Startup Dream Team: η ομάδα που κάνει τα πράγματα να συμβούν

    Από: Startup Team

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992, η Αμερική παρουσίασε για πρώτη φόρα την αφρόκρεμα των ενεργών αθλητών του εθνικού της πρωταθλήματος: την ομάδα θρύλο, την Ομάδα όνειρο, την Dream Team, που εκείνη την εποχή σάρωνε με νίκες τους αντιπάλους της. Όμως, η σύνθεση και η στρατολόγηση της συγκεκριμένης ομάδας, πριν φτάσει στο υψηλότερο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992, ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν.  Βλέπετε το να μαζευτούν τα κατάλληλα ταλέντα που να συμπληρώνει το ένα το άλλο και να δημιουργούν ένα μοναδικό συνδυασμό χαρακτήρων, τεχνογνωσίας και ικανοτήτων, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Δεν είναι όμως και ανέφικτο.

Στο σημερινό οργασμό δημιουργίας startups στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα, σημαντικότατο ρόλο πέρα από τον καινοτόμο και τεχνολογικό χαρακτήρα της ιδέας, έχει η σύνθεση, η δυναμική της ομάδας και η θέληση τους να κάνουν τα πράγματα να συμβούν. Δηλαδή, από το στάδιο της αξιολόγησης και εκτίμησης της ιδέας να φτάσει να γίνει μια φερέλπιδα κερδοφόρα και με διεθνή –αν είναι δυνατόν- απήχηση επιχείρηση. Τις περισσότερες φορές, η αρχική ιδέα αλλάζει αρκετά. Όμως, για το αν θα επιβιώσει, μεταλλαχθεί και διαφοροποιηθεί αρκετά η ιδέα και καταφέρει να δημιουργήσει ένα ικανό επιχειρηματικό μοντέλο, μεγάλο ρόλο παίζει η ομάδα και ο συνδυασμός των ικανοτήτων των ανθρώπων που την απαρτίζουν. Η στρατολόγηση των κατάλληλων ανθρώπων είναι συχνά ένας γρίφος που δεν αποκωδικοποιείται εύκολα και ένας καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία ή την αποτυχία των επιχειρηματικών αυτών ξεκινημάτων. Υπάρχει μεγάλη βιβλιογραφία για την δυναμική της ομάδας αλλά έχουν γραφτεί σχετικά λίγα σχετικά με το τι πραγματικά συνθέτει μια Startup Dream Team!

Παρακάτω θα βρείτε, κάποιες σκέψεις σχετικά τα συστατικά μιας Startup Dream Team, εμπνευσμένες από την διεθνή αρθρογραφία-βιβλιογραφία κα πρόσφατο άρθρο του Steve Blank σχετικά με το πώς δημιουργείται μια καλή Startup ομάδα:

O εμπνευστής της ιδέας, ο ιδρυτής ή αλλιώς ο «Κύρος Γρανάζης»

Είναι αυτός ο παθιασμένος άνθρωπος που είχε την αυθεντική φαεινή ιδέα,  την τεχνολογική ανακάλυψη. Είναι αυτός που διέγνωσε μια ανάγκη και το κενό ικανοποίησης της από την  αγορά και οραματίστηκε  το προϊόν ή την υπηρεσία  που θα ικανοποιήσει αυτήν την ανάγκη  καλύτερα ή αλλιώς είναι αυτός που επεξεργάστηκε ένα πρόβλημα και βρήκε μια βιώσιμή λύση για αυτό. Είναι αυτός που κάνει και την πρώτη στρατολόγηση της ομάδας με άτομα που έχουν τα χαρακτηριστικά εκείνα  που χρειάζονται για να φτάσει να γίνει  η ιδέα,  επιχείρηση. Ο άνθρωπος αυτός που είχε την αρχική ιδέα, δεν θα είναι και κατά ανάγκη και ο άνθρωπος που θα διοικεί. Αυτή εδώ η διαχωριστική γραμμή είναι ένα σημείο κρίσης μέσα στην ομάδα όπου ζητείται σε κάποιες περιπτώσεις από τον εμπνευστή να υπερβεί τον εγωισμό του προκειμένου να προχωρήσει το όλο εγχείρημα.

Η ιδρυτική ομάδα : ο ακρογωνιαίος λίθος

Είναι μια μαγική διαδικασία να βρεθεί η κατάλληλη συνταγή που θα δημιουργήσει το σωστό μείγμα χαρακτήρων, ταλέντων και τεχνογνωσίας. Συνήθως ο ιδρυτής είναι αυτός που συνθέτει την κατάλληλη ομάδα ανθρώπων που  συμβάλλουν στην έρευνα για την βιωσιμότητας της ιδέας, στην δημιουργία του επαρκούς επιχειρηματικού μοντέλου και στην ίδρυση της εταιρίας. Απαραίτητο στοιχείο για να μπορέσει ο ιδρυτής να στρατολογήσει την κατάλληλη ομάδα είναι το γνώθι σεαυτόν : να γνωρίζει καλά τον εαυτό του, τις αδυναμίες του και τα δυνατά του σημεία και να κοιτάξει πέρα από αυτά ώστε να βρει τους κατάλληλους ανθρώπους.

Η διάδραση μαζί τους είναι το μυστικό της επιτυχίας γιατί το ταξίδι είναι μεγάλο με πολλά σκαμπανεβάσματα μέχρι να γίνει αυτό που λέγεται monetarization της ιδέας. Γι’ αυτό το λόγο,  ο εμπνευστής καλείται να δει πέρα από το ταλέντο και την τεχνογνωσία των υποψηφίων να κερδίσει τον σεβασμό τους και να εξομαλύνει τις αντιθέσεις τους. Επιπλέον, απαραίτητο συστατικό για να πετύχει η συνταγή είναι το πάθος αυτών των ανθρώπων γιατί αυτό θα τους κινητοποιεί και θα τους δίνει δύναμη τις δύσκολες στιγμές που πιθανόν να υπάρξουν. Πάθος, επιμονή, εμπιστοσύνη, πίστη για την επίτευξη του ποθούμενου, αποφασιστικότητα, ευελιξία είναι μερικά από τα στοιχεία που πρέπει να έχουν οι startupers.

Τρόποι για να βρεθεί η κατάλληλη ομάδα, είναι να αποτανθεί στο κοινωνικό περίγυρο, σε εκδηλώσεις αυτού του χαρακτήρα (πχ Hackathons, Startup Weekends, Pre seed -Accelerators κτλ) που εκεί γίνεται αποδοτικό match making με ιδρυτικά μέλη.

Ο CEO της ιδρυτικής ομάδας ή αλλιώς ο Ενορχηστρωτής

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτει το πρόσωπο που εμπνεύστηκε την ιδέα με τον άνθρωπο που θα διοικήσει το εγχείρημα και θα το βοηθήσει να πάει μπροστά. Ιδανικά ο άνθρωπος που διοικεί είναι αυτός που ηγείται και πρέπει να έχει κάποια ιδιαίτερα χαρίσματα ώστε να βοηθά να λειτουργεί η ομάδα θετικά, δυναμικά, δημιουργικά και αποτελεσματικά.

Συγκεκριμένα:

  • να είναι θετικός και να δημιουργεί ενθουσιασμό
  • να προάγει την πρωτοβουλία και να δίνει κίνητρα στην ομάδα
  • να υποκινεί και να ενισχύει
  • να κατευνάζει τα πνεύματα όταν αυτά οξύνονται
  • να διαφυλάσσει την διαφάνεια και την εμπιστοσύνη στην ομάδα
  • να είναι ευθύς και ειλικρινής
  • να μοιράζεται την επιτυχία
  • να επιβραβεύει την ομάδα του και να βγάζει μπροστά τα επιτεύγματα της
  • να δίνει ευκαιρίες ηγεσίας σε όλα τα μέλη.

Σε γενικές γραμμές αυτός ο ρόλος έχει πολλές προκλήσεις. Η αρχή και η οργάνωση μιας startup είναι μια δύσκολη περίοδος και χαρακτηρίζεται με αρκετή ανασφάλεια και αβεβαιότητα. Η δυσκολία είναι ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος έχει να δημιουργήσει μια εξίσωση με τις περισσότερους παραμέτρους άγνωστες- άγνωστο πελατολόγιο, άγνωστη τιμή, άγνωστοι παράγοντες που θα κάνει την αγορά  να αγοράσει το προϊόν/ υπηρεσία, άγνωστη ζήτηση. Όσες όμως και αν είναι οι προκλήσεις, είναι ένας δελεαστικός ρόλος που διαμορφώνει μια ξεχωριστή εμπειρία σε αυτόν που την αποκτά.

Παρατηρώντας μέσα από το πρίσμα του Συμβούλου Καθοδηγητή, ιδέες να παίρνουν σάρκα και οστά ή άλλες να αποτυγχάνουν, μέσα  από την διαδικασία επιτάχυνσης στον Stage One Accelerator του Innovation Farm, συνειδητοποίησα πόσο νευραλγικό ρόλο παίζει η ομάδα για την εξέλιξη και πρόοδο των startups. Κάτι ακόμα σημαντικό είναι οι ρόλοι του καθενός μέσα στην ομάδα να είναι ξεκάθαροι από την αρχή ώστε να μην συγχέονται τα καθήκοντα και οι προτεραιότητες μεταξύ των μελών. Μια εξαιρετική ομάδα που από την αρχή έχει ξεκάθαρους στόχους και ρόλους μπορεί να μετασχηματίσει μια επιθυμία, ένα όνειρο, μια έμπνευση της στιγμής, σε μια εταιρία πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Αν λέγαμε ότι σήμερα γίνεται μια Ολυμπιάδα για την ανάδειξη και επιβίωση χιλιάδων startups παγκοσμίως, τότε είναι εύκολο να καταλάβουμε τον λόγο που μια δυνατή ομάδα μετράει πολύ για την επιβίωση και την κραταίωση μιας startup στην αγορά. Aς μην ξεχνάμε, Dream Teams make dreams come true Smile

 

Σουσάνα Πατσούμη Κάλφα (Bsc AFM, MSc AFM, Dip.AIA), Strategic Business & HR Coach-Certified Tax Consultant