4 πράγματα που πρέπει να αναζητήσετε σε έναν λογιστή

    Από: Startup Team

Στην σημερινή εποχή, λόγω των γρήγορων ρυθμών και αλλαγών, ο λογιστής πρέπει να ενεργεί ως καθημερινός συνεργάτης και να δίνει καθημερινά απαντήσεις. Ο επιχειρηματίας έχει να “τρέξει” την δική του δουλειά και χρειάζεται έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση.

Η συνεργασία των ανωτέρω δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Σε αυτό συμβάλλουν πολλοί παράγοντες όπως ο όγκος των καθημερινών υποχρεώσεων, το μήνυμα και η ερμηνεία της πληροφορίας, η μέθοδος επικοινωνίας και πολλοί άλλοι.

Υπάρχουν πάντως, κάποια βασικά προαπαιτούμενα που μπορεί να αναζητήσει ο νέος επιχειρηματίας σε έναν λογιστή ώστε να διασφαλίσει την ομαλή συνεργασία με αυτόν.

1.Επικοινωνία με όλους τους δυνατούς τρόπους

Ο επιχειρηματίας θα πρέπει να μπορεί να επικοινωνήσει με τον λογιστή του με όλους τους σύγχρονους δυνατούς τρόπους, όπως email,sms,chat και με όποιον άλλο τρόπο θα βόλευε. Ο λόγος που πρέπει να γίνεται αυτό είναι ότι η μορφή της επικοινωνίας δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιοστην άμεση και πηγαία έκφραση του προβλήματος ή ερωτήματος προκειμένου να μπορεί να φτάσει στον λογιστή όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται.

2.Ο λογιστής πρέπει να δίνει σημασία στην οικονομική λεπτομέρεια των αριθμών

Λεπτομέρεια που αφορά το συγκριτικό οικονομικό πλεονέκτημα του αντικειμένου εργασίας του επιχειρηματία. Πρέπει να τροφοδοτεί τον επιχειρηματία με συγκριτικά οικονομικά στοιχεία και γενικότερα να εξηγεί τι λένε οι αριθμοί. Όπως γνωρίζουμε οι αριθμοί τις περισσότερες φορές έρχονται σε αντίθεση με τις εντυπώσεις και τα θεωρητικά μοντέλα.

“Ο επιχειρηματίας δεν πρέπει να σταματήσει να κυνηγάει το όνειρο του αλλά πρέπει να γνωρίζει και την πραγματική του κατάσταση”

3.Ο επιχειρηματίας πρέπει να γνωρίζει επακριβώς τις υποχρεώσεις του

Ο λογιστής πρέπει να παρέχει στον επιχειρηματία εικόνα του τι και πότε πρέπει ο δεύτερος να πληρώσει μια υποχρέωση. Ο επιχειρηματίας πρέπει να ζητήσει από τον λογιστή του να βρουν μια φόρμουλα που αυτό το πρόβλημα να απαντάται εύκολα και έξυπνα.

Εδώ θα συμβάλλουν ιδιαίτερα οι τεχνολογικές γνώσεις που πρέπει να έχει ο σύγχρονος λογιστής, διότι πρέπει να προτείνει μια λύση εύκολή και βατή που να βολεύει και τις δύο πλευρές και παράλληλα να ελαχιστοποιεί τα περιθώρια λάθους.

4.Ο επιχειρηματίας πρέπει να γνωρίζει την διαφορά του συνεργάτη λογιστή από τον λογιστή που κάνει απλή τήρηση βιβλίων

Και οι δύο οφείλουν να γνωρίζουν την νομοθεσία και να προστατεύουν τον επιχειρηματία, αλλά όταν αναφερόμαστε σε έναν λογιστή που θα θέλαμε να είναι και συνεργάτης μας, δηλαδή πιο κοντά μας, υπάρχει διαφορά.

Ποια η διαφορά;

Ένας τέτοιος λογιστής θα μπορούσε να δίνει επιπλέον πληροφορίες σχετικά με νέες πιθανές μορφές χρηματοδότησης, να βοηθήσει στο στήσιμο κάποιων διαδικασιών στην επιχείρηση, να υποστηρίξει τον επιχειρηματία στην αναζήτηση δανείου στην τράπεζα, να δώσει στον επιχειρηματία κάποια custom reports τις επιχείρησης του, κ.α.