Πολυξένη Φουσέκα- Eμπειρία συμμετοχής σε μαθητικό διαγωνισμό επιχειρηματικής ιδέας

Η συμβουλή μου λοιπόν σε όλους τους μαθητές εκεί έξω είναι να μην σταματούν ποτέ να ψάχνονται, να παίρνουν μέρος σε διαφόρους διαγωνισμούς και projects, και ας μην νιώθουν ότι δεν θα γυρίσουν σπίτι τους με την νίκη.


Δημοσίευση : 2013-03-18

Το επιχειρηματικό πνεύμα κάποιοι λένε ξεκινάει από νωρίς. Κάποιοι άλλοι είναι πεπεισμένοι για αυτό,… και προσπαθούν να το ανακαλύψουν.

Η Πολυξένη Φουσέκα ήρθε σε επαφή με την επιχειρηματικότητα, το πίστεψε και το δοκίμασε ήδη από μία νεότερη ηλικία.

Την γνωρίσαμε για πρώτη φορά στο 7ο Φοιτητικό Συνέδριο Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΦΣΔΕΤ) τον Μάιο του 2010 ( http://ism.dmst.aueb.gr/fsdet/ ), όταν της μαθήτριας ακόμα τότε Ξένιας της απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο για τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό με θέμα «Νεανική Επιχειρηματικότητα και Ψηφιακό Περιβάλλον».

Σήμερα μετά από 3 χρόνια, μοιράζεται την τότε εμπειρία της μαζί μας, και προτρέπει τους μαθητές εκεί έξω να «ψάχνονται». Λέει μάλιστα χαρακτηριστικά:

«Να θυμάστε: μην απογοητεύεστε. Η νίκη δεν έρχεται πάντα και ούτε κατευθείαν. Το μόνο που χρειάζεστε είναι αντοχή και αγάπη για αυτό που θα ασχοληθείτε ό, τι και να είναι.»

Λίγα λόγια για εσένα

Ονομάζομαι Πολυξένη Φουσέκα και είμαι φοιτήτρια στο τμήμα οργάνωσης και διοίκησης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών . Κατάγομαι από την Ναύπακτο και τώρα πια μένω μόνιμα στην Αθήνα . Γνωρίζω γαλλικά και αγγλικά και λατρεύω τον αθλητισμό.

Λίγα λόγια για τον διαγωνισμό και την επιχειρηματική σου ιδέα.

Το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ κάθε χρόνο διοργανώνει φοιτητικά συνέδρια στα οποία όμως διεξάγονται και διαγωνισμοί για μαθητές λυκείου, οι οποίοι κρίνονται να σκεφτούν και να παρουσιάσουν μια επιχειρηματική ιδέα .

Η δική μου ιδέα λοιπόν αναφέρεται στην δημιουργία ενός social network το “schoolbook”, το οποίο θα απευθύνεται στους μαθητές του εκάστοτε Λυκείου με βασικό σκοπό την ανταλλαγή χρήσιμων πληροφοριών μεταξύ καθηγητών και μαθητών, διανομή εκπαιδευτικού υλικού και ανά πάσα στιγμή δυνατότητα επανεύρεσής του (traceability) και πολλές άλλες λειτουργίες που θα αναπτυχθούν παρακάτω. Το παρόν θα μπορεί να λειτουργεί τοπικά (ανά σχολείο) οπότε κάθε σχολείο θα έχει το δικό του ιστότοπο με δικά του έξοδα συντήρησης και γνώση ή καλύτερα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Ο λόγος που η ιδέα μου αυτή είναι-και-επιχειρηματική είναι επειδή αναμένεται να έχει κέρδη και μεγάλη και καθημερινή επισκεψιμότητα. Επειδή το συγκεκριμένο έχει σχεδιαστεί για σχολεία, τα έσοδα από το site θα μπορούσαν να προέρχονται από διαφήμιση με banner φροντιστηρίων ξένων γλωσσών ή μαθημάτων προετοιμασίας για το σχολείο, εστιατόρια  και διάφορες εκδηλώσεις του Δήμου. Ακόμη θα μπορούσε να προσεγγιστεί και από ιατρούς (παθολόγους - ψυχίατρους), προκειμένου να αντιμετωπισθεί, έστω και συμβουλευτικά, το στρες των μαθητών πριν τις εξετάσεις (ειδικά στην 3η Λυκείου).

Πόσο χρονών ήσουν και πώς έμαθες για τον μαθητικό διαγωνισμό;

Όταν πήρα μέρος στον διαγωνισμό ήμουν 17 χρονών. Από την στιγμή που πήγα όμως στο λύκειο και ξεκίνησα να μαθαίνω λίγα περισσότερα για τις σχολές που υπάρχουν ήξερα πως το ΟΠΑ ήταν απλά για εμένα. Έτσι αρκετά συχνά μέσω του ιντερνέτ έψαχνα τα νέα της σχολής και τα διάφορα δρώμενα που λαμβάνουν χώρα σε αυτό. Μια μέρα έπεσα τυχαία πάνω σε μια δημοσίευση η οποία προσκαλούσε μαθητές λυκείου να παρουσιάσουν μια δική τους επιχειρηματική ιδέα. Το μόνο που έπρεπε να σκεφτώ ήταν τι είχα προσωπικά ανάγκη και με βάση αυτό να αναπτύξω περαιτέρω την ιδέα μου, αλλά παράλληλα να σκεφτώ και πως αυτή μπορούσε να επιφέρει κάποιο κέρδος με σκοπό να θεωρηθεί επιχειρηματική.

Θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας μία δυσκολία που αντιμετώπισες, και πώς την ξεπέρασες;

Η βασική δυσκολία κατά την ανάπτυξη της ιδέας μου ήταν αρχικά το όλο στήσιμό της, αφού όντας μαθήτρια ακόμα μου ήταν κάπως δύσκολο. Όμως δεν το έβαλα κάτω. Αρχικά ξεκίνησα αναπτύσσοντας το όσο πιο απλά μπορούσα και έπειτα πρόσθετα σιγά σιγά διάφορα στοιχεία που θα έδεναν καλύτερα την όλη ιδέα . Τέλος, προσπάθησα να παρουσιάσω καλύτερα την ιδέα ψάχνοντας οικονομικούς όρους και παρουσιάζοντας πιο λεπτομερώς την ιδέα μου.

Πως σου φάνηκε η εμπειρία; Ήταν σημαντικό κατά κάποιο τρόπο για σένα και για το μέλλον σου πιστεύεις;

H συμμετοχή μου σε αυτό τον διαγωνισμό μου έδωσε μια ώθηση να κάνω, να σκέπτομαι και να υλοποιώ περισσότερα πράγματα χωρίς να έχω το στερεότυπο: «και αν πάει κάτι στραβά?? τότε τι θα κάνω;». Έμαθα να παίρνω ρίσκο και ας αποτύχω .. Επιπλέον ένα άλλο θετικό του συγκεκριμένου διαγωνισμού ήταν ότι μετά την παρουσίαση της ιδέα μου στο ΟΠΑ την ημέρα του συνέδριου κέρδισα και μια υποτροφία για το Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας (Youth Entrepreneurship Summer School - YES) το όποιο διοργανώνεται κάθε χρόνο από καθηγητές του τμήματος ΔΕΤ.

Θα συμβούλευες τους μαθητές λυκείου out there να ψάχνονται, ή και να συμμετέχουν σε παρόμοιους διαγωνισμούς/ πρότζεκτ επιχειρηματικότητας; Γιατί;

Η συμβουλή μου λοιπόν σε όλους τους μαθητές εκεί έξω είναι να μην σταματούν ποτέ να ψάχνονται, να παίρνουν μέρος σε διαφόρους διαγωνισμούς και projects, και ας μην νιώθουν ότι δεν θα γυρίσουν σπίτι τους με την νίκη. Πρώτα πρέπει να σκέφτονται την όλη διαδικασία και τα θετικά που μπορούν να τους προσφέρουν, όπως γνωριμίες με καινούργια άτομα, ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους και θάρρος να κάνουν ένα ακόμα βήμα για τη νίκη. Όμως να θυμάστε: μην απογοητεύεστε, η νίκη δεν έρχεται πάντα και ούτε κατευθείαν . Το μόνο που χρειάζεστε είναι αντοχή και αγάπη για αυτό που θα ασχοληθείτε ό, τι και να είναι.

Ποιο είναι το όνειρό σου για το μέλλον; Θα ξεκινούσες μία δική σου επιχείρηση και γιατί;

Το όνειρο μου για το μέλλον είναι να ξεκινήσω την δική μου επιχείρηση, να ξεκινήσω κάτι που θα με γεμίζει, κάτι στο οποίο θα δίνω όλη την ενέργειά μου. Ξέρω ότι στη αρχή θα αντιμετωπίσω αρκετά προβλήματα αλλά δεν με πειράζει γιατί θα είμαι πάνω σε κάτι που ξέρω πως εάν λειτουργήσει θα είναι χάρη σε εμένα … Μάλιστα έχω ήδη ξεκινήσει να κάνω κάποια μικρά βήματα, όπως ψάχνοντας την κατάλληλη ομάδα, για να υλοποιήσω την καινούργια μου, και ας είμαι μόλις στο πρώτο έτος.

comments powered by Disqus

Impocall

Really useful and simple iOS app to manage your calendar.
15-12-2018 - 08:05
δείτε περισσότερα

Paytouch

POS software to sell, manage and grow your business.
15-12-2018 - 08:02
δείτε περισσότερα

RaterFox for Chrome 2.0

The must-have Chrome extension for movie hunters
15-12-2018 - 08:01
δείτε περισσότερα

PowerSong

Find which songs make you run or cycle faster!
15-12-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα

ListWithMe

Create and share editable lists in iMessage
15-12-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα

Visibly

Nurture a culture of employee advocacy
15-12-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα

Responsive Design Checker

Check how responsive is your website across device sizes
15-12-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα

Git Butler

Automate GitHub pull request & issue workflows
15-12-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα

SnoozYe

Put Kanye West news to sleep 😴
15-12-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα

Kodi King

Board game of strategy played between friends, family & kids
15-12-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα