Μαριέτα Χριστοπούλου - SpamRadio

Και αν δε μας δώσει ένας «μαγικός» εργοδότης ευκαιρία, ας τη δημιουργήσουμε μόνοι μας. Είμαστε νέοι, δραστήριοι και μας αξίζει.


Δημοσίευση : 2013-03-14

Το spam radio το γνωρίζουμε: Είναι το Διαδικτυακό ραδιόφωνο του Εργαστηρίου Δημοσιογραφίας του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αλλά σύμφωνα και με το σλόγκαν τους είναι και «το ενοχλητικά... καλύτερο webradio!»

Μια προσπάθεια από νέους ανθρώπους που δεν τα παρατούν, αλλά με ενθουσιασμό και επαγγελματισμό επιχείρησαν και ασχολούνται ακόμη πάνω στο αντικείμενο που σπουδάζουν και αγαπούν.

Λίγα λόγια για το spam radio

Το Spam Radio είναι το διαδικτυακό ραδιόφωνο του εργαστηρίου δημοσιογραφίας, τμήματος επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού Παντείου.

Ξεκίνησε τη λειτουργία του από μια ομάδα τελειόφοιτων του Τμήματος, την άνοιξη του 2009 και σήμερα αποτελείται από 86 ενεργά μέλη. Στην οικογένεια του Spam Radio υπάρχουν φοιτητές του Τμήματος μας, απόφοιτοι αλλά και φοιτητές άλλων Τμημάτων (ΑΕΙ, ΤΕΙ και ΙΕΚ). Μάλιστα, έχουμε και υποψήφιους διδάκτορες, καθώς και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Κοινός παρονομαστής και των 86 μελών η αγάπη για το ραδιόφωνο.

Από τα ιδρυτικά μέλη, παραμένουμε ο Δημήτρης Πετάκος και εγώ. Δραστηριοποιούμαστε στο Spam Radio παράλληλα με την επαγγελματικές μας υποχρεώσεις. Ο Δημήτρης εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης στο Ίδρυμα Ευγενίδου, ενώ εγώ συνεχίζω στον χώρο της δημοσιογραφίας.

Πώς αποφασίσατε να ξεκινήσετε την ομάδα του spam radio;

Το Τμήμα μας έδινε παλιότερα την ευκαιρία να κάνουμε τη δική μας ραδιοφωνική εκπομπή στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ. Όταν μετά από 1 χρόνο πολύ καλής πορείας, έπρεπε να αποχωρήσει η ομάδα μας, σκεφτόμασταν πως μπορούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε, όλοι μαζί. Έτσι, στην αποχαιρετιστήρια συνάντηση της ομάδας της ραδιοφωνικής εκπομπής στη ΝΕΤ (λεγόταν Ραδιουργίες) συζητήθηκε η ιδέα για ένα διαδικτυακό ραδιόφωνο.

Το Τμήμα μας είναι «Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού», γι’ αυτό και αποφασίσαμε να μην το κάνουμε σαν ανεξάρτητοι φοιτητές, αλλά κάτω από την ομπρέλα του Παντείου Πανεπιστημίου.

Σε όλη την πορεία από την «ιδέα» έως την υλοποίηση, η βοήθεια του τότε καθηγητή μας στο εργαστήριο ραδιοφώνου, Μιχάλη Κυριακίδη, ήταν πολύτιμη. Φυσικά, και η αναγνώριση της προσπάθειας μας από τον πρόεδρο του Τμήματος, Νίκο Λέανδρο βελτίωσε τις συνθήκες λειτουργίας του σταθμού.

Όπου υπάρχει άμιλλα, εκεί υπάρχει και η νίκη, είχε πει ο Αριστοτέλης (Στάγειρα, 384-322 πΧ). Τι προβλήματα υπήρξαν στην ομάδα σας και πως κατάφερες να τα αντιμετωπίσεις;

Τα προβλήματα που συναντήσαμε αυτά τα 4 χρόνια ζωής του Spam Radio, ήταν κυρίως πρακτικά. Είτε είχαν να κάνουν με τεχνικά θέματα, είτε με το studio. Αρκετά σοβαρά ζητήματα προέκυψαν βέβαια και στις χρονικές περιόδους που έπρεπε να αποφασίσουμε «στρατηγικά». Αν θέλουμε για παράδειγμα ένα ραδιόφωνο με φοιτητές μόνο Παντείου, ή φοιτητές ευρύτερα.

Ότι προέκυπτε όμως, το αντιμετωπίζαμε ομαδικά μέσα από συνελεύσεις, κάτι που γίνεται ακόμα. Για το περιεχόμενο των εκπομπών, τη διακόσμηση του studio, τις χορηγίες, και οτιδήποτε άλλο προκύπτει, συναντιόμαστε και συζητάμε. Όσον αφορά τα τεχνικά ζητήματα, καταφέραμε μετά από 2 έτη που ήμασταν σε μάλλον ακατάλληλους χώρους του Παντείου, να μεταφερθούμε σε ένα πολύ φιλόξενο χώρο και να έχουμε τον πολύτιμο τεχνικό μας, τον Αντρέα Παπάζογλου .

Αν συνέβαινε τώρα πάλι από την αρχή η δημιουργία του spam radio, τι θα κάνατε ίσως καλύτερα;( Προτεινόμενα Do’s and Don’t).

Ενώ πιστεύαμε πολύ στο εγχείρημα, θεωρώ ότι δεν κάναμε την υπέρβαση εξαρχής. Δηλαδή, χρειάστηκε πολύς χρόνος και κόπος για να ληφθεί στα σοβαρά υπόψη αυτή η πρωτοβουλία, και έτσι αργήσαμε να έχουμε υποδομές και δομές που ήταν απαραίτητες και διευκόλυναν τη λειτουργία μας.

Βέβαια, αυτά μπορώ να τα δω τώρα, αλλά δεν αμφιβάλλω για το ότι με τα δεδομένα που υπήρχαν τότε, ήταν μάλλον αδύνατο να πείσουμε.  Θα ήταν ουτοπικά όσα είχαμε ανάγκη, σε τόσο αρχικό στάδιο. Γι΄αυτό δε θέλω να κοιτάω πίσω. Μόνο μπροστά.

Τι συμβουλές θα δίνατε στους φοιτητές που θέλουν να ασχοληθούν με το αντικείμενο των σπουδών τους; Υπάρχουν ευκαιρίες για απασχόληση για τα όνειρά μας; Αξίζει εν τέλει η προσπάθεια;

Θα μοιραστώ μαζί τους τη συμβουλή που δίνω η ίδια στον… εαυτό μου. Να προσπαθούν για αυτά που αγαπάνε και πιστεύουν. Σίγουρα εν μέσω αυτής της άσχημης οικονομικής συγκυρίας οι ευκαιρίες είναι λίγες, αλλά αν διατηρήσουμε την επιμονή και την αισιοδοξία μας όλα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο. Και αν δε μας δώσει ένας «μαγικός» εργοδότης ευκαιρία, ας τη δημιουργήσουμε μόνοι μας. Είμαστε νέοι, δραστήριοι και μας αξίζει.

comments powered by Disqus

Shoe Leather

Connects publications to writers in towns they want to cover
13-11-2018 - 18:19
δείτε περισσότερα

Radivision

”ESPN for Entrepreneurship” Platform
13-11-2018 - 17:58
δείτε περισσότερα

TriviaMob

Just a dope live game show
13-11-2018 - 16:55
δείτε περισσότερα

Quartz Membership

A new community-driven news platform and membership product
13-11-2018 - 16:38
δείτε περισσότερα

Bon Temps

Organic teas, no artificial flavors or bleaches
13-11-2018 - 15:20
δείτε περισσότερα

Hear Me Out!

Improve your city by sharing, discussing the ideas in public
13-11-2018 - 14:57
δείτε περισσότερα

The Freelancer Toolkit

Collection of tools and services for freelancers
13-11-2018 - 13:15
δείτε περισσότερα

Channels

Send money like text messages in a new multi-currency wallet
13-11-2018 - 13:11
δείτε περισσότερα

Coin2shop

Buy on Ebay and Amazon with crypto-currency 💰
13-11-2018 - 12:55
δείτε περισσότερα

Rendez

Make appointments in a snap 📅🤙
13-11-2018 - 12:53
δείτε περισσότερα