος του,μία επιχείρηση;

Όσον αφορά τις γραφειοκρατικές διαδικασίες τα πράγματα είναι απλά καθώς δεν χρειάζεται η φυσική παρουσία σε κάποιο γραφείο ή αρμόδια αρχή για να ξεκινήσεις μια εταιρία. Μπορείς να κάνεις τα πάντα μέσω του διαδικτύου, την αίτηση για την έναρξη της εταιρίας, τη συμπλήρωση των νομικών εγγράφων κτλ. Μέσω της ιστοσελίδας του HMRC (UK’s customs and tax department) θα βρείς κάθε απαραίτητο έγγραφο για την έναρξη της εταιρίας. Σε περίπτωση δε που δεν επιθυμείς να εμπλακείς με τις παραπάνω διαδικασίες, υπάρχουν εταιρίες οι οποίες, πληρώνοντας ένα σχετικά μικρό αντίτιμο της τάξεως των 150 ευρώ, αναλαμβάνουν τη διευθέτηση κάθε απαραίτητης διαδικασίας εκ μέρους σου.

Αναφορικά με τις δυσκολίες όμως που μπορεί να συναντήσεις ‘τρέχοντας’ την εταιρία μπορώ να πω πως τα πράγματα είναι δυσκολότερα καθώς ώσπου να ξεκινήσει να σου αποφέρει εισόδημα η εταιρία θα πρέπει είτε να βασίζεσαι σε οικονομίες που θα πρέπει να έχεις στην άκρη και που θα σε υποστηρίξουν το πρώτο καιρό ή να δουλεύεις σε κάποια εταιρία ώστε να βγάζεις τα προς το ζην και παράλληλα τον ελεύθερο σου χρόνο να τον αφιερώνεις στην επιχείρησή σου. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω πως είναι πολύ ποιο εύκολο να ξεκινήσεις μια επιχειρηματική δραστηριότητα με συνέταιρους αντί μόνος διότι θα μπορείς να μοιράζεσαι πρώτα απ’ολα τα κόστη, το όλο ρίσκο καθώς και το φόρτο εργασίας.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον, θέλετε να επεκτείνετε την πλατφόρμα με περισσότερες λύσεις;

Υπάρχουν σχέδια για την βελτίωση κάποιων υπαρχόντων λειτουργιών καθώς και δημιουργίας νέων με γνώμονα πάντα την ανάπτυξη και εξέλιξη της πλατφόρμας  καθώς και την ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών των χρηστών και τη διευκόλυνσή τους.

Τι συμβουλές θα δίνατε σε όσους βρίσκονται στην Ελλάδα και σκέφτονται να ζήσουν στο Λονδίνο έστω και για λίγο αλλά το θεωρούν ανέφικτο;

Αν κάποιος σκέφτεται να εγκαταλείψει την Ελλάδα και να κυνηγήσει το όνειρό του στο Λονδίνο θα τον συμβούλευα να κάνει κουράγιο και να μην τα εγκαταλείψει με την πρώτη δυσκολία ή απόρριψη. Θα πρέπει να έχει μεγάλη θέληση, πίστη, γερό στομάχι και τις περισσότερες φορές τη τύχη με το μέρος του. Υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση στους τομείς εργασίας και έυρεση κατοικίας, που είναι άκρως φυσιολογικό να έρθει κάποιος πολλάκις αντιμέτωπος με την απόρριψη, χωρίς να σημαίνει απαραίτητα πως υστερεί σε δεξιότητες. Εάν δεν γνωρίζει καλά τη γλώσσα και έχει ενδοιασμούς ή φοβάται να φύγει από την Ελλάδα, θα τον προέτρεπα πρώτα απ’όλα να προσπαθήσει να εξαντλήσει κάθε πιθανότητα που έχει στην Ελλάδα. Το λέω αυτό γιατί κακά τα ψέματα, εάν μεταναστεύσεις φοβισμένος χωρίς σπίτι, δουλειά και λεφτά σε μια μεγαλούπολη όπως είναι το Λονδίνο είναι πολύ πιθανό με την πρώτη δυσκολία να γυρίσεις πίσω. Κατά την γνώμη μου, η μετανάστευση στο εξωτερικό και ειδικά σε μία μητρόπολη όπως είναι το Λονδίνο θα πρέπει να προέλθει μετά από ώριμη σκέψη. Παρ’όλα αυτά, για κάθε αυθόρμητο και τολμηρό που θα αποφασίσει να εγκαταλείψει τη χώρα χωρίς να έχει πλήρη γνώση της πόλης αλλά και της γλώσσας ευτυχώς υπάρχει το BrokeinLondon.

Βρείτε τους

Website: www.brokeinlondon.com

Join: www.facebook.com/BrokeinLondon

Follow: twitter.com/intent/user?screen_name=BrokeinLondon1

comments powered by Disqus

Impocall

Really useful and simple iOS app to manage your calendar.
15-12-2018 - 08:05
δείτε περισσότερα

Paytouch

POS software to sell, manage and grow your business.
15-12-2018 - 08:02
δείτε περισσότερα

RaterFox for Chrome 2.0

The must-have Chrome extension for movie hunters
15-12-2018 - 08:01
δείτε περισσότερα

PowerSong

Find which songs make you run or cycle faster!
15-12-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα

ListWithMe

Create and share editable lists in iMessage
15-12-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα

Visibly

Nurture a culture of employee advocacy
15-12-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα

Responsive Design Checker

Check how responsive is your website across device sizes
15-12-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα

Git Butler

Automate GitHub pull request & issue workflows
15-12-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα

SnoozYe

Put Kanye West news to sleep 😴
15-12-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα

Kodi King

Board game of strategy played between friends, family & kids
15-12-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα