Χτίζοντας μια δυναμική ομάδα για το ξεκίνημα της επιχειρηματικής σου ιδέας. (Μέρος 1ο)

    Από: Startup Team

Ο πιο σημαντικός παράγοντας των επιχειρήσεων και των οργανισμών είναι ο «άνθρωπος». Μία βιώσιμη επιχείρηση για να μπορέσει να είναι ανταγωνιστική πρέπει να επενδύει καθημερινά στους ανθρώπους της. Στην Ελλάδα πολλές από τις επιχειρήσεις, τις οποίες τις θεωρούμε κορυφαίες στο χώρο τους,είναι γιατί επένδυσαν στους σωστούς ανθρώπους. Βεβαία με τις τωρινές συνθήκες εργασίας οι οποίες επικρατούν μάλλον πολλοί ξέχασαν το πραγματικό «εργαλείο» των επιχειρήσεων. Ας αφήσουμε το τι συμβαίνει στην χώρα μας, είναι μεγάλο ζήτημα για το που βρίσκεται ο πνευματικός πλούτος της Ελλάδας του σήμερα και ποιοι είναι αυτοί που τον αξιοποιούν.

Στο ελληνικό οικοσύστημα το να μπορέσεις να “σηκώσεις” την δική σου επιχειρηματική ιδέα μόνος είναι πολύ δύσκολο. Αυτό που χρειάζεσαι είναι μια δυναμική ομάδα ή όποια θα μπορέσει να μειώσει την ένταση και το στρες του επιχειρηματία. Πολλές έρευνες έχουν δείξει πως καλά δομημένες ομάδες, έχουν καταφέρει σε μεγάλες περιόδους δυσκολιών να αντιμετωπίζουν πιο ευέλικτα και αποδοτικά τυχόν προβλήματα που προκύπτουν.

Πως μπορείς να εμπιστευτείς όμως την επιχειρηματική σου ιδέα σε κάποιον άγνωστο.

Μπορεί να νομίζετε πως είστε αυτοί όπως στην εικόνα αριστερά αλλά στην πραγματικότητα για να πετύχεις μια βιώσιμη επιχείρηση χρειάζεσαι μία πολύ δυνατή ομάδα.

Το να βρεις συνεργάτες ιδιαίτερα στο ξεκίνημα είναι πολύ δύσκολο, ίσως και πιο δύσκολο από το να βρεις χρηματικό κεφάλαιο αλλά σκεφτείτε πόσα startups σταμάτησαν να δουλεύουν όταν η ομάδα διαλύθηκε.

 

Μια πετυχημένη ομάδα πρέπει να έχει:

  1. Κοινό Όραμα

Το όραμα της επιχειρηματικής ιδέας πρέπει να είναι κοινό, όλα τα μέλη της ομάδας πρέπει να προσπαθούν καθημερινά για την επίτευξη των στόχων και του σκοπού της επιχειρηματικής ιδέας και να πειστούν πλήρως ότι αυτό που κάνουν θα πετύχει.

  1. Δέσμευση

Τα μέλη της ομάδας πρέπει να δεσμευτούν προς την συγκεκριμένη επιχειρηματική ενέργεια και να δώσουν ξεκάθαρη εικόνα ότι θα δουλεύουν μέρα με την μέρα για να επιτύγχουν τους στόχους που έχουν τεθεί.

  1. Δεξιότητες

Πολλοί λένε ότι ένα project πρέπει να αποτελείται από άτομα με κοινές δεξιότητες και ικανότητες για να βγει το καλύτερο αποτέλεσμα. Άλλοι λένε ότι το να έχεις διαφορετικούς ανθρώπους σε διαφορετικές θέσεις σε κάνει πιο ευέλικτο. Το παν είναι να έχει άτομα με διαφορετικές δεξιότητες και διαφορετικό υπόβαθρο η επιχείρηση σου θα μπορεί να καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα ανθρώπινου δυναμικού χωρίς να εξαρτάσε από εξωτερικούς συνεργάτες οι οποιοί κοστίζουν.

  1. «Backup» Να μπορούν να σας καλύπτουν

Είναι πολύ σημαντικό όταν έχεις ικανούς συνεργάτες να μπορούν να καλύπτουν καθημερινά ο ένας τον άλλο ώστε να μην πηγαίνει πίσω η ομάδα και οι στόχοι που έχουν τεθεί και επίσης να υπάρχει τέτοια διαφάνεια για όλες τις επιχειρηματικές κινήσεις της ομάδας ώστε να φαίνεται ότι πραγματικά όλοι συνεισφέρουν σε αυτήν.

  1. Να περνάς καλά μαζί με την ομάδα σου

Με το να μπορούν τα μέλη της ομάδας να περνάνε καλά μαζί σημαίνει ότι η ομάδα είναι ιδιαίτερα δεμένη και σωστά δομημένη και έτσι μειώνονται οι εντάσεις και το στρες, ώστε η ομάδα να μπορεί να είναι πιο δημιουργική και θέτει καθημερινούς στόχους.

Μια ομάδα με καλή δυναμική μπορεί να μειώσει το στρες των μελών της ουσιαστικά, να ενισχύσει την αισιοδοξία τους και να παραμείνει δημιουργική στο πέρασμα του χρόνου και των δυσκολιών. Συνεργαστείτε με ανθρώπους οι οποίοι έχουν ικανότητες και είναι διορατικοί τότε μπορείτε να πετύχετε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Και θυμηθείτε αν δεν ήταν αυτοί γύρω από το μονοθέσιο της Ferrari δεν θα μπορούσε να τρέξει πάνω από 300km και να βγει πρώτο.