Τα «όχι» και τα «μη». Και γιατί να ΜΗ τα λαμβάνετε υπόψη.

    Από: Startup Team

Όποιος έχει αποφασίσει να κάνει ένα από τα όνειρά του πραγματικότητα θα καταλάβει ακριβώς σε τι αναφέρομαι. Πόσες φορές από τη στιγμή που αποφασίσατε να συζητήσετε κάποια ιδέα σας πήρατε πίσω την απάντηση: «Σιγά μην πετύχει!» «Συγκεντρώσου και ψάξε να βρεις καμιά φυσιολογική δουλειά», «Ωραία η ιδέα σου, αλλά που να μπαίνεις σε αυτή τα διαδικασία» και άλλα συναφή.

Υπάρχουν βέβαια και άτομα που σε υποστηρίζουν, χαίρονται με την απόφασή σου να ακολουθήσεις τον δρόμο σου. Αλλά με το που θα βγει μία προκήρυξη, μία θέση η οποία μπορεί εσένα να μη σε ενδιαφέρει και καθόλου, τρέχουν να σε ειδοποιήσουν. «Σου βρήκα δουλειά! Βγήκε αυτή η θέση! Κάνε τα χαρτιά σου.» Και με το που ακούν αρνητική απάντηση με το επιχείρημα ότι έχεις δουλειά (απλά μπορεί ακόμη να μη σε εξασφαλίζει), παίρνεις πίσω ένα βλέμμα απογοήτευσης και παγωμάρας (αυτό του τύπου «Εσύ από ποιον πλανήτη κατέβηκες ακριβώς, δε μας έχεις πει;») και ακολουθούν εκφράσεις «Ναι αλλά θα παρατήσεις μία δουλειά με σταθερό μισθό;», ή «Ό,τι και να είναι, είναι ΔΗΜΟΣΙΟ.».

Να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα εδώ. Δεν είναι αλήθεια να πούμε ότι όλοι αυτοί οι οποίοι προσπαθούν να σας «βάλουν στον σωστό δρόμο» δε θέλουν το καλό σας. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο προσπαθούν να σας «εκλογικεύσουν», από την ανάγκη τους να μας βλέπουν ευτυχισμένους. Επίσης, δεν είναι κατακριτέο ούτε και εύκολο να εργάζεσαι σε κάποια από τις θέσεις που ανέφερα πιο πάνω. Κάθε δρόμος που ακολουθούμε έχει τις δικές του δυσκολίες.

Εδώ έρχεται όμως και το σημαντικό κομμάτι. Σαν κοινωνία και σαν κουλτούρα έχουμε εξιδανικεύσει ορισμένες καταστάσεις και έχουμε δημιουργήσει μία κάποια πεπατημένη. Θεωρούμε λοιπόν ότι όποιος ακολουθήσει αυτή την πεπατημένη είναι και αυτός που θα έχει το κεφάλι του ήσυχο και θεωρούμε αυτό ευτυχία.

Αντίθετα, για όλους τους υπόλοιπους που αποφασίζουν να ακολουθήσουν και κάτι διαφορετικό, θεωρούμε ότι απλά είναι τα απολωλότα πρόβατα τα οποία απλά θέλουν να κάνουν την τρέλα τους μέχρι να φάνε τα μούτρα τους και να μπουν και αυτοί στην αγέλη της πεπατημένης και να έχουν και αυτοί το κεφάλι τους ήσυχο.

Από την άλλη όμως, όταν μαθαίνουμε για κάποιον ο οποίος αποφάσισε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα τον θαυμάζουμε και τον ψάχνουμε και διαδίδουμε την ιστορία του σαν τρελοί.

Δεν είναι καθόλου παράδοξο όλο αυτό, όσο κι αν φαίνεται. Γιατί πολύ απλά όταν μαθαίνουμε κατόπιν εορτής την επιτυχία ενός ανθρώπου απουσιάζει ο φόβος προς το άγνωστο. Βλέπουμε το αποτέλεσμα και δε βλέπουμε όλα αυτά με τα οποία αυτός ο άνθρωπος ήρθε αντιμέτωπος έως ότου να φθάσει στην επιτυχία. Ναι σίγουρα, μπορεί και να τα αντιλαμβανόμαστε, αλλά δεν τα έχουμε βιώσει.

Σε όσους επιτυχημένους ανθρώπους έχω μελετήσει βρίσκω, μεταξύ άλλων, ένα κύριο χαρακτηριστικό: την προσήλωσή τους στον στόχο που έθεσαν. Τη δύναμη του να αποτυγχάνουν και να μην το βάζουν κάτω μέχρι να οδηγηθούν στην επιτυχία. Αλλά και τη δύναμη του χαρακτήρα, ώστε να ακούνε όλες τις απόψεις του εξωτερικού τους περιβάλλοντος, να τις λαμβάνουν υπόψη, χωρίς όμως να παρεκκλίνουν από τον στόχο τους.

!command:social!

Δουλέψτε την ιδέα μέσα σας και μην αφήνετε εξωτερικούς παράγοντες να επηρεάζουν αυτό που έχετε ονειρευθεί εσείς οι ίδιοι για το πιο σημαντικό άτομο της ζωής σας, τον εαυτό σας. Είναι λογικό για κάποιον ο οποίος δε βρίσκεται στην κατάστασή σας να μην μπορεί να δει αυτό που βλέπετε, να μην μπορεί να αντιληφθεί γιατί αυτό είναι το όνειρό σας και θέλετε να το ακολουθήσετε.

Όταν αποφασίζουμε να κάνουμε πραγματικότητα το όνειρό μας χρειάζεται κάτι πολύ συγκεκριμένο: Να πιστέψουμε εμείς πρώτοι από όλους σε αυτό το όνειρο. Να πιστέψουμε όμως 100% και να αποδείξουμε στον εαυτό μας ΓΙΑΤΙ πιστεύουμε σε αυτό το όνειρο. Να βρούμε τα επιχειρήματα του γιατί αυτό το όνειρο είναι «καταδικασμένο» σε ένα θετικό αποτέλεσμα.

Στη συνέχεια η δουλειά μας είναι να πέσουμε με τα μούτρα και να κάνουμε αυτό το όνειρο πραγματικότητα και να χρησιμοποιήσουμε τα επιχειρήματα που δώσαμε στον εαυτό μας και στους άλλους. Εδώ είναι και κάτι πολύ έξυπνο που μπορούμε να κάνουμε και να χρησιμοποιήσουμε τα επιχειρήματα αυτών που θέλουν να μας σταματήσουν, ως βοήθεια στο να πάμε ακόμη πιο κοντά στην επιτυχία. Μη λαμβάνετε τα επιχειρήματα αυτά σαν λόγους να τα παρατήσετε, αλλά σαν εμπόδια που πρέπει να προσπεράσετε για να πάτε παρακάτω.

Την επόμενη φορά λοιπόν που σε κάποια συζήτησή σας κάποιος σας φέρει ένα επιχείρημα του τύπου: «ναι αλλά πως θα πετύχεις από τη στιγμή που….», μην αφήσετε αυτή την ιδέα να σας σταματήσει. Προσπαθήστε όντως να βρείτε τι πρέπει να κάνετε για να πετύχετε όταν θα βρεθεί στον δρόμο σας η δυσκολία που σας παρουσίασε ο συνομιλητής σας. Λάβετε το αρνητικό feedback σα μία ευκαιρία να γίνετε καλύτεροι και όχι σα μία απειλή που απλά προσπαθεί να σας κόψει τα φτερά.

Δεν είναι αποδεδειγμένο ότι όταν έχουμε κάποια ιδέα, τότε αυτή θα γίνει και μία επιτυχημένη πραγματικότητα, αυτό δεν μπορεί να το εγγυηθεί κανένας (είπαμε να έχουμε όνειρα, όχι όμως να ζούμε και σε ένα ροζ συννεφάκι).

Δώστε όμως την ευκαιρία στον εαυτό σας να καταλάβετε και να αποδείξετε από μόνοι σας το ότι αυτό που σκεφτήκατε δε βρίσκει εφαρμογή και να οδηγηθείτε σε αυτό το συμπέρασμα μόνοι σας και όχι μέσα από τις απόψεις που ακούτε από τρίτους.

Στο σημείο αυτό θα κλείσω με ένα quote του George Bernard Shaw, που έμαθα μέσα από το startup.gr και νομίζω ότι όντως ταιριάζει: “People who say it cannot be done, should not interrupt those who are doing it”.

Βρείτε λοιπόν σε ποια πλευρά βρίσκεστε και αναλόγως λάβετε θέση…

!command:social!