Νίκων Μάρρας

Η ανυσηχία παράγει σκέψη και η σκέψη δημιουργεί.


Δημοσίευση : 2012-01-01

Η ΙΒΒΑΝΚ -Τράπεζα Επιχειρηματικών Ιδεών, αποτελεί απο μόνη της μία καινοτομία. Στόχος της είναι να ενώσει την ΙΔΕΑ με το ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Στις μέρες μας, πολλές ιδέες δεν υλοποιούνται επειδή δεν υπάρχει το απαραίτητο κεφάλαιο. Η IBBANK δημιούργησε ένα think tank καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών και Business Plan, με σκοπό να αξιοποιηθούν απο εταιρείες κι επενδυτές.

Λίγα Λόγια για τον Νίκων

Ο Νίκων Μάρρας , σπούδασε Διοιήκηση Επιχειρήσεων  στην Αθήνα . Από τα τέλη του 1999 , ως φοιτητής ακόμα ,  βρίσκεται στο χώρο των επενδύσεων , Διεύθυνση Επενδύσεων ΕΤΕ για όλο το 2000 . Ως ανύσηχο πνεύμα πάντα  , πέρασε από μεγάλες εταιρίες των επενδύσεων και της ασφαλιστικής αγοράς για τα έτη 2001 και 2002.

Από το 2003 , ακολουθεί το ελεύθερο επάγγελμα , δημιουργόντας την επιχείρηση παροχής Managment NIKMA .

Ένας από τους βασικούς σταθμούς στην πορεία του αποτελεί η εταιρεία ΝΗΡΗΙΣ Α.Ε. , με την οποία πορεύτηκε για 4 χρόνια 2007 – 2011.

Σχετικά με την ΙΒΒΑΝΚ

Η ΙΒΒΑΝΚ δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2010 σαν ιστότοπος , και από τον Οκτώβριο του 2011 έχει και φυσική έδρα.

www.ibbank.gr

Υπηρεσίες :

1. Αξιολόγηση & κοστολόγηση Επιχειρηματικής Ιδέας

2. Έρευνα Αγοράς

3. Δημιουργία Επιχειρηματικού Πλάνου

4. Δημιουργία Marketing Plan και Στρατηγικού Σχεδιασμού

5. Αξιολόγηση Ευκαιριών

6. Δημιουργία Επενδυτικού Προφίλ

7. Κατοχύρωση Πατέντας & Σήματος

Λίγα λόγια για την δημιουργία της ΙΒΒΑΝΚ

Η ανυσηχία και η αβεβαιότητα της Ελληνικής αγοράς , ήταν και είναι πάντα οδηγός στις επιλογές μου και στις αποφάσεις για το επόμενο βήμα .

Σε μια χρονική στιγμή που οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη , αποφάσισα να κάνω το αντίθετο . Να δημιουργήσω μια νέα δραστηριότητα , την Τράπεζα Επιχειρηματικών Ιδεών . Έτσι , ξεκίνησε σε πειραματικό στάδιο τον Απρίλιο του 2010 , να λειτουργεί μέσω διαδικτύου και λίγους μήνες πριν , να δημιουργηθεί και η φυσική της έδρα.

Η Τράπεζα Επιχειρηματικών Ιδεών , ήταν ένα όραμα που υπήρχε πάντα από τα φοιτικά χρόνια . Τώρα πιστεύω  περισσότερο από ποτέ  σ αυτό.

Οι Νέοι έλληνες αυτή τη στιγμή , έχουν τις περισσότερες ευκαιρίες να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση. Η εποχή αναγκάζει πολλούς να ξεχάσουν τη θέση στο Δημόσιο  και την εξασφάλιση που πιθανότατα ,  να έδινε , ακόμα και μια θέση σε μια ιδιωτική επιχείρηση.

Η χρηματοδότηση των τραπεζών , για μια υπό σύσταση επιχείρηση , είναι πολύ δύσκολη τα δύο τελευταία χρόνια . Η διεκδίκηση μια δημόσιας επιχορήγησης , έχει να αντιμετωπίσει τη δυσλειτουργεία του Ελληνικού κράτους , ο χρόνος αξιολόγησης που απαιτείται είναι σχετικά μεγάλος , και ο κίνδυνος να μην αποτελεί η ιδέα καινοτομία μετά την έγκριση ακόμα μεγαλύτερος. Με λίγα λόγια λοιπόν , σε μια χώρα σαν την Ελλάδα μας , ο κάτοχος μιας καινοτόμας επιχειρηματικής ιδέας , που δε διαθέτει το κεφάλαιο για την υλοποίηση της δεν έχει μέλλον.

Όλα αυτά τα παραπάνω , μου δημιούργησαν την ιδέα , για την δημιουργία της Ι.Β.ΒΑΝΚ , την Τράπεζα Επιχειρηματικών Ιδεών .

Η ΙΒΒΑΝΚ -Τράπεζα Επιχειρηματικών Ιδεών, αποτελεί απο μόνη της μία καινοτομία. Στόχος της είναι να ενώσει την ΙΔΕΑ με το ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Στις μέρες μας, πολλές ιδέες δεν υλοποιούνται επειδή δεν υπάρχει το απαραίτητο κεφάλαιο. Η IBBANK δημιούργησε ένα think tank καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών και Business Plan, με σκοπό να αξιοποιηθούν απο εταιρείες κι επενδυτές.

Το Κεφάλαιο αναμφισβήτητα αποτελεί τον έναν απο τους τρεις συντελεστές παραγωγής, είναι η κινητήριος δύναμη και το μέσο υλοποίησης κάθε ΙΔΕΑΣ.  Για το λόγο αυτό ,  δημιουργούμε συνεχώς μικρές ομάδες επενδυτών,  με κεφάλαια που στρέφονται σε εξειδικευμένες επιχειρηματικές ιδεές, και που είναι διατεθιμένοι να επενδύσουν το κεφάλαιο τους εαν η επιχειρηματική ιδέα ή το επιχειρηματικό  πλάνο  είναι καινοτόμο και θεωρούν πώς υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες για την ανάπτυξη του.

Μέχρι τώρα η Τράπεζα μας έχει αναλάβει πάνω από 50 ιδέες τις οποίες επεξεργάζεται , και ταυτόχρονα εκπροσωπέι για την ώρα , κεφάλαια προς επένδυση συνολικού ύψους σχεδόν ενός εκκατομυρίου ευρώ . Πρόσφατα υλοποίησε το expobusiness.eu .

Τα σχέδια μας  για το 2012 είναι να υλοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ιδέες , τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Ποιός είναι ο λόγος που αποφάσισες να ξεκινήσεις δραστηριότητα μόνος σου?

Κάθε ιδέα , πάντα υλοποιείται πιο αποδοτικά , όταν την πιστεύουμε  εμείς οι ίδιοι . Όταν ο στόχος γίνει όνειρο , τότε το όνειρο γίνεται πραγματικότητα.  Πολλές φορές , καθώς συζητούσα με πολλούς από το χώρο της επιχειρηματικότητας , είτε επιχειρηματίες είτε επενδυτές , στο άκουσμα της ιδέας μου δεν τολμούσαν να κάνουμε μαζί το επόμενο βήμα για την υλοποίηση της . Σίγουρα είναι κάτι που ήταν εκός των υπάρχοντων επιχειρηματικών φορέων , γεγονός που δημιουργεί φόβο κι εμπεριέχει υψηλό ρίσκο , με πιθανότητα αποτυχίας . Οι παλιοί έλεγαν , η αρχή είναι το ήμισι του παντώς , και η αρχή έχει ήδη γίνει , ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ , αυτό που μένει είναι να διατηρηθούμε.

Ο λόγος που αποφάσισα να δραστηριποιηθώ μόνος , ειδικά στο συγκεκριμένο κομμάτι την ΙΒΒΑΝΚ , είναι ένας και μοναδικός . Το Π Ι Σ Τ Ε Υ Α !

Δυσκολίες πάντα θα υπάρχουν και πολύ περισσότερο θα υπάχρει πάντα ένας λόγος για να μην το κάνεις. Ποτέ δε θα έρθει η κατάλληλη στιγμή αν εσύ δεν τη φέρεις.

Τι συμβουλές θα έδινες στους νέους?

Κάθε νέος , θα πρέπει να σκέφτεται και να τολμά , να επιχειρεί . Ένας λόγος , πάντα κατά την άποψη μου , που η χώρα δεν έχει εξελιχθεί , είναι ότι το σύστημα έμαθε τους νέους να μην ρισκάρουν.

Η ανυσηχία παράγει σκέψη και η σκέψη δημιουργεί.

Απευθυνόμενους σε όλες και όλους που σκέφτονται να επιχειρήσουν , ας σκεφτούν πρώτα τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει τους ίδιους ως διαφορετικούς. Τι είναι αυτό που θα πρέπει να έχουν για να πετύχουν . Αν βρουν 10 λόγους για τα παράπνω  , τότε θα πρέπει να είναι σίγουροι για τον εαυτό τους.

Για μια επιχειρηματική δράση , απαιτούνται γνώση , εμπειρία , επικοινωνία και τσαγανό.

Εμείς οι Έλληνες είναι γνωστό (πιστεύω) πως από ιδέες έχουμε πολλές. Που πάσχουμε όμως πιστεύεις?

Είναι πράγματι αλήθεια, ότι εμείς οι Έλληνες, έχουμε πάρα πολλές και αρκετά έξυπνες ιδέες. Τον τελευταίο χρόνο, έχω δεχτεί πολλά μέηλ με αρκετές έξυπνες ιδέες, από πολλά νέα παιδιά.

Το άσχημο σε όλο αυτό το θέμα είναι, ότι υστερούμε στην υλοποίηση. Άλλες φορές λόγο έλλειψης κεφαλαίου, άλλες φορές λόγο έλλειψης αυτοπεποίθησης, γιατί οι ίδιοι ενώ γνωρίζουν ότι είναι πολύ καλή ιδέα, δεν πιστεύουν στην υλοποίηση της, και τέλος τις περισσότερες φορές γιατί υπάρχει τεμπελιά.

Η τεμπελιά μας είναι αυτή που δεν μας αφήνει, να αξιοποιούμε τις ιδέες μας, έχουμε έφεση στα κήρυγμα, στην ανάπτυξη θεωριών όχι όμως στην εργασία.

Ο Έλληνας, δεν έχει μάθει να εργάζεται για να είναι παραγωγικός και πολύ περισσότερο δεν έχει μάθει να συν-εργάζεται.

Πως βλέπεις τον επιχειρηματικό χώρο το 2012? Ποιοι θα τα καταφέρουν? Πρέπει μια οργανωμένη εταιρεία να ανησυχεί? Τι πρέπει να προσέξει?

Το 2012,  είναι μια χρονιά όπως όλες οι άλλες. Ότι και να γίνει , ακόμα και το χειρότερο γεγονός, δεν νομίζω ότι κάποιος από εμάς πιστεύει, ότι αγορά θα σταματήσει να λειτουργεί ή ότι δεν θα υπάρχει επιχειρηματικότητα .

Το επιχειρηματικό περιβάλλον σίγουρα επηρεάζεται από διάφορους συντελεστές, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν σταματά να υπάρχει και να λειτουργεί.

Εκφράζοντας λοιπόν, τη δική μου εκτίμηση, το 2012 θα είναι μια χρονιά ανόδου κι ανάδειξης για όσους τολμήσουν. Η ζωή είναι ένας κύκλος, κάθε φορά που κλείνει, ανοίγει ένας νέος.

Η ανησυχία δεν έχει σχέση με την οργάνωση. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις που είναι καλά οργανωμένες , αλλά ο κλάδος τους έχει πολύ μεγάλη πτώση.

Επιχειρήσεις που είναι ευέλικτες και μπορούν να προσαρμόζονται, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, είναι αυτές  που θα καταφέρουν να επιβιώσουν.

Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα είχε κληροδοτημένες επιχειρήσεις, καιρός λοιπόν να δημιουργηθούν επιχειρήσεις  νέας γενιάς.

Κάθε επιχείρηση , πρέπει να είναι προσεκτική , ειδικά σε θέματα που έχουν σχέση με την ρευστότητα της, η εποχή μας επιβάλει να λειτουργούμε με αυστηρότητα στη διακίνηση των προϊόντων ή των υπηρεσιών και οι εισπράξεις να είναι άμεσες. Είναι προτιμότερο να έχεις λιγότερους πελάτες με σίγουρα έσοδα.

Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρχει πάντα η πρόβλεψη για την εναλλακτική επιλογή σε κάθε περίπτωση, είτε αυτό λέγεται νέα αγορά, είτε νέο προϊόν η υπηρεσία.

comments powered by Disqus

FOR DAYS

Order Tees. Refresh Whenever. We Handle the Rest.
16-11-2018 - 23:17
δείτε περισσότερα

Case Law Access Project

6.5 million state and federal cases dating back to 1600s
16-11-2018 - 12:06
δείτε περισσότερα

Ranorex Studio

All-in-one test automation
16-11-2018 - 11:08
δείτε περισσότερα

GitScrum

Project management tool for agile teams.
16-11-2018 - 10:52
δείτε περισσότερα

40 Lessons from 40 Years of Apple Ads

The Ads that Helped Apple Reach a $1T Market Cap 💰💰
16-11-2018 - 10:30
δείτε περισσότερα

Job Board Fire

Create a free Job Board for your company
16-11-2018 - 10:23
δείτε περισσότερα

Puppy Cube

Interactive Touchscreen Projector
16-11-2018 - 10:10
δείτε περισσότερα

Income Rankings

Find the Best Methods to Make Money Online 🤑
16-11-2018 - 09:21
δείτε περισσότερα

Typito for Teams

Create stunning text videos with your team
16-11-2018 - 08:43
δείτε περισσότερα

Github Trending Plus

An experimental Github/trending user interface
16-11-2018 - 08:30
δείτε περισσότερα