Ανάπτυξη προς ποια κατεύθυνση

    Από: Startup Team

Στις ημέρες μας γίνεται λόγος σχετικά με την αναμενόμενη ανάπτυξη, όχι όμως προς ποια κατεύθυνση, με αποτέλεσμα να έχει πάρει μια μορφή αφηρημένης έννοιας, παρόλο που καθόλου τέτοια δεν είναι αφού η σαφής κατανόηση της κατεύθυνσης της μπορεί να αποτελέσει το άριστο εργαλείο επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας.

Παρακάτω παρουσιάζονται δύο από τις βασικές παραμέτρους που χρειάζονται για να μας οδηγήσουν σε αυτην.

Ο κύκλος της οικονομίας και η δυνατότητα της χώρας κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες.

Με αναφορά σε κάθε τι που προσδιορίζει την ανθρώπινη ύπαρξη κινείται σε κύκλους,  όπως ο χρόνος και ο χώρος που ζούμε και συγκεκριμένα, υπάρχει ξηρά επειδή υπάρχει θάλασσα, υπάρχει ζωή επειδή υπάρχει θάνατος, μέρα-νύχτα, καλό- κακό, για να γεννηθεί ένα αστέρι πεθαίνει ένα άλλο, η γη είναι στρογγυλή και με τίποτε πάνω της δεν μπορεί να χαραχθεί ευθείακαι ακολουθεί ένας άπειρος κατάλογος που αποδεικνύει αυτή την λογική.

Ο άνθρωπος είναι μέρος αυτού του κύκλου και η λειτουργία κατά επέκταση της οικονομίας μέσα στην οποία ζει υπάγεται σε αυτόν.

Είναι κοινά αποδεκτό ότι ο κύκλος της οικονομίας της χώρας μας βρίσκεται στο υφεσιακό μέρος του και ο πυροκροτητής της ανόδου θα επέλθει από επενδύσεις που θα την ξαναβάλουν στην τροχιά της ανόδου με την μόνη διαφορά σε σχέση με  το παρελθόν, όπου έχει επαναληφθεί ο  συγκεκριμένος κύκλος  η έλλειψη ρευστότητας που είναι καθοριστικός παράγοντας.

Άρα δεν μπορούμε να προσδοκούμε σε «βαριές» επενδύσεις λόγω έλλειψης κεφαλαίων και ακόμα περισσότερο λόγω συγκεκριμένων αποτελεσμάτων τέτοιων επενδύσεων που έγιναν στην χώρα στο παρελθόν.

Από μια πρόχειρη ανάλυση βλέπουμε ότι όποιες μεγάλες και βαριές επενδύσεις επιχειρήθηκαν στην χώρα κατέληξαν τελικά στο Δημόσιο το οποίο προχώρησε σε αποκρατικοποιήσεις και ξανάρχισε ο ίδιος κύκλος.

Ένας από τους βασικούς λόγους της κατάληξης τους ήταν η ανάγκη να στραφούν προς την διεθνή αγορά αφού η εγχώρια δεν ήταν δυνατόν να καλύψει τις ανάγκες των πωλήσεων που προσδοκούσαν, με αποτέλεσμα να υποχρεωθούν στον σκληρό διεθνή ανταγωνισμό άλλων ομοειδών εγκατεστημένων σε πιο δυνατές χώρες, με δυνατή βιομηχανία και τεχνολογική εξέλιξη.

Εδώ να σημειώσουμε και  την στέρηση του τεχνολογικού τους εξοπλισμού αφού αυτός συνήθως ήταν μεταχειρισμένος,  ως αποτέλεσμα της αδυναμίας διάθεσης πόρων.

Η βασική αιτία της αποτυχίας αυτών των επενδύσεων βρίσκεται στο μέγεθος της Ελληνικής Αγοράς και συγκεκριμένα σήμερα οι αριθμοί που θα προσέλκυαν τέτοιου είδους επενδύσεις είναι τουλάχιστον απογοητευτικοί εφόσον στην απογραφή του 2011 ο πληθυσμός ήταν 12 εκ των οποίων 4,5 εκ συνταξιούχοι και περίπου 2 εκ άνεργοι δηλαδή περίπου το 50% του πληθυσμού είναι οικονομικά ανενεργό, γεννάται λοιπόν το ερώτημα ποιος  επενδυτής θα επενδύσει σε μία χώρα με περίπου 6 εκ ενεργό οικονομικά πληθυσμό και εξαιρετικά επιβαρυμένο φορολογικό καθεστώς ώστε και την επένδυση του σε ένα χρονικό ορίζοντα να πάρει πίσω και να έχει και κέρδη.

Είναι τουλάχιστον προφανές ότι «βαριές» επενδύσεις στην πραγματική οικονομία και ιδιαίτερα στην παραγωγή θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να δούμε στο κοντινό μέλλον κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες.

Προφανώς, θα δούμε «επενδύσεις» από επενδυτές, σε μετοχές εταιρειών με υποτιμημένες αξίες λόγω της ύφεσης, όμως αυτές σε τίποτα δεν θα έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη και την πραγματική οικονομία.

Βεβαίως μετά από τα ανωτέρω γεννάται το ερώτημα είναι και τώρα τι κάνουμε;

Η χώρα θα μείνει χωρίς επενδύσεις;

Πώς θα απορροφηθεί η ανεργία;

Η νέα γενιά είναι καταδικασμένη σε φτώχεια και ανέχεια;

Η απάντηση είναι όχι…

αρκεί να κατανοήσουμε τι είναι αυτά που πραγματικά διαθέτουμε σαν χώρα και αποτελούν το πλεονέκτημα μας στην διεθνή αγορά , δεν περιορίζονται δε στα στενά πληθυσμιακά όρια της χώρας.

Παρακάτω και με βάση αυτά τα πλεονεκτήματα αναλύονται κάποιες δυνητικές ευκαιρίες επενδύσεων που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν, άμεσα, μια νέα πραγματικότητα .

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα που διαθέτουμε είναι η Ελληνική Γλώσσα και ιδιαίτερα η Αρχαία Ελληνική που ανταποκρίνεται στην δυαδική λογική του λογισμικού υπολογιστών καθώς είναι η μόνη που διαθέτει μονοσημαντικότητα των λέξεων της, δηλαδή κάθε λέξη έχει ένα ακριβές νόημα, πράγμα που επιτρέπει την δημιουργία λογισμικού ακριβής-μονοσήμαντης επικοινωνίας.

Ενδεχομένως, σε αυτό να οφείλετε και η επιτυχία Ελλήνων επιστημόνων καθώς δεν είναι διόλου τυχαίο που οι Έλληνες επιστήμονες είναι διεθνώς από τους καλύτερους και τους συναντάμε στην NASA, στην Microsoft κλπ , πρόσφατα ανώτατο στέλεχος της Google σε ομιλία του στην Αθήνα (δείτε περισσότερα… ) ζήτησε να γίνει η Αθήνα Μέκκα της τεχνολογίας και δεν είναι τυχαίο καθώς διεθνώς είναι αποδεκτή η ιδιαιτερότητα των Ελλήνων Επιστημόνων σε όλες τις επιστήμες.

Η χώρα μας πρέπει να στραφεί σε επενδύσεις παραγωγής λογισμικού δεδομένου ότι  και για την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών το λογισμικό είναι η κινητήριος δύναμη και είναι πασιφανές ότι διαθέτει την πλέον απαραίτητη πρώτη ύλη για την παραγωγή του.

1.ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ

Η δημιουργία ενός «Πάρκου Ανάπτυξης Λογισμικού και Καινοτομιών»  το οποίο θα πρέπει να είναι ικανό να προσελκύσει μέσω παροχών και ενδεχόμενων φορολογικών απαλλαγών αξιόλογους  Έλληνες  ακόμα και ξένους επιστήμονες από όλο τον κόσμο, κρίνεται αυτήν την στιγμή η πλέον εφικτή επένδυση και παρέχει χαρακτηριστικά γρήγορης εξέλιξης και ανάπτυξης αφού μπορεί άμεσα να εγκατασταθεί σε υπάρχοντες χώρους  χωρίς να απαιτείται ανέγερση κτιρίων κλπ.

Η προμήθεια του απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού είναι μία σχετικά σύντομη διαδικασία και με μεγάλη δυνατότητα επιλογών. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το «πάρκο» αυτό υπό τις κατάλληλες συνθήκες θα αποτελέσει φυτώριο καινοτομιών και ανάπτυξης λογισμικού σε μια παγκόσμια  και διαρκώς προσανατολισμένη αγορά στην εξέλιξη της τεχνολογίας και καινοτομίας.

Την διεθνή βέβαια αυτήν ανάγκη την έχει προβλέψει και η Ευρωπαική Ένωση με την διαδικασία της Digital Agenda ( δείτε περισσότερα… ).

Είναι λοιπόν, μπροστά μας η απάντηση για επενδύσεις με στόχο την Ανάπτυξη υπαρκτή, τεκμηριωμένη και με απεριόριστες δυνατότητες.

2.ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Άλλη μια επένδυση, η οποία έχει και αυτή χαρακτηριστικά παγκοσμιοποίησης, άρα και αυτή δίνει απάντηση, είναι η ανάπτυξη του Θεματικού Τουρισμού  και συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια αναγνώριση που έχει η Αρχαία Ελληνική Ιστορία στους πολιτισμούς όλου του κόσμου, υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας Θεματικών Πάρκων όπου οι επισκέπτες θα μπορούν «ζωντανά» να βιώσουν αρχαία ιστορικά γεγονότα τα οποία έχουν διδαχθεί .

Παράδειγμα:

Η ναυμαχία της Σαλαμίνας, του Ακτίου , η μάχη των Θερμοπυλών, κλπ.

Θα μπορούσε λοιπόν, να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα αναπαραστάσεων σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους όπου οι επισκέπτες να βιώνουν τα γεγονότα όπως εξελίχθηκαν. Επίσης, θα μπορούσαν να επιχορηγούνται από εταιρείες, να πραγματοποιούνται ενημερωτικές ημερίδες.

Είναι προφανές ότι ένα τέτοιο επενδυτικό σχέδιο θα είχε θετικές επιπτώσεις τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στην ποιότητα του εισερχόμενου τουρισμού.

Στο πλαίσιο της ανωτέρω σκέψης θα ήταν ιδιαίτερα αναπτυξιακό ένα σχέδιο επένδυσης Ιατρικού Συνεδριακού Κέντρου στην Κω όπου έζησαν ο Ιπποκράτης, ο Ασκληπιός, πρωτεργάτες της ιατρικής.

Η δημιουργία ενός συνεδριακού κέντρου όπου θα μπορούν να ανακοινώνονται  οι νέες ανακαλύψεις στην ιατρική στον τόπο όπου ανακαλύφθηκε  μόνο θετικά μπορεί να αντιμετωπισθεί απο την παγκόσμια κοινότητα της Ιατρικής..

Ακόμα η επιβεβαίωση του όρκου που δίνουν οι γιατροί παγκοσμίως, θα μπορούσε να επιβεβαιώνεται με την επίσκεψη τους εκεί όπου γεννήθηκε η επιστήμη τους.

Επίσης,  μπορούμε να αναφερθούμε κατ αντιστοιχία την Σάμο και τον Πυθαγόρα καθώς η πατρίδα των  κλασικών επιστημών είναι η Ελλάδα και  όσοι επιστήμονες ασχολούνται με αυτές σαφώς αναγνωρίζουν την προέλευση τους.

Ολοκληρώνοντας αυτό το άρθρο θα πρέπει να σημειωθεί ότι ως σκοπό είχε την διαφορετική και ουσιαστική προσέγγιση της ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας στην χώρα μας , υπάρχουν βεβαίως και άλλες σκέψεις ενδεχομένως ριζοσπαστικές που σε επόμενο άρθρο θα αναλυθούν.