ALBA Students!

Σε ημέρες ή και χρόνια “κρίσης” για την Ελλάδα υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που με σκληρή δουλειά μας κάνουν ακόμα υπερήφανους….


Δημοσίευση : 2010-07-01

Ο Διαγωνισμός European Business Plan of the Year είναι ο μακροβιότερος ευρωπαϊκός διαγωνισμός Business Plan. Ξεκίνησε το 1993 και στόχο έχει να ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων.

Αρχικά, congratulations!!! …Τι ακριβώς είναι το European Business Plan of the Year?

Ο Διαγωνισμός European Business Plan of the Year είναι ο μακροβιότερος ευρωπαϊκός διαγωνισμός Business Plan. Ξεκίνησε το 1993 και στόχο έχει να ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Στο διαγωνισμό συμμετέχουν ομάδες φοιτητών από κορυφαίες Σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων της Ευρώπης, μόνον κατόπιν προσκλήσεως. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τα: London Business School, INSEAD, SDA Bocconi, Rotterdam School of Management και άλλα.

Πείτε μας λίγα λόγια για σας (team member) και ένα μικρό βιογραφικό του καθενός!

Δήμητρα Οικονόμου
Η Δήμητρα Οικονομου είναι Χημικός Μηχανικός, απόφοιτος Πανεπιστημίου Πατρών, με MSc στον τομέα της Επιστήμης και Τεχνολογίας των Υλικών. ʽΕχει εργαστεί ως ερευνητικός συνεργάτης στο ΕΜΠ όπου συμμετείχε σε Ευρωπαϊκά προγράμματα για την ανάπτυξη προγραμμάτων ανάλυσης υδάτινων πόρων. Έχει εμπειρία στον ποιοτικό έλεγχο πρώτων υλών προϊόντων τσιμεντοβιομηχανίας. Πιστεύει στην ομαδικότητα και είναι αποτελεσματική.

Δημήτρης Βασιλειάδης
Ο Δημήτρης Βασιλειάδης έχει σπουδάσει Management & Organizational Behavior στο American College of Greece. Έχει ανάλογη εργασιακή εμπειρία σε διάφορους τομείς, όπως logistics, υπηρεσίες διατροφής και ΜΜΕ, με αποκορύφωμα αυτή του Διευθυντή Υπηρεσιών Διατροφής Μονάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004. Έχει ακόμη εργαστεί στην παραγωγή διαφόρων projects και διαφημιστικών εκδηλώσεων.

Μάνος Αθηναίος
Ο Μάνος Αθηναίος είναι Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός του ΕΜΠ. Έχει εμπειρία ως Project Manager στην κατασκευή Mega-Yachts σε ναυπηγεία της βόρειας Ευρώπης και από το 2006 έως σήμερα διατηρεί τεχνική εταιρία με δραστηριότητα στον κατασκευαστικό κλάδο. Έχει διακριθεί επίσης στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό «2005 Visionary Concepts Competition – VISIONS» καθώς και σε διαγωνισμούς της Μαθηματικής Εταιρίας.

Φαίη Χαλκιαδάκη
Η Φαίη Χαλκιαδάκη έχει επιτυχημένη εξαετή εμπειρία στα τμήματα Εξυπηρέτησης Πελατών και Πωλήσεων πολυεθνικής εταιρείας, απ’ όπου έχει αποσπάσει βραβείο Κορυφαίας Επίδοσης. Είναι κάτοχος πτυχίου Χρηματοοικονομικών από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (Deree College). Αναζητά διαρκώς την πρόκληση για μάθηση και πρόοδο, διατηρώντας την πίστη της για ομαδικό πνεύμα και κατάκτηση μεγαλύτερων στόχων.

Νίκος Οικονόμου
Ο Νίκος Οικονόμου έχει σπουδάσει Εφαρμοσμένη Φυσική και Μαθηματικά στο ΕΜΠ, με εμβάθυνση στην Οπτοηλεκτρονική & Λέιζερ και Φυσική των Υλικών. Έχει εργασιακή εμπειρία σε διάφορους τομείς, ενώ τον ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι νέες τεχνολογίες και οι εφαρμογές τους και πιστεύει πως ο συνδυασμός των προπτυχιακών σπουδών με το MBA διευρύνει τους επαγγελματικούς του ορίζοντες.

Πείτε μας λίγα λόγια για την ομάδα σας! Ταιριάξατε / δέσατε σα χαρακτήρες η απλά δουλέψατε μεθοδικά και οργανωμένα για να καταφέρετε να κερδίσετε το Business Plan of Year? Ή και τα δύο?

Ταιριάξαμε σαν χαρακτήρες από τις πρώτες μέρες του ALBA αλλά περάσαμε και δύσκολες στιγμές. Προσπαθούσαμε πάντα να δουλεύουμε μεθοδικά έτσι ώστε να προσφέρει ο καθένας το καλύτερο που μπορεί και να τελειώνουμε αρκετά νωρίς έτσι ώστε να έχουμε περισσότερο χρόνο για προετοιμασία. Σίγουρα δεν ήταν αυτοσκοπός μας να κερδίσουμε το European Business Plan of the Year αλλά είχαμε πάθος για να αναπτύξουμε ένα πολύ καλό σχέδιο που θα ήταν μελετημένο και στην τελευταία λεπτομέρεια. Αυτό όμως ήταν και το μυστικό της επιτυχίας της ομάδας.

Πόσο δύσκολο είναι να δουλέψουμε σαν ομάδα εμείς οι Έλληνες? Ποιες είναι οι δυσκολίες όταν δουλεύεις σαν ομάδα και πως αντιμετωπίζονται?

Οι Έλληνες είμαστε περήφανοι και νομίζουμε ότι τα ξέρουμε όλα. Παρόλα αυτά σε ένα πλαίσιο συνεργασίας αυτά τα χαρακτηριστικά μας μπορούν να βοηθήσουν να επιτευχθεί ένας κοινός σκοπός όπως η επιτυχής ολοκλήρωση ενός Business Plan. Σίγουρα χρειάζονται διαφορετικές ικανότητες, διαφορετικοί τρόποι σκέψεις και διαφορετικές παραστάσεις σε οποιαδήποτε ομάδα και αυτά είναι στοιχεία που βοηθούν να φανεί ότι η ομάδα μπορεί να ανταπεξέλθει σε δύσκολες καταστάσεις που ο καθένας μόνος του δε θα μπορούσε.
Συγκεκριμένος τρόπος αντιμετώπισης δυσκολιών δεν υπάρχει. Σίγουρα χρειάζονται υποχωρήσεις και κατανόηση αλλά παράλληλα πάθος και δύναμη για να υπερασπίζεσαι τις ιδέες σου. Έτσι οι δυσκολίες και οι συγκρούσεις μπορούν να βοηθήσουν προσφέροντας μια διαφορετική οπτική γωνία.

Ποιο είναι το μυστικό επιτυχίας ενός πετυχημένου Business Plan? Μέσα από τα δικά σας μάτια, ποια είναι τα Do’s and Don’t?

Πολλά είναι τα απαραίτητα στοιχεία ενός Business Plan. Σίγουρα χρειάζεται σωστή έρευνα αγοράς, marketing και μέθοδος υλοποίησης. Το ποιο σημαντικό στοιχείο βέβαια είναι η παρουσίαση του στους πιθανούς επενδυτές. Εκεί πρέπει να φαίνεται το δέσιμο της ομάδας, η πίστη στην ιδέα που προτείνεις καθώς και θέληση που έχεις να της πραγματοποιήσεις. Είναι πολύ εύκολο μια καταπληκτική ιδέα να μην γίνει ένα καλό Business Plan εάν λείπουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ομάδα είναι ικανή αλλά και ότι έχει την δυνατότητα να την πραγματοποιήσει.

Ποιο ήταν το συγκριτικό πλεονέκτημά σας (όσον αφορά την παρουσίαση της ιδέας σας) ώστε να κερδίσετε τους συναδέλφους σας από άλλα Παν/μια?

Σίγουρα το συγκριτικό πλεονέκτημα που είχαμε απέναντι στον ανταγωνισμό ήταν η προετοιμασία μας. Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον καθηγητή μας κ. Βασίλη Θεοχαράκη, Αναπληρωτή Καθηγητή Marketing και Επιχειρηματικότητας που μας βοήθησε καθώς και όλη την κοινότητα του ALBA Graduate Business School που μας υποστήριξαν κατά το χρονικό διάστημα της προετοιμασίας μας. Η ομάδα μας είχε αναλύσει και την τελευταία λεπτομέρεια του επιχειρηματικού σχεδίου και καταφέραμε να αποσπάσουμε τις καλύτερες των κριτικών όσων αφορά την ετυμολογία και την ουσιαστική απάντηση ερωτήσεων.

Το AWARD WINNER Business Plan σας θα το υλοποιήσετε και “in the real world”? Εάν ναι, μπορείτε να μας πείτε μερικές πληροφορίες / έστω και λίγες  για το τι να περιμένουμε και πότε?

Αυτή τη στιγμή συζητάμε το μέλλον αυτού του επιχειρηματικού σχεδίου. Παρόλα αυτά είμαστε προσηλωμένοι στη συνέχεια των σπουδών μας στο Full Time MBA του ALBA όπου έχουμε να ολοκληρώσουμε το Field Consulting Project μας έως το τέλος Αυγούστου.

Πόσο σας βοήθησε το ALBA Graduate Business School στην επιτυχία αυτή και πως βοηθάει η μόρφωση γενικότερα στο να οργανώνουμε επιχειρηματικές ιδέες?

Πιστεύουμε πάρα πολύ στη συνεργασία. Ποτέ μια ιδέα ή μια εφεύρεση από μόνη της δε μπορεί να σταθεί σαν επιχείρηση υλοποιημένη από τον ίδιο τον εφευρέτη της. Είναι απαραίτητες πολλές ικανότητες που μπορούν να αποκτηθούν μέσω της εξειδίκευσης στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Εδώ είναι που το ALBA μας βοήθησε περισσότερο και μας έδωσε τα εφόδια για να «χτίσουμε» το συγκεκριμένο Business Plan. Όλα τα στοιχεία που ενσωματώνει το ALBA, το international environment, ποιότητα σπουδαστών, κορυφαίους καθηγητές καθώς και ένα μελετημένο πρόγραμμα σπουδών οδηγούν στο να αποκτά ο φοιτητής τις γνώσεις που είναι απαραίτητες για την επιτυχή υλοποίηση επιχειρηματικών ιδεών.

Τι μήνυμα θέλετε να δώσετε σε νέους ανθρώπους που ετοιμάζουν Business Plans και ψάχνουν είτε συνεργάτες είτε funding?

Το ποίο σημαντικό στοιχείο είναι να ψάξουν μέσα τους και να βρουν τον λόγο που θα ήθελαν να κάνουν επιχείρηση. Τα πρώτα χρόνια είναι πολύ δύσκολα και ο πλούτος που πολλοί νομίζουν ότι είναι ο αυτοσκοπός ενός επιχειρηματία καθυστερεί πολύ να έρθει έχοντας επενδύσει πολύ προσωπικό χρόνο και κόπο. Αυτά λοιπόν τα στοιχεία πρέπει να υπάρχουν μέσα στο Business Plan καθώς και να φανούν στους πιθανούς επενδυτές. Πρέπει να φαίνεται ότι ο νέος έχει πάθος και θέληση να χτίσει μια επιτυχημένη επιχείρηση και δεν το κάνει για τα χρήματα ή για το prestige.

comments powered by Disqus

Impocall

Really useful and simple iOS app to manage your calendar.
15-12-2018 - 08:05
δείτε περισσότερα

Paytouch

POS software to sell, manage and grow your business.
15-12-2018 - 08:02
δείτε περισσότερα

RaterFox for Chrome 2.0

The must-have Chrome extension for movie hunters
15-12-2018 - 08:01
δείτε περισσότερα

PowerSong

Find which songs make you run or cycle faster!
15-12-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα

ListWithMe

Create and share editable lists in iMessage
15-12-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα

Visibly

Nurture a culture of employee advocacy
15-12-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα

Responsive Design Checker

Check how responsive is your website across device sizes
15-12-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα

Git Butler

Automate GitHub pull request & issue workflows
15-12-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα

SnoozYe

Put Kanye West news to sleep 😴
15-12-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα

Kodi King

Board game of strategy played between friends, family & kids
15-12-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα