Μάκης Λεβής - FastDeals

Αυτό που σίγουρα μπορώ να επισημάνω είναι, ο σημαντικός ρόλος της ομάδας ο οποίος συντελεί στην επιτυχία του startup ή της επιχείρησης.


Δημοσίευση : 2013-10-10

Το πρώτο μου πτυχίο  ως Μαθηματικός, το πήρα αποφοιτώντας από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Το μεταπτυχιακό μου MSc in Computer Science, το έκανα στο Πανεπιστήμιο του Reading στην Αγγλία.

Για 6 χρόνια, εργάστηκα στην Ελβετία στον τομέα του asset management ως υπεύθυνος του Τμήματος Αποτίμησης Χαρτοφυλακίου. Εκεί μυήθηκα στον χώρο του finance και, πήρα τα πρώτα μου μαθήματα επιχειρηματικότητας και management από την ομάδα διαχείρισης της εταιρίας!

Παράλληλα, το 2007, δημιούργησα την πρώτη μου εταιρία με την επωνυμία Remote Access με αντικείμενο το IT-as-a-Service, την οποία και πούλησα πρόσφατα κρατώντας ένα ποσοστό.

Στα τέλη του 2012, σε συνεργασία πάντα με τους στενούς μου συνεργάτες, υλοποιήσαμε την επόμενη ιδέα μου, το πρώτο μας startup, το FastDeals.

Πότε ξεκίνησε η ιδέα;

Το FastDeals σαν ιδέα, γεννήθηκε στο μυαλό μου στις αρχές του 2011. Η υλοποίηση του ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2012 και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2013. Από τον Σεπτέμβριο του 2013 άρχισαν και οι πωλήσεις.

Τι είναι το FastDeals;

Το FastDeals είναι ένας καινοτόμος τρόπος προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών.

Το FastDeals είναι μια εφαρμογή για smartphones και tablets η οποία, υποδεικνύει στο χρήστη τις διαθέσιμες προσφορές των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε μικρή ακτίνα από αυτόν και, μάλιστα βάση των προτιμήσεων του.

Πως αποφασίσατε να ξεκινήσετε μια δραστηριότητα μόνος σας;

Δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργώ κάτι, και ούτε η τελευταία! Μου αρέσει να δημιουργώ. Αυτή είναι και η κινητήριος δύναμη μου. Μου αρέσει να βλέπω τις ιδέες μου να υλοποιούνται, να παίρνουν σάρκα και οστά, να τις φτάνω ψηλά! Από μικρή ηλικία ήξερα ότι, με αυτό θα ασχοληθώ κι έτσι, δε μπορώ να σκεφτώ τον εαυτό μου να κάνει κάτι άλλο πλην του επιχειρείν. Έτσι αισθάνομαι σαν να κατακτώ τον κόσμο.

Πως δημιουργήθηκε η ιδέα του FastDeals;

Το FastDeals γεννήθηκε μέσα από μια δική μου, προσωπική ανάγκη. Βρισκόμουν στο Τελ Αβίβ τότε, σε μια ξένη χώρα, με άγνωστο αλφάβητο και χρειάστηκε να αγοράσω κάτι. Δεν ήξερα τι υπάρχει γύρω μου, ούτε γνώριζα το κόστος των πραγμάτων εκεί. Είχα ανάγκη από ένα εργαλείο  που, να μπορεί να μου δείχνει στο κινητό μου, τι επιχειρήσεις έχω γύρω μου και με το οποίο να μπορώ γρήγορα να συγκρίνω τιμές και να κάνω την έρευνα αγοράς μου και, επιπλέον να μου δείξει και το δρόμο για να φτάσω εκεί. Έτσι, άρχισα να σκέφτομαι πως να μετατρέψω τον οδηγό πόλης για smartphones που είχα στο μυαλό μου, σε μια κερδοφόρα ιδέα.

Παράλληλα στο σπίτι μου ερχόντουσαν καθημερινά, φυλλάδια με προσφορές τα οποία κατέληγαν στον κάδο ανακύκλωσης. Οι φίλοι μου δε, αγόραζαν συνεχώς κουπόνια για τις εξόδους, το φαγητό και τις εξορμήσεις μας.

Σκέφτηκα έτσι, να συνδυάσω όλα αυτά με την ιδέα μου,  τον οδηγό πόλης για smartphones. Έτσι έφτασα στο FastDeals.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα του FastDeals σε σχέση με τον ανταγωνισμό;

Το FastDeals έχει καταφέρει να συγκεντρώσει χαρακτηριστικά από διάφορες υπηρεσίες και προϊόντα. Εντοπίσαμε τα μειονεκτήματα αυτών, και τα κάναμε πλεονεκτήματα μας!

Συγκεκριμένα, η επιχείρηση δε χρειάζεται να δώσει μια αποκλειστική και υψηλή προσφορά για να μπορέσει να προβληθεί στο FastDeals. Γνωρίζουμε ότι, κάτι τέτοιο είναι ζημιογόνο για τις επιχειρήσεις, και είναι και ένας από τους λόγους που, η μόδα με τα sites που προσφέρουν κουπόνια φθίνει αφού ο κάθε νέος πελάτης έβαζε την επιχείρηση όλο και πιο μέσα οικονομικά.

Επιπλέον, η επιχείρηση δεν καλείται να πληρώσει για κάθε έναν πελάτη που θα τη βρει μέσω του FastDeals. Η επιχείρηση πληρώνει μόλις 1€ ανά ημέρα για να προβάλει την προσφορά της, σε ένα συνεχώς αυξανόμενο κοινό / χρήστες της εφαρμογής. Το κόστος με άλλα λόγια, αφορά αποκλειστικά, την εμφάνιση της επιχείρησης  μαζί με την προσφορά της στην εφαρμογή και, δεν είναι συνδεδεμένη με τον αριθμό των πελατών.

Το FastDeals έχει και κάποιες καινοτομίες

Α. δεν υπάρχει καμία δέσμευση ως προς την παραμονή μια επιχείρησης στην εφαρμογή. Η κάθε προβαλλόμενη επιχείρηση δηλαδή, επιλέγει το πότε και το για πόσο χρονικό διάστημα θέλει να εμφανίζεται στην εφαρμογή, χωρίς δεσμεύσεις και περιορισμούς αρκεί και μόνο η καταβολή του 1€. Αν επιλέξει να σταματήσει, σταματάει και την πληρωμή και, αυτόματα το σύστημα σταματάει να την εμφανίζει στους χρήστες του.

Β: η έρευνα, μας έχει δείξει ότι, ο κόσμος επιλέγει να μοιράζεται τις συνήθειες, επιλογές και προτιμήσεις του, με τους φίλους του μέσω των social media. (check in). Κάθε τέτοια κοινοποίηση λοιπόν, που θα πραγματοποιείται μέσω του FastDeals θα κάνει γνωστότερη όχι μόνο την προσφορά της επιχείρησης που τρέχει εκείνη την στιγμή, αλλά και την ίδια την επιχείρηση σε εκατοντάδες χρήστες. Χωρίς επιπλέον κόστος οι επιχειρήσεις γίνονται ακόμα πιο εξωστρεφείς.

Γ: η εφαρμογή βοηθάει τον καταναλωτή να κάνει έρευνα αγοράς από το smartphone ή το tablet του, χωρίς να χάσει χρόνο γυρίζοντας σε όλα τα μαγαζιά. Με το πάτημα ενός κουμπιού απλά,  βλέπει την προσφορά της εκάστοτε επιχείρησης και, επιλέγει την πιο ενδιαφέρουσα κάνοντας πιο στοχευμένα την επιλογή του.

Δ: η εφαρμογή βοηθάει τον χρήστη να βρεθεί από το σημείο που είναι στη διεύθυνση της επιχείρησης μέσω του πλοηγού που έχει ενσωματωμένο. Οι διαδρομές επίσης, διαφέρουν ανάλογα με το μεταφορικό του μέσο (πόδια, ποδήλατο, ΜΜΜ, αυτοκίνητο)

Ε: οι επιχειρηματίες λαμβάνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα ένα report από την εφαρμογή σχετικά με την απόδοση τους. Πόσοι πελάτες είδαν την επιχείρηση, πόσοι ήρθαν, πόσοι μοιράστηκαν την προσφορά με τους φίλους τους κ.α. Επίσης, λαμβάνουν από εμάς ιδέες προκειμένου να επιτευχθεί η αποτελεσματικότερη προώθηση των προϊόντων και υπηρεσιών τους.

Πως ο καταναλωτής απολαμβάνει την προσφορά που βρήκε στο FastDeals; Πρέπει να εκτυπώσει ή να προαγοράσει κάποιο κουπόνι;

Κατηγορηματικά ΟΧΙ.

Η έκδοση κουπονιών και η προαγορά προσφορών είναι μέθοδοι των υπηρεσιών που χρεώνουν την επιχείρηση ανά πελάτη. Στο FastDeals, δεν ισχύει αυτό!

Ο καταναλωτής για να πάρει την προσφορά, αρκεί να γνωστοποιήσει στην επιχείρηση ότι βρήκε την προσφορά μέσω του FastDeals!! Τα πάντα στην εφαρμογή σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν ώστε όλα να γίνονται απλά! Τι πιο απλό από "είδα την προσφορά σας στο FastDeals !"

Τι προσφορές μπορεί να συναντήσει κάποιος;

Έχουμε δημιουργήσει 16 διαφορετικές κατηγορίες. Φαγητό, ποτό, διασκέδαση, ενοικιάσεις σπιτιών, για τη γυναίκα, για τον άνδρα, παιδικά κ.α.

Νομίζω ότι έχουμε καλύψει σχεδόν τα πάντα. Φυσικά, στην πορεία αν διαπιστώσουμε ότι, κάτι θέλει αλλαγή αυτή θα γίνει άμεσα! Αυτό είναι άλλωστε και το startup. Αλλάζει γρήγορα και προσαρμόζεται στις ανάγκες των χρηστών του.

Σε ποιους απευθύνεται η εφαρμογή, ποιο είναι δηλαδή το target-group σας;

Όποια επιχείρηση επιθυμεί να "μεταφέρει" τις προσφορές της βιτρίνας της στο smartphone και tablet του τελικού καταναλωτή είναι πελάτης μας.

Οι καταναλωτές τώρα, που επιθυμούν να ξέρουν τι προσφορές υπάρχουν γύρω τους μπορούν απλά να πληκτρολογήσουν FastDeals στο Apple store και Google play για να κατεβάσουν δωρεάν την εφαρμογή!

Πως μπορεί μια επιχείρηση να κοινοποιήσει μια προσφορά, έχει κάποιο κόστος για αυτό;

Για να δώσει κάποιος επιχειρηματίας μια προσφορά, πρέπει πρώτα να εγγραφεί στην εφαρμογή  (registration) μέσω του www.fastdeals.biz ή να επικοινωνήσει μαζί μας και να τον εγγράψουμε εμείς στην εφαρμογή.

Εκεί θα του ζητηθούν τα στοιχεία της εταιρίας φυσικά καθώς και η προσφορά που θέλει να προωθήσει. Την καρτέλα που δείχνει την τρέχουσα προσφορά μπορεί να την αλλάζει όσο συχνά επιθυμεί χωρίς κάποιο επιπλέον κόστος!

Σε κάποιους το κόστος θα φανεί ακριβό. Τι έχετε να πείτε;

Ας δούμε αρχικά όλες τις επιλογές που έχει μια επιχείρηση σήμερα για να προωθήσει τις υπηρεσίες της ή τα προϊόντα της. Θα συγκρίνουμε όλες τις λύσεις με βάση το Κόστος Απόκτησης Πελάτη (ΚΑΠ) που ορίζεται ως:

ΚΑΠ = συνολικό κόστος της καμπάνιας / σύνολο νέων πελατών

Πολύ υψηλό ΚΑΠ έχουν τα sites των κουπονιών χωρίς η επιχείρηση να μπορεί να διατηρήσει τους πελάτες που αποκτά αφού, αποδεδειγμένα έρχονται αποκλειστικά και μόνο για την πολύ χαμηλή τιμή.

Υψηλό ΚΑΠ έχει και η διαφήμιση μέσω φυλλαδίων. Αυτά πετιούνται κατά δεκάδες στα γραμματοκιβώτια και καταλήγουν τελικά στους κάδους. Πολύ μικρό ποσοστό θα αγοράσει κάτι άρα επίσης ακριβό για αυτό που αποφέρει.

Τελευταία μόδα είναι, τα μαζικά SMS. Στην πλειοψηφία τους έρχονται ακατάλληλη ώρα, όταν δηλαδή ο καταναλωτής είτε δεν ψάχνει το προϊόν ή την υπηρεσία του διαφημιζόμενου, είτε όταν δεν είναι καν για ψώνια! Πεταμένα χρήματα για μια ενέργεια που έχει άγνωστα αποτελέσματα!

Και αυτή η μέθοδος έχει αρκετά υψηλό ΚΑΠ!

Τέλος το FastDeals, ως εφαρμογή για smartphones και tablets βρίσκεται πάντα εκεί που βρίσκεται και ο καταναλωτής. Άρα αποτελεσματικό. Σε αντίθεση με όλες τις άλλες λύσεις, ο καταναλωτής ανατρέχει στην εφαρμογή για να μάθει που μπορεί να βρει κάτι που ψάχνει. Άρα πλήρως στοχευμένο.

Όταν ο πελάτης μπει στο μαγαζί θα ψωνίσει κάτι που θα κοστίζει περισσότερα από 1€ που είναι το κόστος για την προβολή. Ο επόμενος πελάτης δεν κοστίζει απολύτως τίποτε. Άρα οικονομικό. Άλλωστε το γεγονός ότι, οι χρήστες θα μοιραστούν και την προσφορά με τους φίλους τους, αποτελεί και την καλύτερη διαφήμιση.

Γιατί να επιλέξει ο κόσμος το FastDeals;

Γιατί όλοι κερδίζουμε!

Ο καταναλωτής κερδίζει - βγαίνει στην αγορά να κάνει τα ψώνια του, ανοίγει την εφαρμογή, βρίσκει τις προσφορές που α) τον ενδιαφέρουν β) βρίσκονται γύρω του οικονομικότερα και γρηγορότερα.

Ο καταστηματάρχης κερδίζει - με το FastDeals ο καταστηματάρχης πληρώνει μόλις 1€ την ημέρα για να προβάλει την επιχείρησή του μαζί με την προσφορά του στους καταναλωτές όταν αυτοί είναι στην αγορά για ψώνια!

Όσο μεγαλύτερη είναι η βάση των επιχειρήσεων τόσο περισσότερες οι προσφορές για τους καταναλωτές! Όλοι μας ενδιαφερόμαστε για  προσφορές. Το FastDeals τις βρίσκει για μας!

Σε τι στάδιο βρίσκεστε τώρα;

Έχουμε ξεκινήσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου την ανάπτυξη του δικτύου των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων και αναπτυσσόμαστε συγχρόνως, σε όλη την Ελλάδα. Η ανταπόκριση είναι μεγάλη τόσο απ τις επιχειρήσεις όσο και, απ τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο (εκπτωτικές κάρτες, οδηγοί πόλεων κλπ) αφού αντιλαμβάνονται πως οι υπηρεσίες μας μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά.

Κάτι ακόμα που μπορώ να ανακοινώσω είναι πως, βρισκόμαστε ήδη σε συνεργασία με έναν επιχειρηματία στην Αγγλία, ο οποίος εκδήλωσε το ενδιαφέρον του και άμεσα ανοίγουμε το FastDeals UK στο Λονδίνο, υπό τη μορφή franchise. Η καμπάνια λανσαρίσματος της εφαρμογής μας είναι υπό κατασκευή.

Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση συνεργασίας και για οποιαδήποτε γεωγραφική περιοχή αφού, Το FastDeals έχει δημιουργηθεί έτσι από την αρχή ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί παντού, άμεσα!

Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι, σύντομα όλο και περισσότερος κόσμος θα χρησιμοποιεί το FastDeals για να εντοπίζει προσφορές, να κάνει έρευνα αγοράς, κερδίζοντας εν τέλει, χρόνο και  χρήμα.

Τι συμβουλές δίνετε για τους νέους επιχειρηματίες out there!

Είμαι και ο ίδιος νέος επιχειρηματίας, οπότε δεν έχω κάποια συμβουλή να δώσω, μάλλον να πάρω. Αυτό που σίγουρα μπορώ να επισημάνω είναι, ο  σημαντικός ρόλος της ομάδας ο οποίος συντελεί στην επιτυχία του startup ή της επιχείρησης. Προσωπικά, επιλέγω ανθρώπους που ταιριάζουν στη φιλοσοφία μου, μπορούν να διακρίνουν ξεκάθαρα τους στόχους, είναι εργατικοί και φιλότιμοι και φυσικά να είναι team players. Η ομάδα είναι το ήμισυ του παντός!

Βρείτε τους

Website: www.fastdeals.biz

Join: www.facebook.com/FastDeals

Follow: twitter.com/Fastdeals_biz

comments powered by Disqus

Fight4.fun

Fight4.fun is an .io styled RTS browser based game.
16-12-2018 - 08:56
δείτε περισσότερα

Link2Sheet

From LinkedIn to Google Sheets!
16-12-2018 - 08:55
δείτε περισσότερα

Quitopia

A motivation + tracker + journal to quit bad habits
16-12-2018 - 08:53
δείτε περισσότερα

Netflix Classic

A chrome extension to fix the Netflix online experience
16-12-2018 - 08:48
δείτε περισσότερα

JW Player

The most powerful and flexible video platform.
16-12-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα

Factourism

Bringing you the most fascinating facts of our world
16-12-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα

Manga Train

First Manga Reader app for macOS
16-12-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα

Impocall

Really useful and simple iOS app to manage your calendar.
15-12-2018 - 08:05
δείτε περισσότερα

Paytouch

POS software to sell, manage and grow your business.
15-12-2018 - 08:02
δείτε περισσότερα

RaterFox for Chrome 2.0

The must-have Chrome extension for movie hunters
15-12-2018 - 08:01
δείτε περισσότερα