Κωνσταντίνος Παναγούλης

Όλα είναι αλληλένδετα και πολύπλοκα στο επιχειρείν και ο μόνος τρόπος για να τα καταφέρουμε ως επιχειρήσεις είναι να βρούμε την αρχή του κουβαριού και να το ξετυλίγουμε σιγά – σιγά.


Δημοσίευση : 2011-10-01

Πες μας λίγα πράγματα για εσένα και τη Fetch it!

Η καταγωγή μου είναι από τη Λάρισα και συγκεκριμένα τη Νίκαια, όπου και έζησα τα πρώτα χρόνια της ζωής μου μέχρι και την εφηβεία.

Στα 18 μου ξεκίνησα τις σπουδές μου στο Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά ως Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης και συνέχισα και για το Μεταπτυχιακό μου Δίπλωμα στον τομέα Συστημάτων Παραγωγής.

Τα τελευταία 4 χρόνια εργάστηκα σε πολυεθνική εταιρία ως σύμβουλος επιχειρήσεων και στη συνέχεια ως Project Manager με αντικείμενο την αύξηση της παραγωγικότητας, την οργάνωσης λειτουργίας των επιχειρήσεων, την εκπαίδευση στελεχών-προϊσταμένων κ.α.

Τους τελευταίους 3 μήνες έχω ξεκινήσει την προσπάθεια για τη δημιουργία μιας εταιρίας παροχής υπηρεσιών με στόχο την εξυπηρέτηση κυρίως ατόμων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καθημερινότητά τους για διάφορους λόγους (π.χ. ηλικιωμένους, ΑμεΑ, μετανάστες) και όχι μόνο, στη διεκπεραίωση καθημερινών εργασιών και δραστηριοτήτων ρουτίνας, όπως πληρωμή λογαριασμών, διανομή αγορών και ειδών απαραίτητων για ένα νοικοκυριό αλλά ακόμη και την εκτέλεση διεκπεραιώσεων όπως η έκδοση βεβαιώσεων & πιστοποιητικών, καθώς και διεκπεραιώσεις αναφορικά με τις ΔΕΚΟ (επανασύνδεση ρεύματος, αλλαγή στοιχείων στο λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ κ.α.). Όλα αυτά φυσικά θα πρέπει να πραγματοποιούνται με τη χαμηλότερη δυνατή τιμή και την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση για τον πελάτη.

Όνομα ΕπιχείρησηςFetchit – Home Deliveries (http://www.fetchit.gr/)

Κύριες υπηρεσίες:

Υπηρεσίες Μικροδιανομής

  • Αποστολές – παραλαβές εγγράφων ή δεμάτων μέσα στην πόλη
  • Αποστολές – παραλαβές εγγράφων ή δεμάτων προς και από οπουδήποτε μέσω των ΕΛΤΑ
  • Αποστολές δώρων, ευχετήριων καρτών και λουλουδιών
  • Αποστολές ακόμα και φαγητού σε συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα

Υπηρεσίες αγορών

  • Μεταφορά των καθημερινών αγορών σας στο σπίτι σας
  • Μεταφορά άμεσα φάρμακων από το πλησιέστερο εφημερεύον φαρμακείο
  • Αγορές της τελευταίας στιγμής από περίπτερο ή ψιλικατζίδικο της γειτονιάς σας (τσιγάρα, εφημερίδες, τρόφιμα κλπ)
  • Μεταφορά στο γραφείο σας γραφική ύλη, αναλώσιμα, βιβλία

Υπηρεσίες πληρωμών

Πληρωμή οποιουδήποτε λογαριασμού σας εμπρόθεσμο ή εκπρόθεσμο χωρίς να βγείτε από το σπίτι ή επιχείρησή σας, κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο

Υπηρεσίες Διεκπεραιώσεων

Έκδοση βεβαιώσεων ή πιστοποιητικών (π.χ. έκδοση κλειδάριθμου, θεώρηση βιβλιαρίου ασθενείας κλπ) από Δημόσιες Υπηρεσίες και Φορείς όπως Εφορίες, Ασφαλιστικά Ταμεία, Τράπεζες κλπ;

Γιατί αποφάσισες να ξεκινήσεις μια δραστηριότητα μόνος σου;

Την επιλογή μου αυτή την οφείλω κατά πρώτον στο ότι από νωρίς κατάλαβα ότι θα μου είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να ασχοληθώ μόνο με μια δουλειά στη ζωή μου και ίσως ο μόνος τρόπος να το πετύχω αυτό θα ήταν να ξεκινήσω κάτι δικό μου έτσι ώστε να μπορώ να ασχολούμαι και άλλες δραστηριότητες παράλληλα.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι πιστεύω ότι η εργασία θα πρέπει να προσφέρει σε κάποιον κάτι περισσότερο από χρήματα και προοπτικές καριέρας, θα πρέπει να προσφέρει ηθική ικανοποίηση και αυτό το αίσθημα της προσφοράς  δεν μπορώ να πω ότι το λάμβανα στις προηγούμενες δουλειές μου.

Τέλος, επεκτείνοντας λίγο την ερώτησή σας, θα έλεγα ότι η ίδια η εποχή μου έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσω κάτι δικό μου. Η εργασιακή ανασφάλεια, το άγχος της απόλυσης, η ψυχολογική πίεση για περισσότερες ώρες εργασίας άνευ αποδοχών και γενικά όλες αυτές οι άσχημες συνθήκες που πλέον βιώνει ο κάθε εργαζόμενος στη χώρα, με έκαναν να σκεφτώ ότι το μέλλον μου δεν βρίσκεται σε κάποια άλλη εταιρία, αλλά στη δική μου.

Τι συμβουλές δίνεις στους νέους επιχειρηματίες out there!?

Η αλήθεια είναι ότι και εγώ νέος επιχειρηματίας θεωρούμαι οπότε δεν θα έλεγα ότι η εμπειρία μου με βοηθάει ιδιαίτερα να απαντήσω στην ερώτηση αυτή. Παρόλα αυτά θα επεκταθώ σε δύο-τρία πράγματα που μου έκαναν εντύπωση εξαρχής σ’ αυτή μου την προσπάθεια.

Καταρχήν το δύσκολο δεν μου ήταν να ξεκινήσω με μια νέα ιδέα, ιδέες υπήρχαν πολλές τα τελευταία χρόνια. Το δύσκολο ήταν να αφήσω πίσω τη σιγουριά και τη βεβαιότητα που μου προσέφερε η μέχρι τότε εργασία μου. Όποτε κάποιος που θέλει να κάνει μια νέα αρχή θα χρειαστεί να προετοιμαστεί επαρκώς για τις αλλαγές που θα συμβούν στη ζωή του, εννοώ οικονομικά και ψυχολογικά.

Η δεύτερη δυσκολία που αντιμετώπισα ήταν η εύρεση συνεργατών. Βγαίνοντας έξω στην αγορά κατάλαβα τη διαφορά του έχω μια καλή ιδέα με το να την παρουσιάσω και να την «πουλήσω» στον συνεργάτη ή τον τελικό πελάτη. Αυτό σημαίνει ότι έπρεπε να γίνω εγώ ο ίδιος, πωλητής της ιδέας μου και μάλιστα καλός έτσι ώστε να μπορέσω να πείσω και τους υπόλοιπους να συμμετέχουν.

Τρίτον, μεγάλο ρόλο στην επιτυχία του όλου εγχειρήματος παίζει η προώθηση της επιχείρησης. Υπάρχουν πολλές κατευθύνσεις και διαφορετικοί τρόποι διαφήμισης σήμερα. Η κλασική κατεύθυνση που επεκτείνεται από την απλή διανομή φυλλαδίων έως τις εφημερίδες, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Επίσης σημαντικό ρόλο αρχίζει να διαδραματίζει σιγά-σιγά και το internet marketing. Είναι σημαντικό λοιπόν εξαρχής να επιλεγούν οι σωστές μεθοδολογίες προώθησης της επιχείρησης βάσει του αντικειμένου, του target group, κλπ.

Τελειώνοντας, θέλω να πω σε οποιοδήποτε είτε έχει στο μυαλό του μια ιδέα και θέλει να την υλοποιήσει, είτε βρίσκεται ήδη στο στάδιο της υλοποίησης να μην φοβηθεί να προχωρήσει γιατί ρισκάροντας εάν έχει όντως αρκετά να χάσει έχει και πολύ περισσότερα να κερδίσει.

Καλή επιτυχία σε όλους!!!

Τι έχεις να πεις για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα σήμερα? Σου έχει περάσει από το μυαλό να πας σε άλλη χώρα? Αν μείνεις, γιατί μένεις? Σε τι ελπίζεις?

Το γεγονός ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα είναι γνωστό και ορατό πλέον σε όλους. Εάν το δούμε όμως από επιχειρηματικής άποψης οι δυσκολίες υπήρχαν και θα υπάρχουν εωσότου γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές. Η τεράστια γραφειοκρατία, η υψηλή φορολογία των επιχειρήσεων, οι «κλειστές» αγορές, η ελάχιστη μέριμνα για την υποστήριξη της νεανική επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας είναι κάποια από τα προβλήματα που εννοώ και που το κράτος είτε δεν κάνει κάτι, είτε κάνει πολύ λίγα.

Αυτή λοιπόν, κατά την άποψη μου είναι η κατάσταση που βιώνει ο μέσος επιχειρηματίας στην Ελλάδα σήμερα. Στους περισσότερους νέους ανθρώπους σήμερα περνάει από το μυαλό η ιδέα να εγκαταλείψουν την χώρα και αρκετοί από αυτούς ήδη το κάνουν. Δεν σας κρύβω ότι δεν είναι λίγες οι φορές που το έχω σκεφτεί και εγώ και μάλιστα το σκέφτομαι ακόμα. Αποτελεί όμως την έσχατη λύση. Είναι πολύ σκληρό για κάποιο να αναγκάζεται να εγκαταλείψει τον τόπο, την οικογένεια, τους φίλους και τις συνήθειές του και να ξενιτευτεί. Είμαι λοιπόν «αναγκασμένος» να κάνω ότι περνάει από το χέρι μου έτσι ώστε να αποφύγω αυτό το ενδεχόμενο.

Κακά τα ψέματα ζούμε σε μια από τις αντικειμενικά ομορφότερες χώρες στον κόσμο, με καταπληκτικό κλίμα, «μεσογειακές» προσωπικότητες και μποέμ τρόπο ζωής. Σε κάποιο σημείο της ζωής μας το αναγνωρίζουμε αυτό είτε συνειδητά, είτε υποσυνείδητα και αυτό είναι από μόνο του αρκετό έτσι ώστε να μας αποτρέπει να αλλάξουμε χώρα ή να κάνει αυτούς που έφυγαν να νοσταλγούν το γυρισμό τους τόσο πολύ.

Η αλήθεια είναι ότι περνάμε δύσκολα τα τελευταία χρόνια όμως αυτό συμβαίνει σε όλες τις χώρες ανά τα χρόνια και δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο. Κατά τη γνώμη μου λοιπόν η λύση δεν είναι να αποφεύγουμε τα προβλήματα, αλλά να μένουμε και να προσπαθούμε να τα ξεπεράσουμε. Πιστεύω λοιπόν ότι οι έλληνες, εν μέσω των ραγδαίων οικονομικών εξελίξεων, των μεταπολιτευτικών σκανδάλων και του απότομου νεοπλουτισμού, έχουμε χάσει την εμπιστοσύνη στους συνανθρώπους μας, στους γείτονες μας, όμως το πιο σημαντικό στους ίδιους μας τους εαυτούς.

Ελπίζω λοιπόν μέσα στον ειρμό των τραγικών γεγονότων των τελευταίων ετών, οι έλληνες και ιδιαίτερα οι νέοι να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, να διεκδικήσουμε και να πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας, αφήνοντας πίσω τους παλαιωμένους τρόπους σκέψης και τις προκαταλήψεις της προηγούμενης γενιάς για να μπορέσουμε να βάλουμε την χώρα ξανά σε τροχιά ανάπτυξης και να παραδώσουμε στα δικά μας παιδιά ένα καλύτερο κόσμο από αυτό που εμείς πήραμε.

Τι πιστεύεις ότι χρειαζόμαστε από τις υπάρχουσες εταιρείες? α) περισσότερο επαγγελματισμό, β) καλύτερη ποιότητα? γ) περισσότερη ουσία και δ) καλύτερες τιμές?

Κοιτάξτε στην χώρα αυτή αρεσκόμαστε σε πολύπλοκες θεωρίες και ατέρμονες συζητήσεις, ενώ σε άλλες ανεπτυγμένες κοινωνίες κατάλαβαν σύντομα ότι και στο επιχειρηματικό τομέα το «κόλπο» είναι τα κάνουν τα πράγματα απλά. Το τρίπτυχο, λοιπόν, της επιτυχίας των επιχειρήσεων είναι γνωστό: να πουλάς προϊόντα και υπηρεσίες με την καλύτερη δυνατή ποιότητα (standards), με την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση για τον πελάτη (χρόνος, τρόπος παράδοσης) και με το μικρότερο δυνατό κόστος. Όλα τα υπόλοιπα «πέφτουν» πάνω στη βασική αυτή αρχή. Δηλαδή, για να μπορείς να πουλάς ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες χρειάζεσαι επαγγελματισμό,σωστές διαδικασίεςάρτια εξειδικευμένο προσωπικό και στελέχη κλπ. Από την άλλη για να μπορείς να πουλάς φθηνά θα πρέπει να διαθέτεις μια ουσιαστική διαδικασία παραγωγής που να σου επιτρέπει να μειώνει κατά το δυνατό τα κόστη.

Όλα λοιπόν είναι αλληλένδετα και πολύπλοκα στο επιχειρείν και ο μόνος τρόπος για να τα καταφέρουμε ως επιχειρήσεις είναι να βρούμε την αρχή του κουβαριού και να το ξετυλίγουμε σιγά – σιγά. Να ξεκινήσουμε από τα απλά, τα βασικά και στη συνέχεια να τελειοποιούμε με συνεχή βήματα το αποτέλεσμα.

Ευχαριστώ και επαναλαμβάνω καλή επιτυχία σε όλους!!!

comments powered by Disqus

Screen Guru

Take clean screenshots of any website
17-12-2018 - 13:09
δείτε περισσότερα

LocalLink

Find & Join nearby groups to socialize & learn new things
17-12-2018 - 11:44
δείτε περισσότερα

StealthMail

Best-in-class secure email channel solutions 📧🔒
17-12-2018 - 10:41
δείτε περισσότερα

remove.bg

Remove the background of any image 100% automatically
17-12-2018 - 09:14
δείτε περισσότερα

FareFirst

Best meta search tool for booking cheap flights and hotels.
17-12-2018 - 08:29
δείτε περισσότερα

Giftopix

Find the perfect gift in minutes for everyone on your list
17-12-2018 - 08:27
δείτε περισσότερα

Optician Sans

A free font based on the historical eye charts
17-12-2018 - 08:10
δείτε περισσότερα

Tok 1.0

âš¡Instant & Non-Intrusive Calls for Slack
17-12-2018 - 08:01
δείτε περισσότερα

Scrola

Create scrolling website screenshots, easily
17-12-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα

Costie

Real-time meeting cost calculator.
17-12-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα