ThinkBiz - Φοιτητική Ομάδα Επιχειρηματικότητας με βάση το Ο.Π.Α.

www.thinkbiz.gr


Δημοσίευση : 2013-02-14

Το ThinkBiz είναι μια φοιτητική ομάδα επιχειρηματικότητας με βάση το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δημιουργήθηκε από άτομα που είχαν ως κοινή βάση την επιχειρηματικότητα, άτομα που είχαν και έχουν ιδέες, πέτυχαν ή απέτυχαν σε μία επιχειρηματική προσπάθεια και πάνω από όλα είχαν εμπειρίες που θέλησαν να μοιραστούν. Αφορμή αποτέλεσε η διάθεση για ανταλλαγή γνώσης και αλληλοϋποστήριξη. Πρόκειται για μια ομάδα με "δημιουργική συμπεριφορά" ενεργών φοιτητών που θέλουν μια κοινότητα με δράση. Εστιάζοντας στη συνεργατική προσπάθεια, το ThinkBiz στοχεύει να “αγκαλιάσει” την επιχειρηματικότητα και την καινοτόμα σκέψη. Σήμερα, το ThinkBiz απαρτίζουν φοιτητές όχι μόνο από το Ο.Π.Α. αλλά και από άλλα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδος.

Πως αποφασίσατε να ξεκινήσετε την ομάδα του ThinkBiz;

Λέων: H αρχή της δημιουργίας του ThinkBiz ήταν η συνάντηση μετά την βράβευση ενός διαγωνισμού Επιχειρηματικής Ιδέας της ΜΟΚΕ του ΟΠΑ κάποιων συμμετεχόντων. Ουσιαστικά τότε δημιουργήθηκε η ιδέα να γίνει μια δομή στο πανεπιστήμιο με σκοπό να έρθουν σε επαφή οι φοιτητές που ενδιαφέρονται για θέματα επιχειρηματικότητας.

Έτσι φτιάξαμε την πρώτη ομάδα επιχειρηματικότητας σε ελληνικό πανεπιστήμιο, το ThinkBiz, όπου μέσα από διάφορες δράσεις συνεισφέρει απτά στους τρεις πυλώνες του, πανεπιστήμιο, ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, και την ίδια την κοινότητα του ThinkBiz.

Ποιοι είναι οι στόχοι και οι αξίες της ομάδας; Στηριχθήκατε σε κάποια προβλήματα ή κάποιες δυσκολίες που έχουν σήμερα οι φοιτητές;

Βάσια και Φίλιππος: Σαν ομάδα είδαμε ένα κενό, το οποίο θελήσαμε και να γεμίσουμε. Το κενό αυτό  ήταν το χάσμα ανάμεσα στους φοιτητές και τον Επιχειρηματικό κόσμο. Τόσα άτομα γεμάτα ιδέες. Άτομα που ο ένας θα μπορούσε να βοηθήσει τον άλλον και δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους.

Εμείς. Και τι χρειαζόμασταν; Κάτι να μας φέρει όλους κοντά!

Το ThinkBiz δημιουργήθηκε με κοινές αξίες το ομαδικό πνεύμα, την αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των μελών, την ανιδιοτελή εθελοντική πράξη και το openness. Βασικοί στόχοι του είναι η διάχυση γνώσης μεταξύ των μελών, η ανάπτυξη των ικανοτήτων τους και η δικτύωσή τους, ώστε στην συνέχεια να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για να υλοποιήσουν την δική τους επιχειρηματική ιδέα. Έτσι, επιτυγχάνεται και ο ευρύτερος στόχος του συλλόγου που είναι η προώθηση της επιχειρηματικότητας.

Κάναμε ένα φοιτητικό σύλλογο για να προσφέρουμε σε  όλο το “startup ecosystem”, αλλά περισσότερο απ' όλα στο Πανεπιστήμιο.

Γνωρίζουμε ότι το ThinkBiz έχει ξεκινήσει κάποιες δράσεις, θέλετε να μας μιλήσετε για τις δράσεις σας μέχρι σήμερα και τι μπορούμε να περιμένουμε στο μέλλον;

Βάσια: Έχουμε ήδη οργανώσει διάφορα events, όπως το Day for Failure, αλλά και μια σειρά από pitching events, στα οποία μπορεί κάποιος να παρουσιάσει την επιχειρηματική του ιδέα και να πάρει πολύτιμο feedback, μέσα από μια εποικοδομητική συζήτηση ανταλλαγής γνώσεων, απόψεων και προβληματισμών.

Επιπροσθέτως  το ThinkBiz υποστηρίζει και βοηθά και άλλες αξιόλογες προσπάθειες, όπως το Athens Startup Weekend University, TedxAthens κ.α.

Οι δράσεις μας όμως δεν σταματούν εκεί! Έχουμε ήδη ξεκινήσει τρία διαφορετικά projects, τα οποία με το πέρας τους στοχεύουν να προσφέρουν ένα απτό αποτέλεσμα στην επιχειρηματική και πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και στο ThinkBiz αυτό καθαυτό. Επίσης, ανάλογα με τις ανάγκες της ομάδας, οργανώνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα εσωτερικά workshops-trainings με σκοπό την ανάπτυξη των ικανοτήτων των μελών μας.

Όσο για το τι να περιμένετε; Πολλά περισσότερα, καθώς αυτά είναι μόνο η αρχή!

Πείτε μας μια δυσκολία ή δυσκολίες που αντιμετωπίσατε σαν ομάδα και πως την/τις ξεπεράσατε;

Δημήτρης: Το μεγάλο πρόβλημα ή δυσκολία που προέκυψε λόγω του πλήθους των ατόμων(γύρω στα 15 στις πρώτες συναντήσεις) ήταν ότι έπρεπε να συντονιστούμε μεταξύ μας, είχαμε ένα κοινό στόχο αλλά υπήρχαν διαφορετικές απόψεις για το πως θα φτάσουμε εκεί. Περάσαμε όλα τα στάδια σύστασης μίας ομάδας, κάναμε αρκετά brainstorming αλλά κάθε φορά φτάναμε κοντά και δεν επιτυγχάναμε το πως θα φτάσουμε εκεί. Έπρεπε να δομήσουμε αξίες,στόχους,ρόλους,διαδικασίες και να έχουμε καταλήξει πριν από αυτά στο τι τελικά θα είναι το ThinkBiz. Πολλές φορές κινδυνέψαμε να φτάσουμε στο σημείο της διάλυσης της ομάδας, αλλά τελικά αυτό αποφεύχθηκε διότι και μέσα στις αξίες μας προσθέσαμε την ανιδιοτέλεια, τον λόγο που μας έκανε τελικά όχι μόνο να αποφύγουμε τα χειρότερα αλλά ενδυνάμωσε τις σχέσεις της ομάδας.

Τελικά ξεπεράσαμε τα προβλήματα και αποτυπώσαμε πιο εύκολα τις αξίες, οι οποίες είχαν ξεκινήσει να “λειτουργούν” από τις πρώτες κι όλας μέρες, χωρίς να το έχουμε ουσιαστικά αντιληφθεί. Μήπως τελικά έτυχε;Μάλλον όχι, διότι όλοι μας μπήκαμε με σκοπό να προσφέρουμε, θέλοντας να δημιουργήσουμε μια νέα ομάδα, η οποία συνεχώς θα εξελίσσεται, θα μεγεθύνεται και θα προσφέρει.

Το ThinkBiz έχει βάση το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, είστε ανοιχτοί σε φοιτητές να συμμετέχουν ενεργά στην ομάδα και από άλλα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ;

Αντώνης: Νομίζω ότι μόνο και μόνο το γεγονός ότι είμαι ιδρυτικό μέλος του ThinkBiz παρ’ ότι σπουδάζω στο ΕΜΠ απαντάει στην ερώτηση, αλλά θα προσπαθήσω να εξηγήσω λίγο περισσότερο. Το ότι έχουμε σαν βάση το ΟΠΑ δεν σημαίνει ότι απευθυνόμαστε μόνο σε φοιτητές του, απλά χρειαζόμασταν μία βάση για να ξεκινήσουμε. Είμαστε παραπάνω από ανοιχτοί στο να συμμετέχουν φοιτητές από άλλα ιδρύματα, μάλιστα σκεφτόμαστε σε 1-2 χρόνια που θα έχει σταθεροποιηθεί η πορεία μας να ξεκινήσουμε και άλλα, ανεξάρτητα τμήματα του ThinkBiz με έδρα όσα ιδρύματα ενδιαφέρονται. Στο κάτω κάτω, όπως και οι ιδέες, έτσι κι εμείς θέλουμε να εξαπλωνόμαστε και να μην βάζουμε όρια στον εαυτό μας.

Τι μπορεί να κερδίσει κάποιος από το ThinkBiz ;

Λέων: Προσπαθήσαμε να δομήσουμε όλες τις δράσεις μας με τέτοιο τρόπο ώστε να κερδίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Φροντίσαμε ακόμη και για όσους δεν είναι ενεργά μέλη και απλά επιθυμούν να έρχονται στις εκδηλώσεις μας, να τους δίνουμε το κίνητρο της ενεργής συμμετοχής με σκοπό να δικτυωθούν και να ανταλλάξουν γνώσεις και ιδέες για να μπορέσουν να πετύχουν κάτι καλύτερο.

Συν τοις άλλοις τα ενεργά μέλη με την εμπλοκή τους στα project μας επιτυγχάνουν την προσωπική ανάπτυξη μέσω της ομαδικής εργασίας και αναπτύσσουν συγκεκριμένες δεξιότητες κατά την διάρκεια workshops και trainings που κάνουμε είτε μεταξύ μας είτε καλώντας ειδικούς.

Το σημαντικότερο από όλα είναι ότι μέσα από αυτήν την διαδικασία καταφέρνει το κάθε μέλος να να δίνει ώθηση στο άλλο ώστε  να υλοποιήσει την επιχειρηματική του ιδέα ή ακόμη  σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέες ομάδες.

Πως αντιμετωπίζεται η ομάδα στο Πανεπιστήμιο,καθώς είναι κάτι νέο σαν ιδέα. Υπάρχουν μέλη του Πανεπιστημίου που βοηθούν την ομάδα; Kαι ποια είναι η ανταπόκριση των φοιτητών;

Λέων: Την ίδια την ίδρυση μας την υποστήριξαν μέλη της Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας και της Μονάδας Καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Είναι εξαιρετικά σημαντική η συμβολή τους μέχρι και σήμερα, και κάποια από αυτά τα άτομα αποτελούν μέλη της ομάδας μας.

Σε ότι αφορά τους φοιτητές ήδη χωρίς να έχουμε κάνει πολλές προσπάθειες προβολής προσελκύσαμε το ενδιαφέρον αρκετών φοιτητών. Χαρακτηριστικό είναι ότι χωρίς να έχουμε κάνει ανοιχτό κάλεσμα για νέα μέλη τον περασμένο Οκτώβριο υπερδιπλασιαστήκαμε, μόνο από αυτούς που είχαν ζητήσει να συμμετέχουν.

Τι συμβουλές θα δίνατε στους φοιτητές που θέλουν να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα αλλά και να ξεκινήσουν το δικό τους startup; Είναι εφικτό, υπάρχουν ευκαιρίες;

Λέων: Ιδέες υπάρχουν πάρα πολλές, ευκαιρίες υπάρχουν αρκετές. Το σημαντικότερο είναι να βρει κάποιος μια δυνατή ομάδα για να υλοποιήσει το επιχειρηματικό του σχέδιο και να πιστεύει σε αυτό που κάνει.  Οπότε όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει κάποιος την αναζήτηση τόσο πιο γρήγορα θα καταφέρει να πετύχει ή να αποτύχει, αλλά το μόνο σίγουρα είναι να μάθει και να αναπτυχθεί.

Δημήτρης: Δεν έχω μεγάλη εμπειρία για να συμβουλέψω, όμως μπορώ να πω ότι υπάρχει η δυνατότητα να συμβουλευτώ. Το ζήτημα είναι να μάθεις να ακούς, υπάρχουν ευκαιρίες μέσα από το Πανεπιστήμιο, προσωπικά εκτός από επιχειρηματικό πλάνο (μίας ομάδας που δημιουργήσαμε)οι άνθρωποι του ΔΑΣΤΑ και της ΜΟΚΕ μας βοήθησαν να μπούμε σε ένα πρόγραμμα της E.E. και να έχουμε σαν 3ετοίς φοιτητές συναντήσεις με Business Angels και να φτάσουμε ένα βήμα πριν τη χρηματοδότηση. Τι κέρδισα; Εμπειρία και αυτός είναι ο βασικός άξονας που πρέπει να κινούμαστε ώστε να κατανοήσουμε ότι η εφικτότητα δεν είναι θεωρητική.

Αντώνης: Η πιο κλασική και εύκολη απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις είναι ότι δεν μετράει ο προορισμός, όσο η διαδρομή. Θα προσπαθήσω λοιπόν να αλλάξω την οπτική γωνία της –εύκολης – απάντησης αυτής, θέτοντάς την ως εξής, «Αν η διαδρομή έχει πάθος και σε γεμίζει εμπειρίες, σίγουρα θα φτάσεις στον προορισμό σου και θα είναι και ευχάριστος». Αν λοιπόν κανείς βάλει έναν στόχο και φροντίσει να προσπαθήσει πολύ, να αποκομίσει όσες περισσότερες εμπειρίες μπορεί από τα καλά και τα στραβά της πορείας, τότε σίγουρα θα τον καταφέρει. Η αποτυχία δεν είναι προορισμός, μόνο ένα βήμα της πορείας, το οποίο σε ωθεί περισσότερο στην επίτευξη του στόχου σου.

Βάσια: Γενικώς είμαι της άποψης ότι το σημαντικότερο στην ζωή είναι οι εμπειρίες που αποκομίζεις. Θετικές ή αρνητικές έχουν κάτι ουσιώδες να σου προσφέρουν. Το να ξεκινήσεις κάτι δικό σου χρειάζεται ισχυρή θέληση,  αποφασιστικότητα και όρεξη για δουλειά. Αν έχεις μια ιδέα και πραγματικά πιστεύεις σε αυτήν, τότε μην χάνεις χρόνο και ξεκίνα να ψάχνεσαι, διότι θα βρεις πάρα πολλά άτομα που θα σε υποστηρίξουν και θα σε βοηθήσουν να την εξελίξεις! Το θέμα είναι να πάρεις την απόφαση και να κάνεις το μεγάλο βήμα. Και μετά το ταξίδι ξεκινάει..!

Φίλιππος: Θα τους έλεγα να το ξεκινήσουν από σήμερα. Όχι, δεν είναι εύκολο. Όχι, δεν θα σε πιάσει κανείς από το χέρι να σου δείξει πως. Όχι, δεν θα γίνουν όλα όπως το έχεις στο μυαλό σου. Αλλά αυτό που θα κερδίσεις μπαίνοντας στη διαδικασία του να δημιουργήσεις, του να στήσεις μία ομάδα, του να συνεργαστείς, είναι ανεκτίμητο. Είναι κάτι που θα σε αλλάξει αναμφισβήτητα, θα σε κάνει να σκέφτεσαι διαφορετικά, σφαιρικά. Ξεπέρασε τον φόβο της απόρριψης και της αποτυχίας και θα είσαι κερδισμένος από την πρώτη μέρα. Και στην τελική, οι πιο πετυχημένες ιδέες ξεκινούν με ένα απλό «κι αν τα κατάφερνα?».

Περισσότερες πληροφορίες:

Website: www.thinkbiz.gr

facebook: www.facebook.com/thinkbizgr

twitter: twitter.com/thinkbizgr

comments powered by Disqus

Superbot

An AI bot to discover and get things done
24-02-2018 - 10:24
δείτε περισσότερα

Samsung Max

Protect your data on the go, from Opera 🔒
24-02-2018 - 08:01
δείτε περισσότερα

Turtle

New kind of anonymous messaging app
24-02-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα

X-Files: Deep State

A mystery investigation game
24-02-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα

MTJF

Convert friendships into a relationship without the risk 😘
24-02-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα

MemesChain

Own & monetize your memes, with the power of Blockchain & AI
24-02-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα

New Tab Emoji

each time you will get Random cool Emoji
24-02-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα

Pictogrify

Generate unique pictograms from any text
24-02-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα

ContentCoon

Simple & beautiful social media content calendar
24-02-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα

Echo

Ad free and community driven social network
24-02-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα