Αλέξης Δημητρόπουλος-Δημήτρης Κοντάκης-Μιχάλης Ζαρογιάννης

Start now! Οι ευκαιρίες έρχονται αργά ή γρήγορα αλλά φεύγουν γρηγορότερα. The early bird gets the worm!


Δημοσίευση : 2012-06-01

H Cognitive Space αναπτύσσει, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ένα δίκτυο από οργανισμούς έντασης γνώσης μέσω του οποίου προωθούμε την ανάπτυξη συνεργασιών και βοηθάμε τους οργανισμούς αυτούς να συμμετάσχουν σε καινοτόμα έργα και να αναπτυχθούν ανάλογα πάντα με το profile, τις ικανότητες και τις ανάγκες τους.

Λίγα λόγια για εσάς (σύντομο Βιογραφικό)

H Cognitive Space είναι μια εταιρεία με αντικείμενο την έρευνα και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στους τομείς της διοίκησης γνώσης, της επιχειρηματικότητας και της διοίκησης καινοτομίας. Ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2012 από τους Αλέξη Δημητρόπουλο, Δημήτρη Κοντάκη και Μιχάλη Ζαρογιάννη.  Αν και οι τρεις τους έχουν ως κοινό παρονομαστή στις σπουδές τους τον ευρύτερο τομέα των οικονομικών και του management, οι διαφορετικές εξειδικεύσεις τους συνθέτουν το μωσαϊκό των ικανοτήτων που απαιτείται σήμερα για την ευημερία στον επιχειρηματικό κυκεώνα. Ενδεικτικά, το ακαδημαϊκό υπόβαθρο της εταιρείας περιλαμβάνει Διοίκηση Επιχειρήσεων και Τεχνολογία και Χρηματοοικονομικές Εφαρμογές από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΑΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας ενισχυμένες από  μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στη Διοίκηση Γνώσης και Καινοτομίας στο University of Manchester και του Διεθνούς Marketing και Branding στο Lund University στη Σουηδία. Τα μέλη της έχουν εμπειρία στη συμμετοχή και διαχείριση Ευρωπαϊκών projects,  στο χρηματιστηριακό και τον ερευνητικό τομέα.

Στην Cognitive Space έχουμε θέσει τρεις σταθερές  που αποτελούν προσωπικά πιστεύω μας και διέπουν τη φιλοσοφία της εταιρείας: «Know, Share, Innovate». Τρεις λέξεις που καθόρισαν το όραμα της εταιρείας: Την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας μέσω της ανάπτυξης συνεργιών και της αποτελεσματικής διοίκηση γνώσης. Η Cognitive Space εμπλέκεται σε μια σειρά καινοτόμων / ερευνητικών έργων που αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Λογότυπο Εταιρείας, URL, και λίστα με τις κύριες Υπηρεσίες/ Προϊόντα

Το URL της εταιρείας μας είναι: http://www.cognitivespace.gr

Οι κυριότερες Υπηρεσίες που παρέχουμε είναι:

  • Συμβουλευτικές υπηρεσίες και έρευνα στον τομέα του Knowledge Management.
  • Συμβουλευτικές υπηρεσίες προσανατολισμένες σε νέους επιχειρηματίες και start ups (πχ κατάρτιση business plan, μελέτες για εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων/επιχορηγήσεων, διαμόρφωση κατάλληλου business model για επιτυχή είσοδο στην αγορά  κτλ)
  • Υπηρεσίες συμβούλων επιχειρήσεων
  • Υπηρεσίες Project Management, υποστήριξη για την προετοιμασία προτάσεων  και τη συμμετοχή σε EU projects (FP7 κτλ)

Γιατί αποφασίσατε να ξεκινήσετε μια δραστηριότητα μόνος/η σας

Και τα τρία μέλη της Cognitive Space είχαν στο πίσω μέρος του μυαλού τους τη δημιουργία κάτι δικού τους  «sooner or later». Μέσα από μια σειρά συζητήσεων άρχισε να αποκαλύπτεται το κενό της Διοίκησης Γνώσης στο συμβουλευτικό τομέα και γενικότερα της ανάγκης ενός boost για νέους επιχειρηματίες και startups. Οπότε έχουμε να κάνουμε με περίπτωση επιχειρηματικότητας ως αποτέλεσμα ευκαιρίας και όχι ανάγκης όπως συχνά συμβαίνει, ιδιαίτερα εν μέσω κρίσης και με την ανεργία στα ύψη. Το ρίσκο ήταν ακόμα μεγαλύτερο καθώς είχαμε ήδη δουλειές πάνω στο αντικείμενό μας, αλλά αποφασίσαμε να το πάρουμε. Ευτυχώς από όσο βλέπουμε ολοένα και πιο πολλοί τολμούν να επιχειρήσουν. Πολύ ευχάριστο επίσης που πολλοί νέοι, ακόμη και από το φοιτητικό στάδιο αποφασίζουν να συμμετάσχουν είτε σε διαγωνισμούς είτε να επιχειρήσουν κατευθείαν. Είναι άτομα που θέλουμε πολύ να συνεργαστούμε μαζί τους. Η επιχειρηματικότητα έχει μια διάσταση βαθιά κοινωνική πέρα από οικονομική. Αφήνοντας λοιπόν στην άκρη το κομμάτι που έχει να κάνει με το κέρδος θεωρούμε πως η επιχειρηματικότητα έχει τη δυνατότητα  να διαμορφώσει ανθρώπους και συλλογικότητες που μπορούν να ωθήσουν μπροστά την τεχνολογία, την κοινωνία και γιατί όχι να επουλώσουν το τραυματισμένο image της χώρας. Κι εμείς θέλουμε να είμαστε μέρος της προσπάθειας αυτής.

Τι συμβουλές δίνετε για τους νέους επιχειρηματίες out there!

Χωρίς να θεωρούμε ότι κάποια από αυτές τις συμβουλές έχει κάποιο ιδιαίτερο βάρος σε σχέση με τις υπόλοιπες πιστεύουμε ότι αυτά είναι μερικά πράγματα που ο εν δυνάμει ή εν ενεργεία νέος επιχειρηματίας πρέπει να (έχει) λάβει σοβαρά υπόψιν του.

1) Start now! Οι ευκαιρίες έρχονται αργά ή γρήγορα αλλά φεύγουν γρηγορότερα. The early bird gets the worm!

2) Σε άμεση συνάρτηση με το προηγούμενο, οι συνθήκες δε θα είναι ποτέ ιδανικές. Παραγκωνίστε αφορμές και δικαιολογίες, πιστέψτε στην ιδέα και τον εαυτό σας και τα περισσότερα προβλήματα θα τα κάμψετε ευκολότερα από ότι νομίζετε.

3) Στήστε προσεχτικά το επιχειρηματικό μοντέλο σας. Αποφασίστε και κατανοήστε τι προσφέρετε, σε ποιον και κυρίως τον τρόπο με τον οποίο προσφέρετε αξία!

4) Έχετε τουλάχιστον ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Οι αποστάσεις έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί και οι αγορές είναι πιο προσβάσιμες από ποτέ. Οι συνεργασίες με οργανισμούς άλλων χωρών ενδείκνυνται όχι μόνο για την αύξηση της κερδοφορίας αλλά και για την ανταλλαγή know how και εμπειριών.

5) Build your team. Πλαισιωθείτε από τα κατάλληλα άτομα. Εμπιστοσύνη, κοινό όραμα και ιδανικό πάντρεμα ικανοτήτων είναι ακρογωνιαίοι λίθοι για μια αγαστή και επιτυχημένη συνεργασία.

6) Fall down seven times, get up eight. Μη φοβάστε την αποτυχία. Είναι εξίσου σημαντική με την επιτυχία αρκεί να παίρνετε τα σωστά μαθήματα και να χρησιμοποιείτε τη γνώση αυτή προς όφελος σας.

7) Τέλος, θα σας προτείναμε να ακολουθήσετε τη φιλοσοφία που ακολουθούμε κι εμείς. «Φτιάξτε την εταιρεία για την οποία θα θέλατε να δουλεύετε». Τόσο από άποψη αντικειμένου όσο και από άποψη οργάνωσης και περιβάλλοντος. Μόνο έτσι θα μπορέσετε να δώσετε όλες σας τις δυνάμεις σε αυτή σας την προσπάθεια, να κάνετε τους γύρω σας (εντός και εκτός της επιχείρησης) να πιστέψουν στο όραμά σας και να το στηρίξουν και τέλος, αλλά εξ’ ίσου σημαντικό, μόνο έτσι θα νιώθετε γεμάτοι από αυτό που κάνετε. Τολμήστε το.

H Cognitive Space

H Cognitive Space αναπτύσσει, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ένα δίκτυο από οργανισμούς έντασης γνώσης μέσω του οποίου προωθούμε την ανάπτυξη συνεργασιών και βοηθάμε τους οργανισμούς αυτούς να συμμετάσχουν σε καινοτόμα έργα και να αναπτυχθούν ανάλογα πάντα με το profile, τις ικανότητες και τις ανάγκες τους.  Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω email (info@cognitivespace.gr) ή να μας βρει στις σελίδες μας στο facebook, το twitter και το linkedin. Φυσικά η συμμετοχή σε αυτό το δίκτυο δεν σημαίνει την ανάληψη κάποιων υποχρεώσεων από τη μεριά σας. Απλώς όταν υπάρξει η κατάλληλη ευκαιρία θα σας ενημερώσουμε για αυτή και αν ενδιαφέρεστε θα δούμε τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσετε να την εκμεταλλευτείτε μέσω του δικτύου μας. Το σημαντικό είναι να μπορέσουμε να ανοίξουμε ειλικρινείς διόδους επικοινωνίας και να οικοδομήσουμε για όλα τα μέλη του δικτύου ένα περιβάλλον συνεργασίας και ανταλλαγής ιδεών.

Είστε σχετικά νέοι σε ηλικία, πιστεύετε πώς έχετε τις γνώσεις και την εμπειρία που χρειάζεται για να βοηθήσετε άλλους νέους επιχειρηματίες? Πώς θα κερδίσετε την εμπιστοσύνη τους?

Αντιπροσωπεύουμε μια νέα γενιά επιχειρηματιών η οποία έχει τις γνώσεις και την κατάλληλη νοοτροπία για να βοηθήσει τις σύγχρονες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα αυτές που δραστηριοποιούνται σε κλάδους έντασης γνώσης. Είμαστε άνθρωποι εξοικειωμένοι με το νέο περιβάλλον και με τις δυνατότητες που δίνουν οι νέες τεχνολογίες και αυτή την εμπειρία θέλουμε να μεταφέρουμε στους συνεργάτες μας. Παράλληλα οι παραστάσεις και οι επαφές μας με το εξωτερικό μας δίνουν μια σημαντική τεχνογνωσία την οποία έχουμε να προσφέρουμε.

Όσων αφορά την κατάκτηση της εμπιστοσύνης των συνεργατών μας, θα ήταν ίσως πιο εύκολο απλά να μιλήσουμε για τις γνώσεις μας και την εργασιακή μας εμπειρία ως τώρα σε παρόμοια πόστα σε άλλες επιχειρήσεις, ωστόσο εμείς πιστεύουμε ότι η εμπιστοσύνη είναι κάτι που χτίζεις κατά τη διάρκεια μιας συνεργασίας μέσα από την ποιότητα της δουλειάς σου και τα αποτελέσματά της.  Με βάση αυτούς τους δύο άξονες ζητάμε από τους συνεργάτες μας να μας κρίνουν και μέχρι τώρα είμαστε ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση που βρίσκουμε.

Τελευταία ακούγονται πολλά για τούς νέους στην Ελλάδα και για το κατά πόσο η νέα γενιά Ελλήνων είναι διατεθειμένη να δουλέψει σκληρά, οργανωμένα και αποδοτικά. Πιστεύετε ότι οι νέοι μας διαθέτουν καταρχάς την όρεξη αλλά και τα εφόδια για να «εισβάλλουν» σ

Η νεολαία βρίσκεται κατά κάποιο τρόπο στο μέσο μιας διελκυστίνδας: από τη μία εκθειάζεται (ίσως υπερβολικά) για τις γνώσεις και τις ικανότητές της και από την άλλη αντιμετωπίζεται ως καλομαθημένη και που αναζητά την εύκολη λύση. Η αλήθεια, όπως συμβαίνει συνήθως, βρίσκεται κάπου στη μέση και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Εμείς πιστεύουμε ότι η νέα γενιά -και μιλάμε κυρίως για άτομα κοντά στη δική μας ηλικία- σε μεγάλο ποσοστό έχει τόσο την όρεξη και τη διάθεση όσο και τις ικανότητες για να ανταπεξέλθει με επιτυχία. Αυτό αντικατοπτρίζεται σε ένα βαθμό και από τον αριθμό των ατόμων που είτε επιθυμούν να φύγουν ή φεύγουν από τη χώρα για να ξεφύγουν από τις αγκυλώσεις του συστήματος (διαφθορά, έλλειψη επαγγελματισμού και οργάνωσης, έλλειψη οράματος) και επειδή θέλουν να τους δοθεί η ευκαιρία να προσφέρουν αυτά που μπορούν. Έχουμε νεολαία με υψηλό γνωσιακό κεφάλαιο που ευτυχώς δείχνει σημάδια απομάκρυνσης από τη νοοτροπία που είχε καθιερωθεί από παλαιότερες γενιές.

Υπάρχει αξιοκρατία στην Ελλάδα? Τι συμβουλή θα δίνατε στά νέα παιδιά για την αντιμετώπιση της κρίσης?

Θα λέγαμε ότι δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό δεν υπάρχει αξιοκρατία και είναι από τα πράγματα που σαφώς και πρέπει να αλλάξουν. Ωστόσο η συμβουλή που θα δίναμε συνδέεται λίγο και με την προσωπική μας εμπειρία. Με πολύ επιμονή και όραμα, αυτές οι «τρικλοποδιές» μπορούν να αποφευχθούν. Η θέση μας αυτή αναδεικνύεται στην πράξη από το γεγονός ότι και εμείς θα μπορούσαμε να έχουμε μείνει στο εξωτερικό μετά τις εκεί σπουδές μας, αλλά πιστεύουμε στην προοπτική της χώρας, αρκεί βεβαίως να γίνει δουλειά από όλους μας προς τη σωστή κατεύθυνση.

comments powered by Disqus

Fight4.fun

Fight4.fun is an .io styled RTS browser based game.
16-12-2018 - 08:56
δείτε περισσότερα

Link2Sheet

From LinkedIn to Google Sheets!
16-12-2018 - 08:55
δείτε περισσότερα

Quitopia

A motivation + tracker + journal to quit bad habits
16-12-2018 - 08:53
δείτε περισσότερα

Netflix Classic

A chrome extension to fix the Netflix online experience
16-12-2018 - 08:48
δείτε περισσότερα

JW Player

The most powerful and flexible video platform.
16-12-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα

Factourism

Bringing you the most fascinating facts of our world
16-12-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα

Manga Train

First Manga Reader app for macOS
16-12-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα

Impocall

Really useful and simple iOS app to manage your calendar.
15-12-2018 - 08:05
δείτε περισσότερα

Paytouch

POS software to sell, manage and grow your business.
15-12-2018 - 08:02
δείτε περισσότερα

RaterFox for Chrome 2.0

The must-have Chrome extension for movie hunters
15-12-2018 - 08:01
δείτε περισσότερα