Γιάννης Διονάτος

“η εποχή του internet αλλάζει τα δεδομένα στη δημοσιογραφία”


Δημοσίευση : 2011-02-01

Η deltaPress είναι η εταιρεία που έχει αναπτύξει και διαχειρίζεται τα επιτυχημένα ειδησεογραφικά πόρταλ www.emea.gr και www.greenbusiness.gr. Παρά τη δύσκολη συγκυρία για τον κλάδο των μίντια, η deltaPress σχεδιάζει την περαιτέρω ανάπτυξή της με ένα νέο σάιτ, που θα έχει σκοπό να αναδείξει τις ειδήσεις εκείνες που έχουν μια προστιθέμενη αξία.

Πόσο έχει επηρεάσει η κρίση την αγορά των μέσων διαδικτυακής ενημέρωσης;

Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει συνολικά την αγορά των ΜΜΕ σε ολόκληρο τον κόσμο, κυρίως τον παραδοσιακό Τύπο,  αλλά και την διαδικτυακή ενημέρωση στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο.  Ωστόσο η κρίση των μίντια, ιδιαίτερα στην Ελλάδα,  είναι βαθιά. Οφείλεται σε στρεβλώσεις που αναπτύχθηκαν στην αγορά, τις τελευταίες δεκαετίες, οι οποίες από τη μια οδήγησαν στην υπερδιόγκωσή της,  μέχρι το σημείο που φτάσαμε σήμερα να μιλάμε για “φούσκα” στα μίντια. Από την άλλη, αυτές οι στρεβλώσεις ευνόησαν την απαξίωση του παράγοντα της ποιότητας στην ενημέρωση.  
Στο ίντερνετ πάντως, παρόλο που η ποιότητα αποτελεί επίσης ζητούμενο και παρόλο που υπάρχει ένα τεράστιο θεσμικό κενό, όσον αφορά τη λειτουργία των διαδικτυακών ΜΜΕ, η αγορά δεν πρόλαβε να “παραφουσκώσει” και γι’ αυτό δείχνει πιο υγιής.

Εν κατακλείδι μπορούμε να μιλήσουμε για μια νέα εποχή η οποία αλλάζει τα δεδομένα στη δημοσιογραφία.

Πώς πετύχατε να εδραιώσετε τη θέση του EMEA.gr στην ανταγωνιστική αγορά της on-line οικονομικής και επιχειρηματικής ενημέρωσης;

Την περίοδο που το ΕΜΕΑ Business βγήκε στον “αέρα” τα περισσότερα από τα οικονομικά και επιχειρηματικά πόρταλ είχαν έντονα χρηματιστηριακό προσανατολισμό. Επιχειρήσαμε να δώσουμε μία πιο διεθνοποιημένη, όπως δηλώνει και ο τίτλος μας ΕΜΕΑ – από τα αρχικά Europe, Middle East, Africa - συχνά πιο πολιτική διάσταση στις εξελίξεις στην οικονομία και την επιχειρηματικότητα. Βλέπαμε ότι η ελληνική οικονομία έπρεπε να διεκδικήσει ρόλο στην παγκοσμιοποιημένη αγορά και να επαναπροσδιορίσει τη σχέση της με τις χώρες των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.
Επιχειρήσαμε να αναδείξουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις με τέτοιο προσανατολισμό, καθώς και πρωτοβουλίες της ελληνικής οικονομικής διπλωματίας που κινούνταν σε αυτή την κατεύθυνση.  Στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον της ύφεσης, η περιοχή ΕΜΕΑ βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.  Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τις έντονες πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις αλλά και τυχόν ευκαιρίες που δημιουργούνται στην περιοχή.
Ως ένα βαθμό το έχουμε πετύχει και σχεδιάζουμε να προσφέρουμε ακόμα πιο πλούσια και διεισδυτική ενημέρωση  στους επισκέπτες μας, στο προσεχές μέλλον.

Το Greenbusiness.gr υπήρξε ένα πρωτοποριακό portal. Πώς το υποδέχτηκε η ελληνική αγορά;

Το Greenbusiness.gr δημιουργήθηκε με στόχο να αναδείξει επιχειρηματικές πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον, πολιτικές που προάγουν την πράσινη οικονομία και καινοτόμες τεχνολογίες που ευνοούν την ανάπτυξη, χωρίς να προκαλούν οικολογική επιβάρυνση.  Η ελληνική αγορά, μετά από μία σύντομη περίοδο επιφυλακτικότητας, αγκάλιασε το εγχείρημα. Σήμερα, αντιλαμβανόμαστε το ρόλο του Greenbusiness ως ενός φορέα ενημέρωσης που έχει στόχο να καταδείξει ότι η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη δεν μπορεί παρά να έρθει με αλλαγή αντιλήψεων. Με προσανατολισμό της ελληνικής επιχειρηματικότητας σε ελπιδοφόρες, νέες πρακτικές και καινοτόμες τεχνολογίες, που υπάρχει η δυνατότητα να παραχθούν στη χώρα. Και υπάρχουν ήδη αρκετά παραδείγματα, νέων κυρίως επιχειρηματιών, που το αποδεικνύουν με τις επιτυχημένες δραστηριότητές τους, καθώς και με την επέκτασή τους σε διεθνείς αγορές, σε μία τόσο δύσκολη περίοδο για την ελληνική οικονομία. Αυτοί μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν το πρότυπο για τη νέα ελληνική επιχειρηματικότητα που θα συμβάλει ώστε η χώρα να επανέλθει και πάλι σε ρυθμούς ανάπτυξης. Μόνο με τέτοιες επιχειρηματικές πρακτικές, με επενδύσεις, για παράδειγμα σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας,  η Ελλάδα μπορεί να επανέλθει στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, με θετικό τρόπο, αυτή τη φορά.

Παρά τις προκλήσεις της φετινής χρονιάς, η deltaPress ετοιμάζεται να εγκαινιάσει ένα νέο ενημερωτικό portal. Ποιες οι φιλοδοξίες σας για αυτό το νέο εγχείρημα;

Πράγματι, κόντρα στον καιρό, ετοιμαζόμαστε να επενδύσουμε σε ένα νέο, φρέσκο και φιλόδοξο εγχείρημα. Πρόκειται για ένα νέο ενημερωτικό πόρταλ, το οποίο φιλοδοξούμε ότι θα καλύψει ένα μεγάλο κενό στην on line πολιτική ενημέρωση. Θέλουμε να πετύχουμε να καλύψουμε τις ανάγκες ενός κοινού που νιώθει ότι η υπάρχουσα on line ενημέρωση δεν σέβεται τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες που δημιουργεί το νέο μέσο. Εν ολίγοις, επιχειρούμε να δαμάσουμε το κτήνος της on line ενημέρωσης. Περισσότερες λεπτομέρειες, θα μάθετε σύντομα…

Πώς βλέπετε συνολικά το μέλλον της on line ενημέρωσης στην Ελλάδα;

Είναι μία διαρκώς αναπτυσσόμενη αγορά, που ωστόσο άρχισε να χτίζεται αυθαίρετα, χωρίς να υπάρχει κάποιο θεσμικό πλαίσιο όσον αφορά τη λειτουργία του, τους εργαζόμενους σε αυτό, και με έναν κώδικα δεοντολογίας, συχνά πιο χαλαρό σε σχέση με τον παραδοσιακό Τύπο.
Παρόλα αυτά, σταδιακά βρίσκει τον δρόμο του και υπάρχουν προοπτικές να δούμε σπουδαία πράγματα στο μέλλον!

comments powered by Disqus

Pelican Trading

Trade, chat, earn, all on the go
14-12-2018 - 11:03
δείτε περισσότερα

Minimal Google Analytics Snippet

A simple snippet for tracking page views on your website.
14-12-2018 - 08:55
δείτε περισσότερα

List and Invite

Create an event, make a wishlist and share it with guests
14-12-2018 - 08:53
δείτε περισσότερα

Togetheo

Meet people nearby, who share your interests 🌍
14-12-2018 - 08:22
δείτε περισσότερα

Emojious

Icons to express ideas, tones and emotions.
14-12-2018 - 08:03
δείτε περισσότερα

Forge

Open source code snippets tool - designed for ease of use.
14-12-2018 - 08:01
δείτε περισσότερα

B12 Website Editor 2.0

Simple to use, AI powered website builder💥
14-12-2018 - 08:01
δείτε περισσότερα

Kattana Beta

All-in-one crypto trading terminal
14-12-2018 - 08:01
δείτε περισσότερα

Amp My Site

Unlimited autogenerated AMP pages for your static sites
14-12-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα

kiwiHR

Simply efficient HR software
14-12-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα